menu

Eragon - Christopher Paolini (2003)

Alternatieve titels: Het Erfgoed # 1, Eragon | The Inheritance Cycle # 1, Eragon

mijn stem
4,01 (123)
123 stemmen

Engels
Fantasy

448 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Het leven van de jonge boerenzoon Eragon verandert van de ene dag op de andere als hij in het woud een raadselachtige blauwe steen vindt. Wanneer de steen zijn geheim prijsgeeft – ingeluid door barsten in het oppervlak – is de sprakeloze Eragon getuige van de geboorte van een drakenjong. Tussen Eragon en de jonge draak, Saphira, ontstaat een hechte band. Maar de vondst van de steen is niet onopgemerkt gebleven.

zoeken in:
5,0
Een geweldig boek, iedere keer dat ik het boek pak doet het pijn in me hart dat het boek ook weer weg moet omdat ik moet slapen ofzo. Je kan wel lezen dat de schrijver 15 was toen hij er aan begon, er komen niet zo heel veel moeilijke woorden in voor, wat ik absoluut geen - punt vind, ik ben zelf nu 14 en ik heb 1 van de grootste woordenschat in me klas maar sommige boeken moet ik eerst om de bladzijde een half uur in het woordenboek bladeren voordat ik het begrijp. De hoofdpersonage is net zo oud als de schrijver als ik me niet vergis, nu niet meer maar toen hij het schreef . Ik ben bezig het boek voor de 2e keer te lezen maar dat wou ik al meteen doen maar heb het toch niet gedaan vanwege het simpele feit dat ik het hele boek nog kon dromen. De manier van hoe ze magie gebruiken is niet zo uniek, maar het is moeilijk een nieuwe soort van hoe ze magie moeten gebruiken kunnen verzinnen. De film is een heel ander verhaal en als je eerst dit boek wilt lezen en daarna de film, denk dan maar opnieuw. maar als je me commentaar over de film wil zien moet je maar op moviemeter kijken. Dit is echt me favo boek een zeker 5 waard

avatar van thomzi50
De film is een ramp, dus hier zal ik niet snel aan beginnen; ook al lijkt het niet geheel op elkaar, het zal toch veel van elkaar weghebben

4,5
Eragon is echt een FANTASTISCH boek!!!!
alleen erg jammer dat de film zo slecht is

5,0
de film is echt verknalt maar het boek is echt 1 van de beste boeken in me kast... en ik heb er heel veel

ik heb het boek net voor de 2e keer uit en als je een fan van dit boek bent raad ik het je ook aan, nu je het groote verhaal kent zijn er veel nieuwe aspecten die je aandacht trekken in dit boek, ook is de voorspelling van angela heel erg intresant, het laat je zien wat je kan verwachten van boek 3

avatar van jetie
4,0
mooi boek.,, hep mooiere boeken geleze maar togg errug mooi...
film nog nei gesien, wacht tot die op dvd is.........

4,0
Een zeer gemakkelijk maar ook heel mooi boek. Zeker aan te raden voor beginnende lezers.

Dit boek is verfilmd toCh?! Animatiefilm?!
Bedankt! Dacht dat het wél een Animatie zou zijn, en dat ze daar de stem van Avril Lavigne voor hadden gebruikt, blijkbaar niet..

5,0
ik heb net het tweede deel van het erfgoed (oudste) uit , vond het een goed boek na dat ik eerst de film eragon heb gezien ben ik in het eerste deel begonnen. ik vond het boek veel beter dan de film, in de film kloppen heel veel dingen niet dit vond ik erg jammer.
ben erg niewschierig naar de tweede film.
het tweede boek was heel boeiend, kon het moeilijk aan de kant leggen, ik ben erg niewschierig naar het derde deel, weet iemand waneer deze uit komt.
dan zou ik dit graag willen weten.

5,0
Ik heb allebei de boeken gelezen, en ik vond ze allebei echt heel goed! Ik zit echt te wachten op het 3e boek! Het is inderdaad heel anders dan de film, maar dat is hetzelfde als met Harry Potter. In het boek is alles heel mooi beschreven, al heeft de film mij wel geholpen om alles te visualiseren. 5,0!

Het boek is prachtig en de film is ook geen ramp, het is een jeugdfilm en geen tweede Lord of the rings, dus vergelijk het daar dan ook niet mee.. van mij 4 sterren

Ben erg benieuwd naar dit boek, ik heb de film gezien,
vond die wel redelijk en naar jullie commentaren te hebben gelezen
kan het boek er dus alleen maar beter op worden. Weet iemand of dit boek nog in de boekenwinkels te koop is?

avatar van Dimara
nens89 schreef:
Weet iemand of dit boek nog in de boekenwinkels te koop is?

Ik weet wel zeker van wel

avatar van DN Angelke
5,0
Super boek Staat samen met harry potter en darren shan op een ereplaats. Saphira is lief maar te slim voor zo'n jonge draak. Dan heb ik liever temeraire...

remotsky schreef:

het tweede boek was heel boeiend, kon het moeilijk aan de kant leggen, ik ben erg niewschierig naar het derde deel, weet iemand waneer deze uit komt.
dan zou ik dit graag willen weten.


Volgens Random house in de zomer van 2008

Weirdo Wizzy
Mooi boek. Mooi fantasyverhaal. Eragon beleeft veel avonturen en het wordt maar spannender naarmate je verder leest. De climax had wel iets beter gekunt misschien, maar het is verder gewoon een erg mooi fantasy verhaal. 4 ster.

5,0
Prachtig boek en zeer boeiend verhaal ben snel in oudste begonnen na deze uit te hebben gelezen. Film haalt bij lange na niet het niveau van het boek.

avatar van DvonGeem
Dit is een kinderboek neem ik aan? Net als Harry Potter en dus ook wel geschikt voor volwassenen? Of zit ik ernaast?

avatar van Agaath95
2,0
Bij dit boek had ik het idee dat ik Lord of the Rings light aan het lezen was. Overeenkomsten genoeg in het verhaal.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen zou je kunnen zeggen. Maar het leek haast wel alsof het boek was geschreven met de verfilming al in gedachten. Weinig diepgang, opppervlakkige karakters en helaas zeer voorspelbaar. Al vanaf het moment dat Gandalf.. ik bedoel Brom de rol van mentor ging spelen wist ik dat hij vroeger of later het loodje zou leggen.

Maar laat je hierdoor niet afschrikken, want al met al is het een erg onderhoudend boek.

(Ook leuk is om te tellen hoe vaak Eragon knock out gaat.)

DvonGeem schreef:
Dit is een kinderboek neem ik aan? Net als Harry Potter en dus ook wel geschikt voor volwassenen? Of zit ik ernaast?

Ja, dit is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 14 jaar. Maar volwassenen kunnen dit ook prima lezen.

avatar van Silent shadow
Ik vond deze ook niet zo denderend als zo vaak beweerd wordt.
Ik heb niet het hele verhaal nog gelezen maar ik vond de eerste paar hoofdstukken een beetje langdradig met die overdreven beschrijvingen van de omgeving en alles (werkte niet bij mij).
Ook de gejatte elementen stoorde ik me wel aan, ik bedoel kom op zeg, elfen, dwergen, arme boerejongen met een lot...
Nee dit is een goed voorbeeld van goeie marketing.

(ik ga binnenkort trouwens het nog een keer proberen, nou maar hopen dat ik het deze keer wel blijf doorlezen...)

avatar van Albus Dumbledore
4,0
Ik heb het boek ook gelezen, het was een erg leuk boek. Ik ben nu Eldest aan het lezen, ook een leuk boek, maar eerst Eragon. Het is allemaal goed beschreven, soms iets te langdradig, leuk verhaal, je word er al snel ingezogen en het is een prima boek. Ook een goede uitwerking voor het verhaal. Er was echter één groot minpunt en dat is voor mijn bericht al vele malen genoemd.
Christopher Paolini lijkt soms zelfs dingen gewoon gejat te hebben. Elfen, Dwergen, mytische fantasie wereld... het eerste hoofdstuk wat ik aan het lezen was, dacht ik eerst echt: Dit kan zo Lord of the Rings zijn, maar toen ik verder las, dacht ik: nee, dit is niet Lord of the Rings, maar, hoe gek het ook klinkt, Star Wars Episode IV: A New Hope. Kijk maar eens naar de overeenkomsten:
- Eragon is Luke Skywalker
- Murtagh is Han Solo.
- Arya is Princess Leia.
- Durza is Darth Vader.
- Brom is Obi-Wan.
- Galbatorix is The Emperor.

Zelfs het verhaal van Eragon lijkt op dat van Star Wars IV. Let maar eens op:
Eragon verhaal:

Prinses Arya probeert de Schim Durza te ontvluchten, met een drakenei. Helaas word ze gevangen genomen, maar ze weet het ei ergens anders naar te transporteren...
Eragon is een boer die bij zijn oom en neef woont. Als hij op een dag een drakenei vind en als dat uitkomt, gaat hij met Brom mee op een gevaarlijke reis om de moordenaars van zijn oom op het spoor te komen. De enige manier om zijn ooms' moordenaars te wreken is om het Rijk te verslaan. Hiervoor zal hij zich echter bij de rebellengroep - de Varden- aan moeten sluiten.
Op hun gevaarlijke reis naar de Varden, traint Brom Eragon om een Drakenrijder te worden. Hij leert hem magie te gebruiken en legt hem uit dat er vroeger heel erg veel Drakenrijders leefden, die allemaal werden vermoord door de wrede Galbatorix.
Uiteindelijk zal Brom de reis moeten bekopen met de dood. Eragon gaat nu samen met Murtagh op zoek om Arya te redden uit een van de gevaarlijkste gevangenissen van Het Rijk.


Star Wars IV verhaal:
Prinses Leia probeert de gemene Darth Vader te ontvluchten, met de plannen van de Death Star om deze te vernietigen. Helaas word ze gevangen genomen, maar ze weet de plannen in de robot R2-D2 te programeren.
Luke Skywalker is een boer die bij zijn oom en tante leeft. Als hij op een dag een vreemd robotje met een boodschap vind, gaat hij met Obi-Wan Kenobi mee op een gevaarlijke reis om de moordenaars van zijn oom en tante op te sporen. De enige manier om zijn oom en tantes moordenaars te doden is het Rijk te verslaan. Hiervoor zal hij zich echter bij de rebellen aan moeten sluiten. Op hun reis word hij geholpen door Han Solo, een smokkelaar.
Obi-Wan leert Luke the Force te gebruiken en legt hem uit dat er vroeger veel Jedi's leefden, die allemaal vermoord werden door de wrede Emperor.
Uiteindelijk gaan Han, Obi-Wan en Luke prinses Leia redden uit een cel van het Rijk. Hierbij zal Obi-Wan het met de dood moeten bekopen.


Lijkt dat opelkaar of lijkt dat opelkaar?
Ondanks dat een goed boek en ik ga de serie nu helemaal aflezen.

4 sterren.

Tom Cullen
ben er ook vandaag in begonnen ik heb de eerste 50 bladzijden al gelezen en tot nu toe is het een goed boek.

4,0
Albus Dumbledore schreef:
Ik heb het boek ook gelezen, het was een erg leuk boek. Ik ben nu Eldest aan het lezen, ook een leuk boek, maar eerst Eragon. Het is allemaal goed beschreven, soms iets te langdradig, leuk verhaal, je word er al snel ingezogen en het is een prima boek. Ook een goede uitwerking voor het verhaal. Er was echter één groot minpunt en dat is voor mijn bericht al vele malen genoemd.
Christopher Paolini lijkt soms zelfs dingen gewoon gejat te hebben. Elfen, Dwergen, mytische fantasie wereld... het eerste hoofdstuk wat ik aan het lezen was, dacht ik eerst echt: Dit kan zo Lord of the Rings zijn, maar toen ik verder las, dacht ik: nee, dit is niet Lord of the Rings, maar, hoe gek het ook klinkt, Star Wars Episode IV: A New Hope. Kijk maar eens naar de overeenkomsten:
- Eragon is Luke Skywalker
- Murtagh is Han Solo.
- Arya is Princess Leia.
- Durza is Darth Vader.
- Brom is Obi-Wan.
- Galbatorix is The Emperor.

Zelfs het verhaal van Eragon lijkt op dat van Star Wars IV. Let maar eens op:
Eragon verhaal:

Prinses Arya probeert de Schim Durza te ontvluchten, met een drakenei. Helaas word ze gevangen genomen, maar ze weet het ei ergens anders naar te transporteren...
Eragon is een boer die bij zijn oom en neef woont. Als hij op een dag een drakenei vind en als dat uitkomt, gaat hij met Brom mee op een gevaarlijke reis om de moordenaars van zijn oom op het spoor te komen. De enige manier om zijn ooms' moordenaars te wreken is om het Rijk te verslaan. Hiervoor zal hij zich echter bij de rebellengroep - de Varden- aan moeten sluiten.
Op hun gevaarlijke reis naar de Varden, traint Brom Eragon om een Drakenrijder te worden. Hij leert hem magie te gebruiken en legt hem uit dat er vroeger heel erg veel Drakenrijders leefden, die allemaal werden vermoord door de wrede Galbatorix.
Uiteindelijk zal Brom de reis moeten bekopen met de dood. Eragon gaat nu samen met Murtagh op zoek om Arya te redden uit een van de gevaarlijkste gevangenissen van Het Rijk.


Star Wars IV verhaal:
Prinses Leia probeert de gemene Darth Vader te ontvluchten, met de plannen van de Death Star om deze te vernietigen. Helaas word ze gevangen genomen, maar ze weet de plannen in de robot R2-D2 te programeren.
Luke Skywalker is een boer die bij zijn oom en tante leeft. Als hij op een dag een vreemd robotje met een boodschap vind, gaat hij met Obi-Wan Kenobi mee op een gevaarlijke reis om de moordenaars van zijn oom en tante op te sporen. De enige manier om zijn oom en tantes moordenaars te doden is het Rijk te verslaan. Hiervoor zal hij zich echter bij de rebellen aan moeten sluiten. Op hun reis word hij geholpen door Han Solo, een smokkelaar.
Obi-Wan leert Luke the Force te gebruiken en legt hem uit dat er vroeger veel Jedi's leefden, die allemaal vermoord werden door de wrede Emperor.
Uiteindelijk gaan Han, Obi-Wan en Luke prinses Leia redden uit een cel van het Rijk. Hierbij zal Obi-Wan het met de dood moeten bekopen.


Lijkt dat opelkaar of lijkt dat opelkaar?
Ondanks dat een goed boek en ik ga de serie nu helemaal aflezen.

4 sterren.

Het verhaal is inderdaad erg cliché, maar dat is niet heel erg. Het wordt ook steeds moeilijker om steeds origineler te zijn, dus het is niet erg verwonderlijk.

avatar van Gregorian
Origineel of niet: Het boek is mooi!

avatar van Dee-e
3,0
Ik vond het een redelijk boek en zal De oudste en Brisingr ook gaan lezen, maar ik ergerde me eraan dat ik niet alle plaatsen uit de tocht op het kaartje kon vinden.

Verder ben ik geen fervent fantasielezer, dus voor mij viel het jatwerk niet echt op. 3,5 ster.

avatar van Dawn
4,0
Ik vond het een prachtig boek. Ik had de film eerste gezien en ben toen de boeken gaan lezen, omdat ik niet wilde wachten op de vervolg films.Na het boek te hebben gelezen verbaasde ik me er over hoe slecht de verfilming is. De film is best leuk, maar de verfilming heel slecht.

Ik word er een beetje moe van dat er steeds over jatten, en op elkaar lijken wordt gesproken.
Heel veel fantasy lijkt op elkaar (als je de boeken neemt waar elfen, dwergen ect. in voorkomen).
Daarnaast vind ik dit boek, geschreven door een jochie, niet vergelijkbaar met lotr.

avatar van Grovonion2
4,0
Het heeft zeker een andere insteek dan lotr, maar bij elke fantasy kun je beweren dat er gestolen werd van Tolkien, net zoals je dat bij Tolkien kan zeggen over middeleeuwse sagen en legendes.

avatar van Nagini
5,0
Ik kwam dit boek destijds per toeval tegen.
Het eerste blijft het beste boek. Heb de andere twee ook al gehad en vooral de tweede vond ik beduidend slechter.
Heb Eragon inmiddels al een aantal keren herlezen en ik vind de spanning in het boek echt heerlijk. Ik kon me precies voorstellen hoe er vanalles uit zou zien in het boek.

Prachtig geschreven.

avatar van FelixTheCat
5,0
Ik vond het een goed en spannend boek. Net als Oudste. Brisingr heb ik niet helemaal uitgelezen helaas. Maar verder een goed verhaal.Soms beetje Lord Of The Rings idee , maar het blijft leuke fantasieboek.

4,0
echt een lekker weg lees boek, ben er in begonnen na aanraden van een klasgenoot na dat ik de film had gezien. Zij waarschuwde me al dat de film bager was in vergelijking met het boek en nu begrijp ik wat ze bedoeld
ik vond het een heerlijke combie van actie, vriendsschap en persoonlijke ontwikkeling.
ik vond het erg lord of the rings meets star wars, het resultaat was erg leuk.

5,0
Eragon is een geweldig boek! hoewel ik er wel even aan heb gedaan om hem uit te lezen
eens je er goed in bent begonnen kun je niet meer stoppen en wil je de twee andere boeken ook lezen. dat was bij mij toch het geval, nu ik eragon uit heb ben ik van plan het verlog ook te kopen.

de film is wel heel slecht, er zijn ook vele verschillen tussen film en boek

Thorongil
Een redelijk gehypt boek, dat helaas weinig kan bekoren. Originaliteit is ver zoek en het is duidelijk dat het door een prille tiener werd geschreven. Moesten Paolini's ouders geen uitgevers geweest zijn, dan had dit boek allicht nooit het daglicht gezien.
Een beetje zoals de Dwergen-serie van Heitz en Elfen-serie van Hennenn. Nieuwelingen in het genre kunnen zich hier nog wat mee amuseren, maar er is zoveel beters te vinden.

2,0
Een stukje dat ik vijf jaar geleden schreef:

"Sommige hypes zijn terecht, sommige niet. Eragon is een hype die ik (na het lezen van het eerste boek) niet kan rechtvaardigen. Na vele jaren actief fantasy lezen, beschouw ik dit werk toch echt als een van de minste. Natuurlijk is het leuk wanneer een tiener een volwaardig boek schrijft, maar hier ontbreekt duidelijk de (lees)ervaring van de auteur. Het verhaal is op z’n zachtst gezegd nogal standaard. Een typisch goed tegen kwaad verhaal, met stoere ridders, mooie vrouwen, een kwade koning, de nodige vreemde wezens en andere clichés. Leuk voor als je net begonnen bent met het lezen van fantasy, want dan zul je een spannend verhaal voorgeschoteld krijgen. De doorgewinterde fan zal het vooral frustreren waarom wel Christopher Paolini en niet George Martin of Steven Erikson zoveel aandacht krijgen. De complimenten zijn in ieder geval voor de prettige schrijfstijl, maar daar blijft het bij."


Ik geloof dat George Martin niet meer over zijn populariteit te klagen heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:46 uur

geplaatst: vandaag om 07:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.