menu

At Home: A Short History of Private Life - Bill Bryson (2010)

Alternatieve titel: Een Huis Vol: Een Kleine Geschiedenis van het Dagelijks Leven

mijn stem
3,33 (15)
15 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

544 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Bill Bryson zijn blik op de huiselijke wereld om zich heen. Waarom zijn we van alle specerijen op aarde zo gehecht aan zout en peper? Waarom hebben vorken vier tanden en niet drie of vijf? En wat doet die rij zinloze knopen op de mouwen van een colbert? Een huis vol doorgrondt de geschiedenis van deze en andere huiselijke vanzelfsprekendheden aan de hand van een reis door Brysons eigen huis, van de ene kamer na de andere: de badkamer wordt de geschiedenis van de hygiëne, dekeuken van het koken, de slaapkamer van seks, dood en slapen. De geschiedenis van het huiselijk leven is niet louter een geschiedenis van bedden en banken en fornuizen maar ook van scheurbuik en guano, de Eiffeltoren, wandluizen en lijkroof en zo'n beetje van alles wat er maar ooit is gebeurd. Een huis is geen schuilplaats voor de geschiedenis daarbuiten. Het is de plek waar de geschiedenis uiteindelijk belandt.'

zoeken in:
2,0
Valt erg tegen. Valt in het niet met `A Short History of Nearly Everything`.

Je verwacht antwoorden, maar krijgt een slap afgetrokken geschiedenisboek van voornamelijk de Engelse Victoriaanse Tijd.

avatar van liv2
Heruitgebracht in geïllustreerde editie.

3,0
Bill Bryson heeft zich weer eens aan het werk gezet. Dat geeft dan een turf van meer dan 500 blz. Een ongelofelijke eruditie brengt ons een enorme reeks weetjes over het dagelijkse leven in vroegere eeuwen, vooral dan in de Angelsaksische wereld. Je verneemt hier dus wat de gewone man in de 17de eeuw voor kleren droeg en hoe zijn bed eruit zag. Op een zeker ogenblik verliest hij zich echter naar mijn smaak nogal in de beschrijving van kastelen en hun architecten en hoe ze aan hun geld kwamen.
Een bibliografie van meer dan 50 blz. geeft aan dat hier serieus aan gewerkt is, het kan bijna niet anders of er is een complete redactie op gezet. Een zeer vlotte stijl maakte dat ik bleef lezen , behalve als de kastelen en hun bewoners aan de orde waren.
Toch zeker een aanrader als vakantielectuur.
“The Discovery of France” van Graham Robb is minder vlotjes leesbaar, maar ik leerde er meer uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:54 uur

geplaatst: vandaag om 02:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.