menu

Trager dan de Snelheid - Herman Brusselmans (2010)

mijn stem
3,35 (24)
24 stemmen

Nederlands
Humoristisch

240 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Louis Tinner is nooit een feminist geweest, maar hij heeft zijn vrouw Zoë wel toegestaan een carrière op te bouwen. Eerst was ze assistente van een modeontwerper, toen reactrice bij een tijdschrift, toen eigenares van dat tijdschrift en nu, sinds ze het tijdschrift heeft verkocht en rijk is, personal shopper. Ondertussen heeft Tinner zijn vierkante draaiende boekhandel verkocht en leeft hij op Zoë's kosten. Hun zoon David wordt opgevoed door Zoë, haar ouders en, als het echt niet anders kan, door Tinner. Maar het vele geld van Zoë wordt een prachtig thuis gekocht, dat vroeger nog heeft toebehoord aan Hugo Claus, een schrijver die volgens Tinner slechts één goed boek heeft gepubliceerd, in 1977. Vooral Claus' gedichten waren niets, oordeelt Tinner, en hij zal proberen betere gedichten te schrijven. Eerst zorgt hij ervoor dat hij eruitziet als poëet. Maar het liefst van al zou hij ruggelings verdwijnen door een groot gat in de grond.

zoeken in:
3,5
Sociaal? Louis Tinner is tot nu toe steeds humor geweest.

3,0
Eindelijke deel 3! Geweldige reeks! Wat zeg ik? Zijn beste!.

3,5
Eens. Binnenkort zeker bestellen.

avatar van Slainte_Mhath
4,0
FlyLo schreef:
Eens. Binnenkort zeker bestellen.


Ook eens, ik ook

avatar van Pieter
Interview met Brusselmans over zijn nieuwe boek.

avatar van Bassievrucht
1,0
Trager Dan De Snelheid is precies zoals Brusselmans Tinner zelf laat denken op pagina 116: 'ongeveer het enige wat ik doe in m'n bestaan is gesprekken voeren met nitwits, tateren over niets van betekenis, m'n oren van mijn kop lullen en uit m'n nek kletsen tot m'n voetzoelen beginnen te jeuken.'

Dat Brusselmans na een (korte) pauze terug is, is leuk. Dat hij Lious Tinner weer uit de mottenballen heeft gehaald is echter geweldig nieuws, voorgangers De Man Die Werk Vond en Drie Keer Slapen En Ik Word Wakker zijn immers twee van zijn beste boeken. Bovendien is het interessant om te lezen hoe het Tinner na al die jaren vergaat. Het gat tussen de eerste twee boeken telde veertien jaren, en nu zijn we alweer twaalf jaren verder.

Worden de verwachtingen ingelost? Nee! Trager Dan De Snelheid is een ongelooflijke aanfluiting! Van Bibliothecaris naar tweedehandsboekenverkoper naar... niets! Lious Tinner doet hélemaal niets behalve achterlijke gesprekken voeren met toevallige passanten. Daarnaast staat de eerste druk ook nog eens vol slordige fouten. Per slot heeft de roman ook geen tweede laag of iets dergelijks, het hele boek bestaan uit een aaneenschakeling van onzin. Niet eens grappige, dat ook nog eens. Was Tinner maar gestorven aan het eind van De Man Die Werk Vond (zulks wordt gesuggereerd), dan was dit mateloos kansloze gedrocht nooit verschenen.

avatar van Pythia
Dankjewel voor de duidelijke recensie, Bassievrucht. Het boek gaat inderdaad nergens over. Het ligt hier al een week, half uitgelezen, stof te vangen. Naar aanleiding van De Man die Werk Vond had ik er wel iets van verwacht.
Het kan nu verder stof vangen in de bieb.

5,0
Natuurlijk gaat het boek over niets, wat had je gedacht? Dit is en blijft namelijk een Brusselmans!

En persoonlijk vind ik het een heel goeie Brusselmans. Zoals steeds kan hij door de grootste onzin te vertellen grappig en poëtisch zijn. Want daar ligt de kracht van Herman. Voor het plot moet je niet lezen want dat is maar filterdun. Maar hoe hij zaken beschrijft, dialogen uitvoert en situaties vergroot blijven tot het beste van de Belgische literatuur behoren. Ik vind dit 3de deel beter dan het 2de (nog 3 keer slapen en ik word wakker) en misschien zelf beter dan waar het allemaal mee begon 'de man die werk vond'. Maar daarvoor zou ik het eerste boek uit deze trilogie nog is moeten lezen want dat is al iets te lang geleden.

Ik heb ondertussen een stuk of 8 Brusselmansen versleten en deze behoord samen met Mijn Haar Is Lang en Het Oude Nieuws Uit Deze Tijd tot mijn persoonlijk Herman Brusselmans top 3. Unieke boeken uit een unieke oevre van een unieke man. Ik kan niet wachten op het volgende boek.

avatar van Pythia
Bassoon schreef:
Maar hoe hij zaken beschrijft, dialogen uitvoert en situaties vergroot blijven tot het beste van de Belgische literatuur behoren.

Dat is niet slecht. Maar alleen een mooi uiterlijk gaat vervelen. Ik wil inhoud.
(en ik houd niet van rechtse of racistische praat, ook niet als het leuk bedoeld is)

5,0
Pythia schreef:
(quote)

Dat is niet slecht. Maar alleen een mooi uiterlijk gaat vervelen. Ik wil inhoud.


Dat begrijp ik. Maar bij zowat 99% van alle boeken die verschijnen is het 'plot' de hoofdzaak. De reden waarom het boek goed of slecht is hangt ook grotendeels af van het plot.
Daarom vind ik het juist leuk om eens een boek puur om de mooiheid van het taalgebruik te lezen, zonder een bepaald plot te moeten volgen. Bovendien vind ik het boek echt grappig. Iets wat in de meeste boeken mis. Maar dat kan natuurlijk ook aan de boeken liggen die ik al heb gelezen, er zullen ongetwijfeld nog meer grappige boeken bestaan.

avatar van Bassievrucht
1,0
Nou ja, ik vind inhoudsloze gesprekken wel leuk, maar als het maar ergens toe dient. Guggenheimer in Terugkeer Naar Bonanza had bijvoorbeeld een doel. Tinner hier heeft het doel om een x aantal keer vreemd te gaan en om een gedicht op papier te krijgen. Om daarvoor tweehonderdenvijftig pagina's door te spitten; nee dank je (ook al heb ik het dus wel gedaan). Wat betreft de grappigheid van het boek, ik vond het niet bepaald grappig. Af en toe verscheen er een voorzichtige glimlach op mijn gezicht, maar dat was het dan ook. Ik vond het eerder vermoeiend. Het is een herhalingsoefening, wat Brusselmans hier laat zien, en niet eens een goede, laat staan een originele. Nee, vanaf nu ga ik geen Brusselmans meer lezen. Zijn boeken worden van een steeds lager niveau, vooral de laatste vijf jaren.

5,0
Als ik het zo allemaal lees Bassievrucht kun je inderdaad misschien beter stoppen met Brusselmans te lezen en iets zoeken dat je boeit.

avatar van Bassievrucht
1,0
Als ik deze klap teboven kom, probeer ik wellicht over een tijdje iets uit de jaren tachtig. Toen humor de boventoon nog niet voerde, er meer ruimte was voor zwartgalligheid, cynisme en er een beklemmende sfeer werd geschetst. Afgaande op zijn boeken uit de jaren tachtig die ik heb gelezen, kwam Brusselmans destijds een stuk sterker voor de dag (toen hij nog aan de drank zat). Niet voor niets is De man die werk vond met afstand zijn beste boek.

Ik hoop deze met kerstmis te krijgen!

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Geniale dialogen, zoals altijd.

3,5
Mijn eerste kennismaking met Brusselmans. Het valt me niet tegen. Het gaat inderdaad nergens over, maar leest lekker weg en noopt regelmatig tot glimlachen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:35 uur

geplaatst: vandaag om 08:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.