menu

I.M. - Connie Palmen (1998)

mijn stem
3,04 (41)
41 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

312 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Ischa Meijer en Connie Palmen ontmoeten elkaar nadat Palmen mag vertellen over haar boek De Wetten in Meijers radioprogramma. Er onstaat een passionele liefdesrelatie die vijf jaar duurt. Maar dan overlijdt Meijer...

zoeken in:
1,5
wat een melodrama. vooral die scene, waarin zij alles laat lopen als ze hem voor het eerst ontmoet, zal ik nooit vergeten, maar dat is dus niet positief bedoeld.

Asmahan
Onbedoeld grappig aan dit boek waren de vele snoeverige conversaties tussen Ischa en Connie. De een formuleert een vergezochte, vleiende psychologische analyse van de ander, die dan verrukt uitroept: de spijker op zijn kop, wat ben je toch intelligent!

Er worden ook nogal wat eenden of kippetjes in de pan geknald.

avatar van thomzi50
Overdrijven is ook een kunst. Ik ben het wel eens met de hier genoemde kritiekpunten maar zie toch ook wel een aantal positieve dingen aan dit boek. 3*

avatar van Arkadi
Van Mierlo...zoek een vrouw die echt van je houdt en laat deze vrouw lekker genieten over hoe geweldig het vroeger wel niet was met haar enige ,echte liefde.
Dit boek was dus ook niet aan mij besteedt.

1,5

avatar van thomzi50
Dat vind ik een beetje een onzin beschuldiging.. Dit boek is geschreven kort na de dood van Ischa toen Connie alleenstaand en midden in haar rouwproces was.. Dan schrijf je gauw, overdreven, over de enige ware liefde.
Connie Palmen en Hans Van Mierlo zijn nu al lang gelukkig samen, en dat is echt niet alleen voor de status ofzo.

Kos
Arkadi schreef:
Van Mierlo...zoek een vrouw die echt van je houdt en laat deze vrouw lekker genieten over hoe geweldig het vroeger wel niet was met haar enige ,echte liefde.

.

1,5
Asmahan schreef:
Onbedoeld grappig aan dit boek waren de vele snoeverige conversaties tussen Ischa en Connie. De een formuleert een vergezochte, vleiende psychologische analyse van de ander, die dan verrukt uitroept: de spijker op zijn kop, wat ben je toch intelligent!
2,0
Als je nog jong en naief bent en zodoende nog in zoiets als "De Ware Liefde" gelooft, is dit boek redelijk te pruimen. Helaas is die tijd in mijn geval voorbij. God, wat dweepte Connie Palmen toch met deze man. Vreselijk overdreven allemaal. Eén punt van troost: zolang La Palmen een pen vasthoudt, is de kans klein dat ze zich waagt aan presenteren op de televisie. Zie ook mijn berichtje bij "De Wetten".

Maartje Bronkhorst, Amsterdam

3,0
Tsja, wat moet je hier nu van zeggen. Ik heb het zonder enige moeite uitgelezen, dus blijkbaar boeide het me toch voldoende. Maar achteraf heb je toch een gevoel van ........ tjsa, wat moet ik hier nu van zeggen.

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Ik vind 'Ischa' een mooier, beter, beeld geven dan IM

avatar van Chungking
1,5
thomzi50 schreef:
Dit boek is geschreven kort na de dood van Ischa toen Connie alleenstaand en midden in haar rouwproces was.. Dan schrijf je gauw, overdreven, over de enige ware liefde.


Inderdaad, dit boek kampt duidelijk met een gebrek aan afstand. Het is allemaal nog te vers, en daardoor ondoordacht en overhaast geschreven. Hierdoor raak je als lezer eerder geïrriteerd over het ophemelen van hun superieure liefde en het uiteindelijk rouwproces dan dat je ermee meevoelt. Mij is het te direct, ik zie liever subtielere verwijzingen naar dit soort zaken. Nu had ik echt zoiets van "het is normaal dat je rouwt om je grote liefde, maar val er de mensen niet mee lastig".

(misschien een beetje cru, maar dit is wel echt wat ik dacht tijdens en na het lezen van dit boek)

avatar van Micha
Chungking schreef:
Nu had ik echt zoiets van "het is normaal dat je rouwt om je grote liefde, maar val er de mensen niet mee lastig".Ik denk juist dat je als schrijver niet anders kan dan je verdriet op die manier te verwerken.

avatar van Chungking
1,5
Tuurlijk heb je wel de keuze wat je doet met het gegeven als schrijver. Je kan bijvoorbeeld ook gewoon beslissen om er net niet over te schrijven. Ik geef ik toe dat het voor een schrijver waarschijnlijk natuurlijker zal zijn om er wel over te schrijven, maar dan kan je nog altijd beslissen om niet te publiceren.

En dan kan je nog beslissen hoe je over dit gegeven kan schrijven, hier zijn er duizenden opties en keuzes. Ze kon haar ervaringen bijvoorbeeld ook verwerken in een verhaal over andere mensen. Ik had persoonlijk graag een andere keuze gezien van Palmen, minder direct, minder dringend, met meer afstand en toch ook een tikkeltje meer geobjectiveerd (wat vanzelf komt met het gebeuren meer tijd te gunnen volgens mij).
Door haar gekozen manier van aanpak voelde het voor mij aan alsof ze met alle geweld mij iets wou opdringen, waarvan ik liever had dat ze het voor zichzelf had gehouden.

avatar van Micha
Ik begrijp je wel, Chungking, en ik moet bekennen dat ik het boek nog niet heb gelezen. Maar de meeste schrijvers zullen juist om het te verwerken vrij snel erover schrijven en dat kan voor lezers die een rouwproces doormaken ook troostend werken. Misschien had Palmen het beter geschreven als ze zichzelf wat meer tijd had gegeven, misschien niet... dat zullen we nooit weten. Lezers die dit boek als opdringend ervaren kunnen het natuurlijk ook gewoon dichtklappen.

avatar van Chungking
1,5
Niets daarvan! Doorbijten en er achteraf over klagen!

avatar van devel-hunt
4,0
Mooi en eerlijk geschreven boek. Lees makkelijk weg, een echte love story.
Misschien voor sommige lezers overdreven en over de top, dat begrijp ik. Maar het is haar verhaal, ze zat er midden in en logisch dat het verhaal volloopt van emoties en gemis. Het zal gekleurd zijn, maar eerlijk en oprecht is het wel.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:25 uur

geplaatst: vandaag om 19:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.