menu

This Body of Death - Elizabeth George (2010)

Alternatieve titels: Lichaam van de Dood | Inspector Lynley #16

mijn stem
3,50 (5)
5 stemmen

Engels
Detective

704 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Terwijl inspecteur Thomas Lynley nog met buitengewoon verlof is nadat zijn vrouw is vermoord, wordt Isabelle Ardery als plaatsvervangend chef binnengehaald bij de Londense politie. Wanneer er op een begraafplaats in Stoke Newington een lichaam wordt gevonden, krijgt Isabelle de kans om te laten zien wat ze waard is. Maar om zo snel mogelijk resultaat te boeken in dit belangrijkste moordonderzoek, zal ze toch eerst Lynley moeten overtuigen terug te keren. Lynley's collega's zijn namelijk zo loyaal aan hem dat Isabelle bij het onderzoek geheel afhankelijk van hen is. Met name van Barbara Havers. Snel, misschien wel te snel, wijst Isabelle een verdachte aan. Maar het onderzoek leidt Lynley en Havers intussen naar het natuurgebied New Forest. Hier lijkt de oplossing te liggen van een zaak die zijn oorsprong heeft in een geweldsdelict dat jaren geleden plaatsvond. Een zaak die een even tragische als schokkende afloop zal krijgen.

zoeken in:
avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Met 'Lichaam van de Dood' heeft Elizabeth George weer een ijzersterke thriller afgeleverd; zoals we van haar gewend zijn. Het verhaal heeft een uitstekend uitgewerkte plot waar de lezer in den beginne alle kanten mee uit kan, en later, wanneer e.e.a. samen komt, en de oplossing voor de hand ligt, deze toch een geheel andere kant uit gaat dan verwacht.
Hoewel dit weer een deel is in de Inspecteur Lynley-serie, is deze keer de hoofdrol weggelegd voor plaatsvervangend hoofdinspecteur Isabelle Ardery, die ter vervanging van hoofdinspecteur Webberley is aangesteld om het gat op te vullen dat inspecteur Lynley weigerde te doen. Ze is vastbesloten een vaste aanstelling als hoofdinspecteur te verwerven, en wil, indien nodig, over lijken gaan om haar doel te bereiken. Dit veroorzaakt nogal wat wrijving onder haar ondergeschikten, die ze door haar tamelijk onsympathieke gedrag tegen zich in het harnas jaagt. Vooral Barbara Havers krijgt het te verduren. Ze beseft echter wel dat ze haar doel zonder de steun van Thomas Lynley niet zal kunnen bereiken, en ze weet hem uiteindelijk ook over te halen weer terug te komen. En dat is hard nodig, want ze zit met een uiterst gecompliceerde moordzaak, die niet een-twee-drie op te lossen is.
Tussen de bedrijven door wordt er verslag gedaan van een andere zaak, die zich twintig jaar geleden afgespeeld heeft, en die op het eerste gezicht niks met de huidige zaak van doen heeft. Pas tegen het einde blijkt het verband tussen deze twee gruwelijke zaken. Ik zeg met recht gruwelijk, want het subverhaal dat in het begin vrij saai overkomt, ontwikkelt zich in de loop tot een zeer beklemmend relaas waar men zich heel erg ongemakkelijk bij voelt naar mate duidelijk wordt welke kant het opgaat.
Elizabeth George heeft zich hier van een meesterlijke kant laten zien. Ze weet de personages psychologisch goed uit te diepen, en weet zelfs door te dringen in de psychologie van de lezer. Hulde!
Het boek is keurig vertaald, daar valt verder niks op aan te merken. Het boek is ook mooi uitgevoerd met een smaakvolle cover. Alleen jammer dat er weer een breuk is met de lijn van voorheen gebruikte covers, het schijnt nogal moeilijk te zijn een bepaalde stijl te handhaven.
Dit boek is, evenals de rest van het oeuvre van George een aanrader.

veggieburger
Hoewel goed geschreven is het plot helaas teleurstellend. De achtergrond is wat mij betreft te ver gezocht. Zoals altijd wordt alles erg goed tot in de details beschreven maar het verhaal zelf ontbeert overtuigingskracht. Na "Een Onafwendbaar Einde" kan het mij niet echt meer bekoren.

3,5
Goed boek. De 2 verhaallijnen, die uiteindelijk in verband staan met elkaar, zijn boeiend.
Enkel het einde leek niet volledig. Toen ik het uit had, zat ik nog met te veel vragen.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:49 uur

geplaatst: vandaag om 10:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.