Zomerhuis met Zwembad - Herman Koch (2011)
Nederlands
Psychologisch
352 pagina's
Eerste druk: Anthos,
Amsterdam (Nederland)
Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen. Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd? In ''Zomerhuis met zwembad'' vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.
Wel een wat commercielere insteek van Koch zo lijkt het, en het onderwerp is natuurlijk de laatste jaren ook bon ton. Koch maakt het zichzelf niet te moeilijk om weer lekker te kunnen scoren.
4*
Het enige vervelende dat ik van dit boek heb over gehouden is het feit dat ik niet meer mijn huisdokter in een lichaamsopening kan laten kijken/voelen zonder te denken:'man, wat denk jij nu?, met dank aan Koch
En aangenaam was dit boek zeker. Het verhaal over Marc, een wat narcistische huisarts in Amsterdam Zuid en zijn gezin, komt goed van de grond. Hoewel de karakters in het verhaal niet erg worden uitgediept heeft me dat niet zeer gestoord. Marc is een dusdanig interessant personage dat het boek blijft boeien en mij het geen enkel moment heeft verveeld.
Ik kan er echter niets aan doen dat ik een gevoel heb dat Koch wel goed naar o.a Grunberg (Tirza) heeft gekeken en naar bijvoorbeeld een Ammaniti. Maar dit kan natuurlijk gewoon aan mij liggen.
Er wordt hier ook gesuggereerd dat Koch lijkt op Grunberg en Ammaniti. Koch en Ammaniti zijn allebei groot fan van elkaars werk, zo blijkt uit oneliners op mekaars boeken. Geen wonder dat Koch misschien dingen van Ammaniti overneemt.
Ik mag mezelf geen Ammaniti-kenner noemen, maar ik heb op één na al zijn boeken gelezen. Toch vind ik Koch verre van Ammanitistisch. Ammaniti is voor tragikomisch, Koch is (vooral in Zomerhuis met zwembad) erg rommelig met zijn verhaallijnen.
Zomerhuis met zwembad is enorm opgehypet. Het zou me niets verbazen als het genomineerd zou worden voor de NS Publieksprijs. Maar of ik er nou zo tevreden mee ben, nee, dat totaal niet.
Het leest gemakkelijk weg en het is een fijn vakantieboek, maar Koch stelt mij wederom teleur. Ik lees Koch met een bepaalde verwachting. Het diner stelde me al teleur, ook al vond ik het een goed verhaal. Zomerhuis met zwembad moest mijns inziens door alle media-aandacht en lovende recensies (oké, waar vind je die niet op de kaft...) béter zijn dan Het diner. Toch stelt Koch me hier ook weer mee teleur.
Het zit hem in het einde. Ik ga niet spoileren, maar het einde bevalt me niet. De ontknoping wordt terloops verteld en het einde beslaat een beschamend klein aantal pagina's.
Desalniettemin is het lekker tijdverdrijf om dit boek te lezen. Het is niet moeilijk en soms nogal hilarisch. En Koch zorgt, zoals als eerste genoemd, voor weer leuke beschrijvingen van alledaagse dingen, zoals in dit geval een huisartsenbezoek. Ik kan in ieder geval (ik dacht vaak aan mijn huisarts, of hij dezelfde symptonen had als Marc) niet meer normaal naar de huisarts gaan met een kuchje of een rocheltje.
In eerste instantie vond ik de misantrope beschrijvingen van de patiënten van de huisarts onderhoudend, maar dit verviel op den duur in goedkoop scoren.
Waar ik me bijzonder aan erger, is de ethiek van de hoofdpersoon. Een huisarts die op basis van een vermoeden van een verkrachting, zijn patiënt vermoord, daar heb ik wel problemen mee. Nergens in dit boek wordt dit in vraag gesteld, geïroniseerd of wordt daar afstand van genomen. Dat de vermoedelijke dader het uiteindelijk niet gedaan heeft, blijkt op het einde zelfs niet relevant!Integendeel, we krijgen een hele pseudo-wetenschappelijk evolutionaire uitleg waar bv. de mening over homoseksueel gedrag totaal gedateerd is. Het is natuurlijk een verhaal waar we meegaan in het denken van de hoofdpersoon, maar in de kaft lees ik dan dat het boek de vraag stelt of vergelding gerechtvaardigd is als alle rechtsmiddelen uitgeput zijn. Er wordt niet eens een rechtsmiddel ingezet! Alsof er hier sprake is van een moreel dilemma!
Het boek ondersteunt eerder de populistische visie dat, indien er ook maar een kans is dat je kinderen een risico lopen, alles gerechtvaardigd is.
Uiteindelijk vind ik dit een plat en pretentieus boek, niet eens bijzonder goed geschreven, dat uit is op goedkoop succes.
Wow, wat een moraalridder ben jij zeg. Ik hoop dat je in het echte leven ook zo bent.
Misschien is Koch niet ingegaan op de ethiek omdat het boek bedoeld is voor mensen die wel zelf nadenken. Ik mag toch hopen dat niet elk detail door een schrijver uitgelegd wordt, anders kun je beter Nijntje gaan lezen.
Ik vond het weer een meesterwerk van Koch. De absurditeit en humor vermengen zich met een vleugje spanning.
Qua ethiek, daar heb ik me tijdens het lezen wel wat over verbaasd. Wellicht wil Koch je hier toch aan het denken zetten. Het is in ieder geval niet een boek dat handelt over rechtsmiddelen, maar meer over een sluimerend proces van afkeer tegen een ander.
Toch een 2, omdat het me wel greep. En soms ff zo'n boek "weglezen" is ook wel eens lekker.
Qua ethiek, daar heb ik me tijdens het lezen wel wat over verbaasd. Wellicht wil Koch je hier toch aan het denken zetten.
We weten nu toch allemaal wel dat de mens een slecht wezen is dat ethiek te pas en te onpas aan zijn laars lapt, om daarachter te komen moet je dit boek niet lezen... Gewoon in eigen boezem kijken is daarvoor al voldoende.
Leest wel lekker weg. 3*
Het boek leest inderdaad gemakkelijk, té gemakkelijk.
In eerste instantie vond ik de misantrope beschrijvingen van de patiënten van de huisarts onderhoudend, maar dit verviel op den duur in goedkoop scoren.
Waar ik me bijzonder aan erger, is de ethiek van de hoofdpersoon. Een huisarts die op basis van een vermoeden van een verkrachting, zijn partiënt vermoord, daar heb ik wel problemen mee.
Zelf had ik ook dit gevoel, en dan hebben we het nog niet eens over de aanrijding gehad, waarin mogelijk iemand om t leven is gekomen. Echter denk ik wel dat er van de lezer ook wordt verwacht dat ie zelf erover nadenkt, iets wat de hoofdpersoon i.i.g. niet doet, evenals essentiële informatie achterhouden voor zijn vrouw, informatie die evt. van belang is voor het genezingsproces van zijn dochter.
Noem mij maar een moraalridder.
De aanloop is ronduit komisch en absurdistisch. De jiskefet achtergrond van Koch lees je daar tot mijn grote genoegen terug. vanaf het moment van de vakantie werkt Koch mooi naar "het dilemma"toe. Op dat moment veranderde het boek in een pageturner van het zuiverste water, Ik wilde doorlezen om te weten te komen hoe het allemaal nou echt in elkaar zit.
Dat Koch daarbij wat ruimte laat voor interpretatie zie ik alleen maar als een pre. Ik hou ook niet van films waarin het laatste half uur gebruikt wordt om alle zogenaamde gaten in te vullen. Alsof we allemaal debielen zijn. Al met al een zeer aangename hernieuwde kennismaking ****
Zomerhuis met Zwembad kan in drieën worden opgedeeld: vóor de vakantie in het zomerhuis, de vakantie zelf en erna.
In het eerste gedeelte krijg ik als lezer een goed beeld van het karakter van huisarts Marc en hoe hij zijn patiënten ziet, voornamelijk artiesten en kunstenaars. Marcs karakter bevalt me allerminst. Bovendien heeft Koch Marcs gedachtegangen zo uitvergroot dat m.i. het teveel wordt.
Bij 'de vakantie' denk ik: ieder zijn meug. Net als echtgenote Caroline zou ik de voorkeur geven aan mijn eigen gezin. Maar goed, huisarts Marc heeft natuurlijk zijn geheime agenda. Aan de ene kant heeft hij allerhande oordelen over allerlei mensen en patiënten, tegelijkertijd gaat hij wel heel ver om de vrouw van Ralph Meier in bed te krijgen, zelfs als hij op zoek is naar zijn verdwenen dochter overweegt hij hierin nog acties.
In het laatste gedeelte wordt het verhaal spannend maar wanneer Ralph Meier met een verdachte bult bij hem komt is het gedrag van Marc ethisch nog stuitender. Op dat moment is het nog steeds gissen wie de 'dader' is.
Dat Koch kan schrijven ga ik niet tegenspreken. Het à la Marc Schlosser 'verzin zelf eens iets' verhaal is op deze manier aan mij niet besteed.
2,5*