menu

Twee Vrouwen - Harry Mulisch (1975)

mijn stem
3,24 (220)
220 stemmen

Nederlands
Romantiek

160 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Als Laura Tinhuizen, een intellectueel ingestelde museumconservatrice, tot haar eigen verbazing verliefd wordt op het twintigjarige kapstertje Sylvia Nithart, is ze alweer enige tijd gescheiden van haar man Alfred Boeken. Met deze is ze zeven jaar getrouwd geweest, zonder dat ze kinderen kregen. Er ontstaat een stormachtige en gecompliceerde liefdesrelatie tussen de twee, die er door het raadselachtige gedrag van Sylvia niet overzichtelijker op wordt. Maar de echt dramatische ontwikkelingen beginnen pas als Laura ontdekt dat Sylvia achter haar rug om een relatie heeft aangeknoopt met haar ex.

zoeken in:
avatar van vijfhonderd
3,5
Mooi verhaal over een liefde tussen 2 vrouwen, waarvan de één een wat bizarre leefstijl heeft en de ander onvoorwaardelijk van de een houdt. Goed in in te leven met een prettige climax in Mulisch' prettige schrijfstijl.

Minpunten: het is en blijft een vluggertje. Hoewel het me van begin tot eind boeide, had het meer potentie.

3,5
Ook ik heb dit boek via de Nederland Leest campagne gekregen. Het stond al jaren in de kast en uiteindelijk ben ik het toch gaan lezen. Ik heb het niet zo op dunne boekjes, omdat personages dan vaak niet goed uitgediept kunnen worden en het verhaal al snel in te weinig pagina's gepropt aanvoelt. Ook bij dit boek is dat wat mij betreft weer het geval. Het onderwerp was voor mij niet vernieuwend, totdat ik me realiseerde dat het uit de jaren '70 komt.
Het eerste deel vond ik nog wel mooi, het laatste deel vond ik erg tegenvallen.

4,0
Ik vind Mulisch' schrijfstijl gewoon heerlijk. De rechttoe-rechtaan manier van de vertelling spreekt mij aan en de klappen die uitgedeeld worden komen wat mijn mening betreft daardoor ook hard aan. Bitter einde dat toch wel even beklijft.

3,5
Mijn eerste boek van Mulisch, hierdoor ben ik van Mulisch gaan houden. Ten eerste vind ik de schrijfstijl van dit boek erg fijn lezen, simpel, maar toch alles met een dubbele betekenis. Vooral de vergelijking tussen Orpheus en Eurydice en Sylvia en Laura vind ik erg mooi aan dit boek. Ik ben hierna meer gaan lezen van Mulisch en ik kom tot de conclusie dat hij veel mooiere boeken heeft geschreven. Desalniettemin is dit een mooie instapper als je Mulisch wil lezen, het leest namelijk lekker weg maar heeft toch een diepere betekenis. 3,5* voor mij.

avatar van apocrief
1,0
Het lievelingsboek van Claudia de Breij en van hetzelfde niveau. Geen zin loopt lekker of is memorabel. Het verhaal heeft werkelijk niets om het lijf (het is dan ook in twee maanden geschreven). Ook een dood aan het einde is zo cliché. Is er geen andere climax te verzinnen? Mulisch heeft betere boeken geschreven waar hij terecht vol van kan zijn, maar dit boek is er geen van.

Mooi verhaal en fijn geschreven maar niet zo pakkend als andere werken van Mulisch zoals De Aanslag.

Ik mis de karakterisering van het personage Sylvia. Haar persoon blijft een beetje op de oppervlakte waardoor ik minder connectie voel met dit personage. Misschien was dit juist wel de bedoeling van Mulisch, om haar als een wat vager personage neer te zetten.

Het grondmotief 'speling van het lot' komt pas in de laatste hoofdstukken echt goed naar voren.

Daarnaast valt het me op dat Mulisch dit verhaal gebruikt om zijn ideeën over bijvoorbeeld theater en Griekse mythologie te uiten. Deze overdenkingen van de schrijver zijn vaak erg ongrijpbaar. Deze korte passages onderbreken de loop van het verhaal op sommige momenten.

Aan de andere kant ben ik toch gecharmeerd van Mulisch zijn schrijfstijl. Soms weet hij net een scherpe opmerking of observatie te maken die mij weet te pakken.

Kortom, een fijn tussendoortje dat erg onderhoudend is maar er niet uitspringt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:31 uur

geplaatst: vandaag om 13:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.