menu

The Slap - Christos Tsiolkas (2008)

Alternatieve titel: De Klap

mijn stem
3,07 (7)
7 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Sociaal

455 pagina's
Eerste druk: Allen and Unwin, Crows Nest, Sydney (Australië)

Iemand slaat op een barbecuefeest een kind dat niet het zijne is. Het kind was vervelend en de ouders bekommerden zich er niet om. Hoe reageren de omstanders, welke invloed heeft dit incident op de familie en vriendenkring? De gebeurtenis heeft een dramatisch effect op de aanwezigen, direct of indirect. Vanuit het perspectief van acht verschillende vertellers (mannen en vrouwen, familie en vrienden van uiteenlopende leeftijden en achtergronden), die allemaal bij het incident aanwezig waren, zien we de gebeurtenis en de consequenties ervan van verschillende kanten. Het gebeuren dwingt hen allen na te denken over hun leefwijze, over hun verwachtingen en dromen, over hun idealen en verlangens. Tsiolkas schetst de moderne tijd met de verschillende vormen van (samen)leven. Hij onderzoekt onze normen en waarden, die ieder voor zichzelf lijkt te bepalen.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Fraaie kijk op onze tijd en de botsing tussen verschillende normen en waarden van acht personages. Elk hoofdstuk wordt verteld aan de hand van een personage dat aanwezig was op een barbecue en daar getuige was van een volwassen man die een kind een klap geeft. Dat incident gaat bij de karakters als een katalysator werken om na te denken over welke zeden ze wensen te hanteren en wat de consequenties daarvan zijn op andere mensen.

Sterk punt aan de roman is dat het de veelheid aan verschillende subjectieve visies op de wereld weet te vangen in die acht hoofdstukken. Het weet zo haarscherp in beeld te brengen welke paradoxale tegenstrijdigheden er bestaan binnen algemeen geldende opvattingen van ons huidige tijdsbeeld. Minder interessant vond ik de vele overbodige verwijzingen om aan te geven dat het zich in onze tijd afspeelt. Tsiolkas valt iets te vaak terug op het noemen van ''pop culture references'' en voorspelbare discussies over afgezaagde onderwerpen als global warming, globalisering, de Islam, etc. Daarnaast vond ik dat er een wel erg overdreven seksueel beeld getint beeld geschetst moet worden. Als we Tsiolkas moeten geloven is iedereen maar bezig met wilde seks en overspel. Misschien bedoeld als een statement naar de seksuele moraal in de moderne maatschappij, maar het leidde mij nogal af omdat het allemaal zo expliciet en weinig subtiel wordt beschreven.

Als beschouwing van de moderne tijd prefereer ik The Terrible Privacy of Maxwell Sim omdat hierin ook daadwerkelijk een creatieve draai gegeven wordt aan fenomenen die onze tijdsgeest tekenen en niet alleen maar ernaar verwijst.

avatar van liv2
3,0
Staat op m'n te lezen lijst vanwege de mini-serie die ik nu aan het opnemen ben....(wordt uitgezonden op sundance nl

avatar van Donkerwoud
3,0
liv2 schreef:
Staat op m'n te lezen lijst vanwege de mini-serie die ik nu aan het opnemen ben....(wordt uitgezonden op sundance nl


Deze stond er bij mij ook al op sinds 2008 maar het kwam er maar nooit van. Laat je in ieder geval niet weerhouden door de (onterechte) lage score hier.

avatar van liv2
3,0
Een beetje een gemiste kans dit boek. Het opzet van de 8 hoofdstukken per karakter vond ik op zich wel boeiend, evenzo de 'trigger', een klap die gegeven wordt aan een etter van een kind door een volwassene die niet de ouder is, maar wat dan volgt is mager. Ik ga volledig mee met Donkerwoud, de nagel op de kop.
Hier had veel meer ingezeten. Ik vond de schrijfstijl nu ook niet direct om over naar huis te schrijven, maar misschien ligt dat wel aan de vertaling....

Gast
geplaatst: vandaag om 10:30 uur

geplaatst: vandaag om 10:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.