menu

Stupid White Men ...and Other Sorry Excuses for the State of the Nation! - Michael Moore (2001)

Alternatieve titel: Stupid White Men: Amerika onder George W. Bush

mijn stem
3,43 (28)
28 stemmen

Engels
Politiek

304 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

Amerikaan en aartsprovocateur Michael Moore documenteert zijn visie op de teloorgang van de Amerikaanse samenleving onder Bush. Moore richt zich op hoe hij de gevoelens van verontwaardiging en woede van de gewone man ziet. Volgens Moore moet deze machteloos toezien hoe de door hem aangeduide misstanden zich opstapelen. Deze bestaan uit de vervalsing van de verkiezingsuitslagen door de Bushclan, het racisme, de neergang van het onderwijssysteem, de achterstelling van de vrouw, de lafheid van de democraten, de justitieschandalen en de desastreuze buitenlandpolitiek, aldus Moore.

zoeken in:
4,0
Ik heb dit boek eens vastgepakt op de vrijdagavond voor de herfstvakantie en ik ben, zoals dat meestal gaat, begonnen met de proloog te lezen.
Moore's schrijfstijl lag me wel en de manieren waarop hij de problemen met het huidige Amerika behandelt zijn nog grappig ook.
Het boek is tegen de regering Bush en in 11 hoofdstukken behandelt Moore alle dingen die hem niet aanstaan in het Amerika van vandaag (het boek is geschreven in 2001 maar veel is er indertijd niet verandert.) In sommige delen kan hij al eens goed overdrijven (het hoofdstuk 'Dood aan de blanken' als mooi voorbeeld) maar heel vaak denk je tijdens het lezen: "Is dat allemaal echt waar?"
De regering van Amerika wordt in het boek afgeschilderd als een groep mensen die het volk van Amerika vanalles achterhouden en proberen rustig te houden terwijl ze de ergste dingen uithalen, en daar wil Moore iets aan veranderen. Hij zegt dan ook meerdere malen dat de mensen die net als hem Bush niet zien zitten op de presidentsstoel een soort coup moeten organiseren, door een nieuwe partij te vormen in hun eigen gemeente. En zo doet hij nog meer van die dingen, maar hij houdt het grappig...
Het boek geldt misschien niet voor ons Europeanen, maar toch is het een leuk, entertainend boek dat je niet loslaat en dat je in een ruk uitleest.

avatar van Donkerwoud
2,5
Mijn eerste ontmoeting met de propaganda van Michael Moore en hoe eenzijdig zijn journalistiek eigenlijk is. Fahrenheit 9/11 maakt het ook weer erg bont. Ik ben niet tegen deze man en sta achter het meeste wat hij te zeggen heeft, maar zijn werk is verre van journalistiek en eigenlijk ook wat irrelevant.

avatar van Grovonion2
Waarom is zijn werk irrelevant? Dat het niet goed is kan ik inkomen maar qua relevantie heeft het zijn nut toch al bewezen, ook al is het maar omdat hij bepaalde problemen in de aadacht brengt. De manier waarop kun je natuurlijk in vraag stellen.

avatar van Donkerwoud
2,5
Grovonion2 schreef:
Waarom is zijn werk irrelevant? Dat het niet goed is kan ik inkomen maar qua relevantie heeft het zijn nut toch al bewezen, ook al is het maar omdat hij bepaalde problemen in de aadacht brengt. De manier waarop kun je natuurlijk in vraag stellen.


Omdat het zijn waarde al verloren had toen de politieke stroming kenterde na tegenslagen in Irak. Hij zal vast zijn invloed gehad hebben, maar ik kan me niet voorstellen dat zijn propaganda nou zo alomvattend mensen wist te inspireren om Bush te dumpen.

Ik ben trouwens meer van zijn films als Bowling for Columbine en Sicko, want daarin weet hij wel echt dingen aan de kaak te stellen die maatschappelijk gezien mis zijn. Daar gaat het om meer dan het moddergooien dat hij met dit boek e.a werk deed.

avatar van Slainte_Mhath
2,5
Bush krijgt er goed van langs.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:11 uur

geplaatst: vandaag om 00:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.