menu

Kowloon Tong - Paul Theroux (1997)

Alternatieve titel: De Laatste Dagen van Hongkong

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Engels
Psychologisch / Sociaal

213 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In juni 1997 werd Hongkong overgedragen aan China. Tegen de achtergrond van deze historische gebeurtenis wordt de ondergang geschetst van een oude koloniale Engelse familie, die denkt dat zij de touwtjes nog in handen heeft maar ondertussen door een gewetenloze kongsi van zakenlieden en militairen het land uit wordt gewerkt.

zoeken in:
3,5
Theroux geeft een aardig beeld van Hong Kong ten tijde van 'de overdracht'. De verwikkelingen van de hoofdrolspeler lopen aardig parallel met de ontwikkeling van Hong Kong, al vraag ik me af of het inderdaad zo'n vaart liep toentertijd.
Wat minder lekker loopt is de mentale kwetsbaarheid en het seksuele complex waar de hoofdpersonage mee loopt, iets waar Theroux altijd graag over schrijft maar weinig toevoegt in dit verhaal.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
De Chinese gewoonten zoals Paul ze in dit boek beschrijft, is opgedaan door zijn reis-ervaringen.
Bijvoorbeeld dat Chinezen vaak lachen om allerlei emoties, maar niet om het lachen zelf.

Knap dat de man uitstekende thrillers schrijft naast dito reis-verhalen.
Een zeer onderhoudend en naargeestig boek.

4,0
HongKong 1997, de overdracht van de Britse kroonkolonie aan China. Hoofdpersoon is Bunt, Engelsman, geboren en getogen in HongKong, 43 jaar, vrijgezel , woont samen met zijn dominante moeder. Hij wordt door Hung afkomstig uit de Volksrepubliek China gedwongen zijn bedrijf te verkopen. Theroux schetst een onzekere man, die zich met de ontstane situatie geen raad weet. Een uiterst dubieuze rol speelt moeder Betty, afkomstig uit de Engelse lower class met slechts 4 jaar lagere school, maar een overlever pur sang. Een intrigerend boek en niet gedateerd zoals ik vreesde. Je blijft lezen. De vertaling is van Marijke Versluys.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:46 uur

geplaatst: vandaag om 08:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.