menu

Inherent Vice - Thomas Pynchon (2009)

Alternatieve titel: Eigen Gebrek

mijn stem
3,53 (15)
15 stemmen

Engels
Detective / Sociaal

384 pagina's
Eerste druk: Penguin Press, New York (Verenigde Staten)

Het is alweer een tijdje geleden dat de altijd stonede privé-detective Doc Sportello zijn ex-vriendin voor het laatst heeft gezien. Maar dan duikt ze ineens op met het bericht dat de miljardair op wie zij verliefd is gekidnapt gaat worden. Voor hij het weet, bevindt Doe zich in een bizarre, mogelijk zelfs gevaarlijke situatie en krijgt hij te maken met surfers, oplichters, drugsverslaafden, rockers, een moordzuchtige woekeraar en de mysterieuze entiteit 'De gouden tand'. Eigen gebrek is een detectiveroman en een ode aan de chaotische maar onvergetelijke jaren zestig.

zoeken in:
avatar van stefan dias
3,0
Een wat laag cijfer en dat is vooral op mijn eigen conto te schrijven. Als 'bedlezer' heb ik er deze zomer enorm veel etappes voor nodig gehad om 'm uit te krijgen. Met zoveel versnipperde karakters en warrige plotlijnen ben ik het spoor (net als Doc lijkt wel) al eens bijster. Met de hoeveelheid drugs, wiet vooral die de man tot zich neemt, is het hoogst verwonderlijk dat hij überhaupt ergens achter komt. Het was soms ook gewoon moeilijk om de focus bij de bladzijden te houden en daarvoor ligt de schuld dan toch weer een beetje bij Pynchon. Ik had de film al wel gezien, maar ook dat hielp niet zo veel…
Toch is het prettig om te lezen. Het boek barst gewoon van de humor en Pynchon kan supergoed vertellen, of toch een grappig, apart sfeertje neerzetten. Ik moest regelmatig gniffelen. Wie wat waar voor verantwoordelijk is in het verhaal speelt op de duur dan ook niet echt nog een rol… wat een kwaliteit is, maar ook een beetje een gebrek. Denk ik.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:26 uur

geplaatst: vandaag om 14:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.