menu

De Avonden: Een Winterverhaal - Simon van het Reve (1947)

Alternatieve titel: De Avonden

mijn stem
3,95 (432)
432 stemmen

Nederlands
Psychologisch

240 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

De jongeman Frits van Egters voelt zich in het naoorlogse Amsterdam rond Kerstmis beklemd door zijn kleinburgerlijke omgeving en door zwartgallige gedachten. Nachtmerries plagen hem en in zijn sociale contacten spelen onuitgesproken, nog maar halfbewuste verlangens mee.

zoeken in:
avatar van stefan dias
5,0
Prima cover, trouwens.

avatar van liv2
Bijna zeventig jaar na de eerste publicatie zal Gerard Reves' De Avonden' vanaf donderdag verkrijgbaar zijn in de Britse boekwinkels.

KLIK

avatar van Donkerwoud
Wie had dat ooit gedacht: Gerard Reve in de slipstream van Herman Koch.

Overigens wel een reminder om het eens te gaan lezen.

avatar van Pieter
3,0
Eigenlijk verbaasd dat dat boek nog geen Engelse vertaling had. Ik ben ook geen fan van het boek, maar is er dan niemand buiten onze contreien geïnteresseerd in de canon van de Nederlandse literatuur?

avatar van Pageturner
Pieter schreef:
is er dan niemand buiten onze contreien geïnteresseerd in de canon van de Nederlandse literatuur?

Nee.
Misschien zie ik dat fout, maar ik heb de indruk dat iedere zucht die pakweg in Scandinavië wordt gelaten wereldwijd uitgebracht wordt, terwijl Belgische en Nederlandse schrijvers maar moeilijk buiten hun grenzen geraken. Vlaamse auteurs worden zelfs al amper gelezen in Nederland.
Wij (Belgen en Nederlanders) zijn gewoon héél slecht in country branding.

avatar van Donkerwoud
Puur op basis van de Engelstalige vertalingen die in de Centrale Bibliotheek van Den Haag liggen, dan valt het allemaal wel mee. Vooral Cees Nooteboom en Harry Mullisch zijn ruim vertegenwoordigd, maar er liggen zeker ook veel nieuwe bestsellers. Soms kom ik wel eens een titel tegen die hier niet eens zo veel deed.

avatar van eRCee
3,5
Pageturner schreef:
Vlaamse auteurs worden zelfs al amper gelezen in Nederland.

Huh? Verhulst, Mortier, Op de Beeck, Brusselmans, Lize Spit en Van Reybroeck worden toch massaal gekocht en gelezen in Nederland. En dat is alleen nog maar het rijtje dat als eerste in me opkomt.

Het aanzien van de Nederlandse literatuur internationaal lijkt me inderdaad niet zo groot (Koch schijnt het vooral goed te doen). Wij hebben onze schilderkunst en Hongarije heeft een literatuur, vraag me niet waarom. Van de koele meeren des doods is ook nooit vertaald overigens.

avatar van the Cheshire cat
3,5
In 'Dickens, waar zijn uw spoken?' zegt Godfried Bomans: Nederland de schilderkunst, Engeland de literatuur, Duitsland de muziek en Frankrijk de gedachten.

Kramer
Toch weer eens even lezen.

avatar van Pieter
3,0
Nu ook beschikbaar in de Verenigde Staten met een mooi stukje in de New York Times.


avatar van eRCee
3,5
'Onvertaalbaar', sowieso een term waar ik niet in geloof en zeker niet met betrekking tot het kale proza van Reve. Verder best leuk om te zien dat dit zo serieus wordt opgepakt in de VS (hoewel het gepaard lijkt te gaan met enige ophemeling).

avatar van LimeLou
2,5
Vaak vond ik 'De avonden' te veel doorspekt met het onophoudelijke zelfmedelijden van het hoofdpersonage om het voor mij een goed boek te maken. Dit boek probeert de lezer in te laten leven met Frits' verveling en cynisme, maar verder dan een matige sfeerschets van een verveelde (en vervelende) Amsterdammer in de jaren '40 komt het, naar mijn mening, niet. Wat ik wel leuk vond, was de onderhuidse spanning tussen Frits en zijn ouders en het slot.

3,0
Gerard Reves ‘De avonden’ staat al jaren op mijn verlanglijstje. Dit werd nog versterkt nadat ik een kort artikel van Reve las over Oost-Berlijn. Op levendige, zeer boeiende wijze beschreef hij hierin de toestand van de stad kort nadat de Berlijnse Muur was gebouwd.

Helaas zie ik in ‘De avonden’ vrijwel niets terug van zijn kunde. Natuurlijk was Reve slechts 23 jaar oud toen hij dit boek publiceerde, maar daar koop ik geen boodschap voor. Het verhaal is tamelijk oppervlakkig, langdradig en slaat nooit een boeiende zijweg in. Hoofdpersoon is de (tevens!) 23-jarige Frits, een wat labiele jongeman met een obsessie voor kaalheid.

Alle elementen voor een interessant boek zijn aanwezig (een depressieve hoofdpersoon, een winterachtergrond en botsende karakters). Maar iedere keer als er een potentieel interessante dialoog ontvouwt, springt Reve over naar de volgende alinea die vaak nauwelijks aansluit op de vorige. Persoonlijk stoort mij dit veel meer dan de naargeestige sfeer.

Ik zal geen vrienden maken met liefhebbers van de Nederlandse literatuur, maar in zekere zin vind ik ‘De avonden’ vergelijkbaar met ‘Minder dan niks’ van Bret Easton Ellis. In beide boeken is er vrijwel geen mooie zin te vinden, kruipen de karakters niet onder de huid en is er geen ‘verlossing’. Vreemd genoeg wist ik beide boeken wel redelijk rap uit te lezen.

Is Reves klassieker dan een prul? Nee, zeker niet. Met name de dromen die Frits ’s nachts heeft, zijn origineel bedacht en interessant omschreven. Ook is er in het laatste hoofdstuk eindelijk iets zichtbaar van Reves schrijftalent. Deze elementen weerhouden mij ervan een onvoldoende uit te delen. Het moge echter duidelijk zijn dat andere schrijvers de komende tijd hoger op mijn leeslijst staan.

3*

avatar van Pecore
4,0
Leuk boek over een vervelende kerel, die werkelijk niks te beleven heeft. Geen wonder dat hij de uren aftelt. Grappig, maar bij vlagen ook bizar en vervreemdend. En soms ook wel weer herkenbaar. Niet het meesterwerk waarop ik hoopte, maar plezierig was het zeer zeker.

avatar van Jason82
4,5
Geweldig boek. Het is me duidelijk geworden waarom Herman Brusselmans zo van het werk van Reve houdt. Sterker nog, het is me duidelijk waar Brusselmans zijn stijl vandaan heeft. Gortdroge humor, hele passages die feitelijk nergens over gaan en toch geniet ik als lezer van kleine, stiekeme stukjes genialiteit. De paniek die bij onze hoofdpersoon opsteekt als het gesprek in een gezelschap even lijkt stil te vallen. Alles beter dan pijnlijke stiltes denkt hij, en begint vervolgens vrienden tot vervelens toe aan te vallen op beginnende kaalheid of te bestoken met shockerende verhalen of stellingen (iedereen boven de 40 jaar zou moeten sterven, het leven is dan immers voorbij?).

Het aftellen tot een avond voorbij is. Zelf vrienden (ongevraagd) bezoeken en na 5 minuten al wanhopig constateren dat je vervolgens met goed fatsoen niet snel meer weg kan komen en de minuten aftellen en vullen met teksten en gedachten die grenzen aan waanzinnigheid. De vrienden lijken het al normaal te vinden en reageren gelaten of zelfs helemaal niet. Mooie fragmenten volgen elkaar in hoog tempo op. Heel knap gedaan, want het is 240 bladzijden lang genieten terwijl er totaal niets gebeurd .

3,0
Er zijn al veel boeken over verveling verschenen. De grootste uitdaging is altijd om er geen vervelend boek van te maken. Reve slaagt daar aardig in. Hij heeft een eigenzinnige schrijfstijl en hij vrolijkt het verhaal op met allerlei licht-absurde situaties en dialogen. Dat kan ik wel smaken, maar memorabel vind ik De Avonden nu ook weer niet.

Van de tien hoofdstukken springen er eigenlijk maar twee écht uit: het laatste hoofdstuk, dat ik oprecht mooi en ontroerend vind, en het het hoofdstuk waarin Frits zich bezat, omdat ik goed gebrachte kolder altijd waardeer. De andere hoofdstukken waren gewoon oké, niet meer, niet minder.

Die hoge score heeft dit boek m.i. vooral aan zijn klassiekerstatus te danken. Want ja, deze roman heeft de tand des tijds aardig doorstaan. Ondanks de (mooie) archaïsche taal voelt De Avonden nog steeds eigentijds en relevant aan. Het werk heeft ook als inspiratie gediend voor tal van andere romans over de dagelijkse sleur, zoals ‘De Man Die Werk Vond’. Literatuur-hipsters zullen hiervan smullen. Fijn voor hen, ik mis echter wat bezieling. 3*

avatar van Bilal030
3,0
Eindelijk eens gelezen. Het was vermakelijk, helaas voor mij (nog?) niet een meesterwerk. Ik ga het zeker eens herlezen, waarschijnlijk de laatste 10 avonden van het jaar.

Het geouwehoer met zijn vrienden vond ik leuk om te lezen, de bizarre gedachten en uitspraken van Frits van Egters deden mij meerdere keren lachen. De reden dat het voor toch niet een meesterwerk is gebleken is omdat het mij niet echt geraakt heeft. De houding van Frits naar ouders toe vond ik verschrikkelijk, misschien had ik ook in die tijd moeten leven of heeft het culturele redenen, maar ik ergerde mij aan zijn houding. Maar goed, heb er wel plezier aan beleefd. Ben ook benieuwd naar mijn bevindingen na een herlezing.

avatar van Raspoetin
4,0
Deze zomer heb ik bij een lokale vintage winkel deel één en drie van het verzameld werk van Gerard Reve gescoord. In deel één staan negen boeken en verhalen waaronder De Avonden en deze heb ik gelezen met het Audioboek - Gerard Reve leest De Avonden beschikbaar op YouTube. Dat leverde een interessante en plezierige leeservaring op.

Een boek waarvoor ik nochtans een beetje huiverig was door de negatieve reacties op de sombere en oubollige stemming van het verhaal. Maar dat viel me enorm mee. De stijl is zeer aansprekend en de treiterende humor of cynisme van Frits van Egters maakt het eigenlijk wel luchtig. Echter denk ik wel dat De Avonden een boek is dat je het beste op rijpere leeftijd kan lezen. Op de middelbare school had dit werk me waarschijnlijk minder aangesproken. Dat ik heb gehad met de boeken van Wolkers en Mulisch.

avatar van Raskolnikov
5,0
Voor mij was het als middelbare scholier juist het boek dat me de weg wees naar literatuur. Ok, ik zag de gelaagdheid nog niet direct, maar het was al een hele ervaring dat literatuur niet per definitie zwaar en saai was. En de herkenbaarheid van menselijk gedrag, dat was ook wel iets dat specifiek De Avonden me leerde over literatuur. Veel meer dan bijv Mulisch en Haasse die ik rond die tijd ook las.

Mooi dat je er van hebt kunnen genieten!

Gast
geplaatst: vandaag om 06:46 uur

geplaatst: vandaag om 06:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.