menu

Zwerm - Peter Verhelst (2005)

Alternatieve titel: Zwerm: Geschiedenis van de Wereld

mijn stem
3,46 (14)
14 stemmen

Nederlands
Politiek / Psychologisch

666 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Een stervende man ziet de tijd tot aan de oerknal als een film voorbijflitsen. Tijdens zijn reis komen zaken uit het collectieve bewustzijn aan de orde: brandhaarden van geweld uit de geschiedenis, zaken die niet door de beugel kunnen. De man onderzoekt hoe de horror van alledag doorsijpelt in ons denken en daar grote schade aanricht.

zoeken in:
Asmahan
Dit lijkt mij de omschrijving van Anna Karenina van Tolstoj, niet van Zwerm.

avatar van Zelva
Aangepast.

Asmahan
Fantastisch

avatar van Freud
Ik heb altijd gehoord dat het een raar boek was, dus ik dacht dat het zo hoorde .


Asmahan
Waar blijft Anna zelf eigenlijk? Ik wacht met smart.

avatar van donnie darko
1,5
Eerste stem direct 1*, wat me behoorlijk weinig lijkt. Ik heb het hier nog liggen, heb het een keer tot de helft gelezen, maar ben toen niet verder geraakt, gewoon omdat ik toen een lange tijd niet kon lezen, en ik heb geen zin om het gewoon terug op te pikken waar ik het heb achtergelaten, dus ik ga gewoon terug helemaal opnieuw beginnen.

Hoe moet je dit boek in godsnaam beoordelen?

Een binaire geschiedenis van de wereld opgeslagen op een usb-stick. Het leven krijgt een digitale hartslag, er wordt niet geleefd van dag tot dag maar van bits naar bytes. Het hele verhaal is een imploderende cluster die in cyberiaanse gezangen uiteenspat en de conventionele rode draad die tussen de kaften van andere boeken loopt is hier afwezig, een random weergave. Verhelst schept chaos, laat de geschiedenis zichzelf herschrijven naar ‘ons’ modern beeld. Alles vloeit samen. De computermaatschappij, genetica, wezens die niet langer opgetrokken zijn uit vlees en bloed maar uit DNA-spiralen en files op een computersysteem. De tijd wordt losgekoppeld van haar rechtlijnigheid, hier wordt de rode draad verknipt en kronkelt hij in lussen en heb je soms het gevoel dat alles in een knoop vastloopt. De personages kiezen er al dan niet voor om alles weer te ontwarren. Ze zijn van alle tijden en van geen tijden. Ze leven niet via de cyclus van de geschiedenis, ze vormen hier de cyclus van de geschiedenis, langs hen loopt het leven.
Verhelst laat de tijd als het ware hoereren, een visie op de wereldgeschiedenis geschreven vanuit het nu, en het nu wordt bovendien het ‘toen’ en het ‘later’, begin en einde worden één.

avatar van IchBinEinOiseau
4,0
Ik weet echt niet wat ik over dit boek moet deken. Het sloeg me in de ban maar bracht me meer vaagheid dan wijsheid. Een bevreemdende maar innige leeservaring dat verwardt en verknipt. Wat is dit?

2,5
Bevreemdend, inderdaad, maar ook niet veel meer dan dat. Ik heb maar weinig genoegen beleefd aan het lezen van dit boek en dat vind ik uiteindelijk toch het belangrijkst. 2.5 sterren.

4,5
Weergaloos. Ik wist niet wat me overkwam. Het was mijn kennismaking met Verhelst, en het opende een heel nieuw universum aan zintuiglijke waarnemingen en verbeeldingen.

De sneltreinvaart waarin het "verhaal", voor zover je daar over kunt spreken, zicht afspeelt is onbegrijpelijk en onweerstaanbaar. Eigenlijk wordt er bar weinig verteld, duidelijk gemaakt, en misschien juist daardoor blijft het intrigeren: "Wat gebeurt hier???"

Het was mijn kennismaking met de kracht van Verhelsts poëtische stijl, zijn abstracte en toch kloppende metaforen. Zijn theorieën mogen niet altijd aannemelijk zijn, die aannemen als tijdelijke waarheid opent de deur naar een literaire wereld die zijn gelijke nauwelijks kent.

Het is een heel ander boek dan zijn eerdere werken, moderner, meer 'cyber', terwijl toch heel veel aspecten voortkomen uit eerdere boeken. Verhelsts destructivistische stijl bereikt hier zijn hoogtepunt (bleek na het uitkomen van 'Huis van de aanrakingen')

Gaat een dezer weken in de herlezing.

avatar van Edwynn
Zwerm is een bazenroman. Het is inderdaad lastig te zeggen wat er nu precies allemaal gebeurt en waarom. Maar de manier waarop het ding in elkaar zit, is op zijn minst intrigerend te noemen.


Gast
geplaatst: vandaag om 07:00 uur

geplaatst: vandaag om 07:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.