menu

Speaker for the Dead - Orson Scott Card (1986)

Alternatieve titels: Spreker voor de Doden | The Ender Quartet 2

mijn stem
4,32 (11)
11 stemmen

Engels
Sciencefiction

415 pagina's
Eerste druk: Tor, New York (Verenigde Staten)

Voor het eerst sinds de infame Ender - het Monster – de Xenocide pleegde door het enige ras van intelligente anderlingen uit te roeien, ontdekt men weer een verstandelijk begaafde soort, ergens in het heelal op de planeet Lusitania. Technologisch zijn ze nog nergens, maar ze begrijpen alles. 'God geeft ons een nieuwe kans', oordeelt de aartskardinaal van de planeet Baia. 'Nu kunnen wij boete doen voor de Xenocide.' De gemeenschap van bewoonde planeten kent talrijke goden, of gelooft in geen enkele daarvan, maar iedereen was het hartgrondig eens met de aartskardinaal. De nieuwe planeet Lusitania zou dan ook gekoloniseerd worden vanaf Baia, want zo was de traditie. Maar er werden strenge regels opgesteld. De kolonie zou zich nimmer mogen uitbreiden buiten een omheind, klein gebied, en het bevolkingsgetal zou een bepaalde limiet nooit mogen overschrijden. En één enkele wet was heilig: de anderlingen moesten met rust worden gelaten. Xenosociologisch onderzoek was toegestaan - amper - maar de anderlingen moesten zich zonder inmenging ontwikkelen, helemaal op eigen kracht; ze mochten niets van de mens leren. Zo diep zat de schrik voor een tweede volkerenmoord erin. Verheven idealen, en alles in het belang van de anderlingen - maar wat dachten die er zelf van? Daar vroeg niemand naar... tot het te laat was...

zoeken in:
5,0
Een fantastische lees-belevenis, dit hoogtepunt van de Ender-reeks. Magnifiek weet Card de volwassen Ender als kruispunt in 3 beschavingen neer te zetten. Mijn favoriete boek in mijn tienerjaren.

avatar van Grovonion2
4,5
Super boek, zonder meer. Tot bijna voor het einde was ik bereid hier het maxium van de punten aan te geven, maar het einde voelde een beetje minder aan dan de rest van het verhaal. Er blijft zeker genoeg stof over voor verdere verhalen en ik kijk dan ook uit om de andere verhalen van de ender cyclus te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:25 uur

geplaatst: vandaag om 14:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.