menu

Himnariki og Helviti - Jón Kalman Stefánsson (2007)

Alternatieve titel: Hemel en Hel

mijn stem
4,00 (14)
14 stemmen

IJslands
Psychologisch

214 pagina's
Eerste druk: Bjartur, Reykjavik (IJsland)

Op een dag gaan twee vrienden, Bárdur en 'de jongen', de zee op om te vissen. Ze worden overvallen door een storm en Bárdur raakt onderkoeld. De jongen probeert zijn vriend nog te redden, maar moet uiteindelijk machteloos toezien hoe hij sterft. Een boek heeft tot de dood van Bárdur geleid: hij was zo onder de indruk van Paradise Lost van Milton dat hij vlak voor het vissen op zee nog even naar zijn hut was teruggelopen om een paar mooie regels te lezen. Die wilde hij in de boot aan zijn vriend citeren, maar daardoor vergat hij zijn warme jas mee te nemen. Na de dood van Bárdur gaat de jongen op reis om het boek terug te brengen naar de man die het uitleende.

zoeken in:
avatar van Mahto
5,0
Dit is echt een prachtboek! Een fijn, traag boekje waarin prachtig beschreven wordt hoe iemand kan lijden onder het verlies van een vriend.

avatar van ...stilte...
3,5
Deel twee en drie zijn ook al vertaald!

5,0
Prachtig boek. Dan heb ik het over de hele trilogie trouwens. Het is al meer dan een jaar geleden dat ik dit boek heb gelezen, maar ik moet er nog steeds nu en dan aan terugdenken. De beschrijvingen van alles zijn zo realistisch en goed, je voelt de natuur, je voelt de kou. De omschrijving van het boek klinkt heel zwaarmoedig, maar het lezen van het boek voelt totaal niet zo aan. Prachtige, poetische omschrijvingen, zowel van natuur als van mensen en menselijke relaties. Vele mooie, rake omschrijvingen ook. Al met al een boek dat erg bij blijft en ik graag nog eens zou herlezen.

avatar van Lalage
3,5
In het begin ben ik onder de indruk van de prachtige schrijfstijl. Maar verderop kabbelt het verhaal maar verder. Spannend wordt het niet meer. De schrijver valt in herhaling, zoals dat in je eigen gedachten ook zo vaak gebeurt. Ik ben een beetje opgelucht als het boek uit is. Eigenlijk had ik verwacht dat ik meteen de hele trilogie zou gaan lezen, maar als dat meer van hetzelfde is, dan laat het ik hierbij.

Hemel en hel – Jón Kalman Stefánsson | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van ...stilte...
3,5
Het begint inderdaad prachtig, daarna wordt het helaas alleen maar minder. In deel twee Het verdriet van de engelen staat een prachtig stuk over een postbode die onder barre omstandigheden de post moet bezorgen. Maar het verhaal dat de drie delen samenbindt komt erg geforceerd over.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:35 uur

geplaatst: vandaag om 18:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.