menu

The Dark Tower I: The Gunslinger - Stephen King (1982)

Alternatieve titel: De Donkere Toren I: De Scherpschutter

mijn stem
3,50 (205)
205 stemmen

Engels
Fantasy / Griezel

256 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

De scherpschutter is een desperado in een geheimzinnige wereld. Hij wil maar één ding: wraak. Zijn doelwit is de man in het zwart, die voor hem uit vlucht door een helse woestijn van zout en dodelijk kruid. Of wordt de jager meegelokt naar waar zijn prooi hem hebben wil?

zoeken in:
avatar van BoordAppel
4,0
Het begin van een erg mooie reeks. Dit deel is nog redelijk rechttoe rechtaan, in de boeken hierna wordt het pas echt complex.

De wereld die King creërt in The Dark Tower reeks vond ik in ieder geval erg interessant. Hij speelt overal leentjebuur (en dat steekt hij zelf ook niet onder stoelen of banken) maar voegt zelf ook ontzettend veel toe. Erg veel andere boeken van King hebben ook een link naar het universum van The Dark Tower. Als je boeken als Hearts in Atlantis en Insomnia helemaal op waarde wil schatten en begrijpen moet je eerst deze reeks lezen.

Een erg mooi begin dus maar in het tweede boek begint de pret pas echt: 4*

3,5
BoordAppel schreef:
Erg veel andere boeken van King hebben ook een link naar het universum van The Dark Tower. Als je boeken als Hearts in Atlantis en Insomnia helemaal op waarde wil schatten en begrijpen moet je eerst deze reeks lezen.


Dat vind ik meteen ook erg jammer; King vind ik heerlijk om op zijn tijd te lezen, maar zoals in Hearts in Atlantis kreeg ik het idee dat hij deze alternatieve wereld als uitweg gebruikt wanneer hij in de knoei komt. Immers, in die wereld 'kan alles.' Geef mij dan maar een meer 'aardse' verklaring voor zijn mysteries.

Temeer omdat ik besloten heb voorlopig nog even niet met de Dark Tower-serie te beginnen, dan zit je daar namelijk meteen zo lang aan vast... Heb liever afwisseling... Maar door de connectie ermee naar zijn andere boeken, moet je haast wel...

avatar van BoordAppel
4,0
Niet zomaar alles kan, er zijn toch zeker wel regels waaraan King zich houdt. Al komen er zo nu en dan wat dingen in voor die je als een deus ex machina kan beschouwen.

Bij Hearts in Atlantis had ik hier dan weer helemaal geen last van geloof ik, waar doel je op?

4,0
Het begin van de Magnus Opus van King.

Ik weet nog goed toen ik dit boek las als tiener. Het was als het ware het startschot voor mijn literaire avontuur. Ik vond het geweldig zoals hij de achtervolging in het begin beschreef, WAUW dacht ik geweldig zoals hij dat hier neerpent, ik kon het boek gewoon niet neerleggen.

Wat mij betreft één van de betere delen van de serie omdat hier de mystiek wat sterker aanwezig is. In latere delen laat hij dat mystiek vallen en dat is in sommige gevallen wel jammer.

Een mooi begin van een prachtige serie die helaas erg teleurstellend eindigt (maar daar hebben we het bij dat deel wel over ).

3,5
BoordAppel schreef:
Bij Hearts in Atlantis had ik hier dan weer helemaal geen last van geloof ik, waar doel je op?


Tja, lastig om een ander boek te spoilen hier, maar het ging mij om (knip van Jordy, svp geen spoilers voor andere boeken plaatsen)

avatar van BoordAppel
4,0
Dat kunnen we inderdaad beter bij Hearts in Atlantis bespreken (wanneer die is toegevoegd), die spoiler heeft hier geen nut .

4,0
Heeft iemand trouwens die herziene versie wel eens gelezen? Heb ooit eens gelezen dat hij dit deel heeft aangepast.

avatar van BoordAppel
4,0
Hij heeft inderdaad een aantal aanpassingen gedaan aan dit boek zodat het beter klopt met de delen hierna. Ik heb alleen geen flauw idee welke versie ik gelezen heb.

avatar van JJ_D
Voor mij ongetwijfeld het minste deel (ik ken enkel nog de 2 volgende), vanwege zijn trage schrijfstijl (wel doeltreffend evocatief) en het weinige dat je uiteindelijk te weten komt. Want ook daarin zijn de volgende delen stukken beter. Het filosofische eindstuk was wel boeiend, intelligent en op maat van de lezer (2,5 pagina uitdieping)!
3,15*

ik ben hier ooit in begonnen, maar ik kwam er wat moeilijk doorheen.
Misschien moet ik het nog maar eens proberen, het krijgt hier wel aardige reacties...

avatar van JJ_D
Harmen.. schreef:
ik ben hier ooit in begonnen, maar ik kwam er wat moeilijk doorheen.
Misschien moet ik het nog maar eens proberen, het krijgt hier wel aardige reacties...


Vooral van de volgende delen raakte ik volledig in bekoring, dus deze eens hernemen zou wel lonen...

Dan zal ik hem toch maar weer eens uit de kast halen. Project voor de toekomst.

3,5
Harmen.. schreef:
ik ben hier ooit in begonnen, maar ik kwam er wat moeilijk doorheen.
Misschien moet ik het nog maar eens proberen, het krijgt hier wel aardige reacties...


Ik heb na het eerste boek serieus getwijfeld of ik zou doorgaan. En ik ben dolblij dat ik toch ben doorgegaan want het is de mooiste boekenreeks die ik ooit heb gelezen.

avatar van Dexter
4,0
Padd0 schreef:
Heeft iemand trouwens die herziene versie wel eens gelezen? Heb ooit eens gelezen dat hij dit deel heeft aangepast.


Dat mag ook wel. Ik heb de herziene versie nooit gelezen, maar ik ben nu weer opnieuw begonnen met deze boeken, en er komen veel vragen bij me op over dingen die niet blijken te kloppen.
De man in het zwart blijkt bijvoorbeeld Walter te zijn, en niet Marten zoals Roland dacht. Maar in een van de volgende delen (het 4e als ik me niet vergis) zegt hij dat hij Marten en Walter (en Randall Flagg) een en dezelfde persoon is, net als Maerlyn. Maar in zijn uitleg zegt Walter dat zijn baas de Leeftijdloze Vreemdeling is, Maerlyn genaamd. Walter zegt ook dat Roland de Vreemdeling eerst moet doden voordat hij bij de Toren komt, maar degene die gedood wórdt is de Scharlaken Koning, de echte heerser van Walter/Marten/etc. Verder wordt er nooit meer gesproken over het Beest dat boven Maerlyn staat, zoals Maerlyn boven Walter staat. Verder vind ik het vreemd dat er nergens gesproken wordt over Alain, een van zijn twee vrienden in Wizard and Glass (DT4), maar wel bijvoorbeeld over Aileen die blijkbaar zijn geliefde is geweest in Gilead nadat hij uit Mejis is teruggekeerd. Over haar wordt na dit boek ook nooit meer gesproken, sterker nog er wordt gezegd dat Roland na Susan nooit meer liefde heeft gekend.

avatar van Dexter
4,0
voor degenen die willen weten wat er verbeterd is:
http://www.thedarktower.net/gunslinger/

avatar van metalfist
4,0
Zijn deze boeken echt zo goed als ze zeggen want ik wil ze graag lezen maar in de bibliotheek hadden ze alleen maar deel 2-7 maar ze zouden ook hard op de tv-reeks Lost trekken ....

avatar van Dexter
4,0
Ze zijn goed ja, maar je kunt toch het beste bij deel 1 beginnen . Ik ken Lost niet, maar het lijkt me sterk. Misschien in het laatste boek de rest is voor de tijd van Lost. Wel een feit dat er veel andere boeken, films, etc. in betrokken worden, soms staat hem wat onbenullig zoals die Harry Potter verwijzingen

avatar van eddy_lives
4,5
volgens mij heeft lost hier echt niks mee te maken maar goed...

voor de rest is dit natuurlijk een legendarische serie van stephen. toen ik het boek voor het eerst las vond ik het allemaal een beetje vaag, maar heb toen toch doorgezet en heb uiteindelijk de hele serie gelezen. later heb ik het eerste boek nog eens overnieuw gelezen en moet zeggen dat het toch wel een topboek is!

2,5
Een boek vol verwijzingen naar het verleden van de scherpschutter, en andere zaken (demonen, die 'rare' zwarte man, jake die ineens tevoorschijn komt in de woestijn, ....) waar ik soms mijn bedenkingen bij had. Na het lezen van het tweede deel werden de zaken al iets duidelijker, maar als ik het eerste boek afzonderlijk bekijk bleef ik toch met te veel vragen achter op het einde. Het was me een beetje een verwarrende, weinig verhelderende kennismaking met Rolands verhaal => 2,5sterren.
Tweede deel is alleszins beter!

Dit boek is echt wel goed! En naar het schijnt zijn al de volgende in de reeks nog beter dus ga ik meteen voortlezen. Heb wel een indruk gekregen dat de reeks ietswat ingewikkeld gaat zijn maar dat zal ik wel zien in de volgende delen. 4*

avatar van metalfist
4,0
Ik dacht dit in het begin ook (zit nu aan deel 6) maar de boeken zijn zeker veel beter dan dit deel. De rest moet je zeker lezen, Jimmy009!

Ben ik al aan bezig, metaalvuistje

3,5
Niet de beste boek uit de Dark Tower serie, maar wel een waardoor je de smaak te pakken krijgt. Op het eind heb je nog een leeg gevoel met het idee dat het nergens naar toe gaat.

Maar naar mate de serie vordert merk je pas hoe het verhaal in elkaar steekt en dan kun je het ook waarderen. Zat er op een moment zo in dat ik snachts niet kon slapen als ik niet had gelezen.

Zeker niet de slechte boek uit de serie (deel 6) en ook niet het beste uit de serie (deel 4).

Maar de serie is de beste die ik heb gelezen.

3,0
De eerste keer dat ik dit boek las vroeg ik me af waarom mijn zus (die het me aangeraden had) er zo weg van was. Toen uitendelijk bekend werd dat de Donkere Toren Serie binnen afzienbare tijd voltooid zou worden, heb ik hem toch nog eens herlezen en vond ik hem een stuk beter.
Zoals hierboven al gezegd, niet het beste boek van de serie, maar zeker ook niet de slechtste.
3*

avatar van JohnWilliams
4,0
Begint met een grote Proloog over zich zelf, dat wist ik niet.

avatar van wiehoe
5,0
Gisteren uitgelezen. Het is de eerste keer dat ik het boek heb gelezen en het beviel me fantastisch. Een heerlijk sfeertje hangt er. Het enige minpuntje is dat dit het boek erg kort is en dus binnen een mum van tijd is uitgelezen.

4,5*

Op naar deel 2

4,0
Een geweldig begin voor een geweldige serie. Wel vrij moeilijk om te begrijpen in het begin maar het maakte me zeker nieuwsgierig naar de andere delen van De Donkere Toren
4*

5,0
Misschien wel het beste deel in de DT reeks.

avatar van s0njaa
3,0
Ik weet zeker dat ik nog noooit dit boek heb gelezen..
(ja nu ja)
maar alles komt zo bekend voor! Is het verfilmd? Ik weet zeker dat alles wat ik lees al eens heb gezien/gelezen?!!
Een permanente Deja Vu lijkt me niet

Weet iemand iets hierover?

vermeerf
s0njaa schreef:
Ik weet zeker dat ik nog noooit dit boek heb gelezen..
(ja nu ja)
maar alles komt zo bekend voor! Is het verfilmd? Ik weet zeker dat alles wat ik lees al eens heb gezien/gelezen?!!
Een permanente Deja Vu lijkt me niet

Weet iemand iets hierover?


Het is niet verfilmd, hoewel het gerucht gaat dat de Donkere Toren serie verfilmd gaat worden door J.J. Abrahms. De comics serie begint zoals het boek begint maar gaat dan verder met boek 4.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:34 uur

geplaatst: vandaag om 10:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.