menu

Flaubert's Parrot - Julian Barnes (1984)

Alternatieve titel: Flauberts Papegaai

mijn stem
3,45 (20)
20 stemmen

Engels
Biografie / Historisch

190 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Geoffrey, een Britse dokter, trekt naar Frankrijk, naar het Flaubertmuseum, waar hij op zoek gaat naar de papegaai die op de bureau stond van de Franse auteur Gustave Flaubert (1821-1880) terwijl hij "Un coeur simple" schreef. Dit blijkt geen makkelijke zoektocht.

zoeken in:
3,0
Leuk, origineel, onderhoudend, maar niet groots. Toevallig het middelste hoofdstuk van het boek heet "Flaubert voor treinspotters". Voor mij had dat de titel van het hele boek kunnen zijn...

avatar van Pieter
Misschien een wat idiote vraag, maar moet je "Un Coer Simple" hebben gelezen om het boek goed te kunnen doorgronden?

avatar van dutch2.0
4,5
Pieter schreef:
Misschien een wat idiote vraag, maar moet je "Un Coer Simple" hebben gelezen om het boek goed te kunnen doorgronden?
Relevante vraag, eerlijk gezegd. Maar het antwoord is nee, dat hoeft zeker niet. De kans is wel groot dat je na Flaubert's Parrot 'Un Coeur Simple' alsnog gaat lezen.

Flaubert's Parrot zelf gaat zo'n beetje over de onmogelijkheid om iemand helemaal te kennen en over de vele identiteiten die we krijgen toebedeeld door onze omgeving. Zo geeft een van de hoofdstukken (Chronology) drie levensgeschiedenissen van Flaubert: een vanuit het oogpunt van sympathisanten, een vanuit vijandelijk oogpunt en een door Flaubert zelf (via citaten). Leuk gevonden, niet?

avatar van eRCee
3,0
Begint erg leuk, de eerste vier hoofdstukken ofzo. Met als hoogtepunt de drie biografieën van Flaubert met verschillende invalshoek. Maar geleidelijk aan blijft het allemaal wat hangen en weet Barnes ook niet een diepteslag te maken. Het blijft redelijk aangenaam voortkabbelen en zo ken ik zijn werk ook: het is altijd wel grappig of ironisch, maar niet té ironisch of grappig, het is mooi geschreven, maar niet opvallend mooi, het raakt aan interessante thema's, maar wil vooral niet de verdenking op zich laden echt iets te zeggen te hebben. Tsja, dan krijg je dus 3 sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:49 uur

geplaatst: vandaag om 13:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.