menu

The Passage - Justin Cronin (2010)

Alternatieve titel: De Oversteek

mijn stem
4,02 (51)
51 stemmen

Engels
Thriller / Toekomst

784 pagina's
Eerste druk: Ballantine Books, New York (Verenigde Staten)

De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment. Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.

zoeken in:
avatar van DMF
4,5
DMF
Nou, in anderhalve week door de duizend pagina's heen gesjeesd werkelijk waar. Wat een enerverende rit was dit.
Normaal laat ik dergelijke hypes altijd eerst een tijdje links liggen. Dit keer niet; de flaptekst intrigeerde me direct, veel kritieken waren lovend en zo'n dikke pil is op zijn tijd ook heerlijk. Meegenomen dus en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Als liefhebber van het post-apocalyptische genre voelde dit ook wel aan als verplichte kost.

Justin Cronin laat het verhaal rustig op gang komen: in de eerste tientallen pagina's introduceert hij een aantal personages die allemaal in meer of mindere mate in verband staan of komen met het "Noach" project: het geheime experiment van de Amerikaanse overheid. Verwacht dus niet direct een vliegende start à la The Stand, maar een rustig begin waarin je, eigenlijk vrij verrassend, weinig te weten komt over het experiment. De personages worden daarentegen meer dan genoeg belicht. De verschillende verhaallijnen blijven interessant en Cronin schiet gelukkig nergens door.
Op het einde van het eerste deel van het boek komt er een beetje vaart in. De personages voelen op dat moment al aan als personen die net uit je huiskamer komen wandelen.

Het eerste deel eindigt vrij spectaculair en roept de nodige vragen op. Cronin verrast vervolgens door bijna honderd jaar later verder te gaan met het verhaal. Verrassend, maar Cronin introduceert mijns inziens wel teveel personages. Het boek wordt op dit moment ook enigszins langdradig, al heb ik nergens het "doorbijten" gevoel gehad. Erg veel vaart en actie is er lange tijd niet, maar dit wordt vergoed door een uitgebreide uiteenzetting van 'De Kolonie.' Door de vele personages maakt Cronin helaas wel de fout door op sommige zaken iets te lang en te diep in te gaan. Er waren genoeg gebeurtenissen die wel wat sneller opgepakt konen worden, maar dat gebeurde mijns inziens wel te weinig. De band met de personages was ook wat minder.

In het derde en laatste deel verbeterde dat laatste aspect wel. Dit deel speelt zich dan ook af met een select groepje en volledig 'buiten de poort.' De laatste vierhonderd pagina's zijn dan ook een aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen. De vaart gaat er in geen van de verhaallijnen uit. En ondanks dat dit boek deel uitmaakt van een trilogie, is er geen absoluut open einde, al is er nog genoeg ruimte voor speculatie. Cronin sluit dit deel in ieder geval prima af.

Uiteindelijk heb ik erg genoten van dit boek. Je ziet duidelijk invloeden van andere post-apocalyptische producties, maar Cronin is met zijn 'glowsticks' en andere ideeën voldoende origineel. Ongeveer tweederde van het boek richt zich op de ontwikkelingen van de personages en de ontwikkelingen binnen De Kolonie. Hier en daar werd het wel iets te langdradig, maar het laatste deel van het boek is echt een aaneenrijging van bloedstollende gebeurtenissen. De toevalligheden zijn nog redelijk beperkt gebleven en neem ik graag voor lief. Ik ben erg benieuwd naar het tweede deel dat in 2012 vermoedelijk zal verschijnen volgens Cronin (en niet in 2010 zoals hierboven per abuis staat). Ik ga 'm kopen.

* * * * ½

avatar van james_cameron
4,5
Zeer sterk eerste deel van een beoogde trilogie. Fans van eind-van-de-wereld boeken als The Stand (Stephen King) en Swan Song (Robert McCammon) zullen hier zeker van genieten. Na een geweldig begin heeft het boek wat doorstart-problemen bij het tweede gedeelte, dat zich een kleine honderd jaar verder afspeelt, maar al snel herpakt het verhaal zich. Het is dan wel weer even wennen aan een grote reeks nieuwe personages. Zodra je hen echter wat beter leert kennen is de rest van het boek zeer spannend en onderhoudend. Vooral het laatste kwart van het boek is subliem. Het open einde is nogal frustrerend, maar aan het wachten komt bijna een eind: het vervolg, The Twelve, staat gepland voor zomer 2012. Bring it on!

avatar van JeffreyvdK
4,5
Volgens mij is één van de weinige boeken van zo'n formaat dat ik ook nog eens uitgelezen heb. Wát een prachtboek! Ik heb er geen woorden voor...

Hooguit de opmerking die meerdere mensen maken. Bij twee derde deel (de introductie van de kolonie) had het wat korter gekund. Alles wat daarna volgt, is één en al spanning. De laatste driehonderd-en-zoveel pagina's heb ik in één ruk uitgelezen.

Het 'nadeel' van een dik boek als deze is dat je je werkelijk hecht aan de karakters! Wat jammer dat ik de laatste pagina om heb moeten slaan. Na de opmerking onder 'het document' waarmee het boek afsloot, had ik een 'wtf?!'-momentje.

Dit smaakt dus naar meer. Het kan mij niet snel genoeg 2012 zijn!

4,5 ster. In geen tijden zo'n goed boek gelezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 19:55 uur

geplaatst: vandaag om 19:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.