menu

Die Flucht ohne Ende - Joseph Roth (1927)

Alternatieve titel: Vlucht zonder Einde

mijn stem
3,79 (14)
14 stemmen

Duits
Psychologisch

142 pagina's
Eerste druk: Kurt Wolff, München (Duitsland)

Franz Tunda, officier in het keizerlijke leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, ontsnapt uit krijgsgevangenschap en komt terecht in de chaos van de Russische Burgeroorlog, raakt betrokken bij de communistische avant-garde en zoekt zijn toevlucht in de armen van een mooie Georgische vrouw. Pas na allerlei omzwervingen keert hij vanuit Siberië terug naar Wenen, maar in de tussenliggende jaren is de vertrouwde wereldorde in elkaar gestort en komt Tunda nergens meer aan. Bakoe, Moskou, Wenen, Parijs - elke stad blijkt slechts een volgende etappe op zijn odyssee.

zoeken in:

4,0
Die Flucht ohne Ende is een verslag van een tocht door Europa, maar het is ook een verslag van een zoektocht naar een plaats in de moderne wereld. Daarbij graaft het hoofdpersonage behoorlijk diep in zichzelf en komt uit bij een soort wanhoop met als laatste zin: “So überflüssig wie er war niemand in der Welt.” Het is voor mij nogal duidelijk dat Roth daarbij vooral over zichzelf praat. Behoorlijk aangrijpend.
Dit verhaal is dan opgebouwd op een manier die in 1927 behoorlijk modern was. Roth is een ongelofelijk knappe stilist, wat hem toelaat over het hele boek een zweem van ironie te laten hangen, die de zelfanalyse (?) een beetje relativeert en wat draaglijker maakt. Zijn satire over de burgerlijke milieus in Oostenrijk, het Rijnland en Frankrijk is zeer amusant en afdoende, de beschrijving van het Rusland van na de revolutie is deprimerend. Misschien zou ik meer dan 4 gegeven hebben als ik niet het gevoel had gehad dat al die geestigheid en satire een beetje een doel op zichzelf werd en de grond van de zaak wat ging overheersen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:13 uur

geplaatst: vandaag om 16:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.