Nou, in anderhalve week door de duizend pagina's heen gesjeesd werkelijk waar. Wat een enerverende rit was dit.

Normaal laat ik dergelijke hypes altijd eerst een tijdje links liggen. Dit keer niet; de flaptekst intrigeerde me direct, veel kritieken waren lovend en zo'n dikke pil is op zijn tijd ook heerlijk. Meegenomen dus en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Als liefhebber van het post-apocalyptische genre voelde dit ook wel aan als verplichte kost.
Justin Cronin laat het verhaal rustig op gang komen: in de eerste tientallen pagina's introduceert hij een aantal personages die allemaal in meer of mindere mate in verband staan of komen met het "Noach" project: het geheime experiment van de Amerikaanse overheid. Verwacht dus niet direct een vliegende start à la
The Stand, maar een rustig begin waarin je, eigenlijk vrij verrassend, weinig te weten komt over het experiment. De personages worden daarentegen meer dan genoeg belicht. De verschillende verhaallijnen blijven interessant en Cronin schiet gelukkig nergens door.
Op het einde van het eerste deel van het boek komt er een beetje vaart in. De personages voelen op dat moment al aan als personen die net uit je huiskamer komen wandelen.
Het eerste deel eindigt vrij spectaculair en roept de nodige vragen op. Cronin verrast vervolgens door bijna honderd jaar later verder te gaan met het verhaal. Verrassend, maar Cronin introduceert mijns inziens wel teveel personages. Het boek wordt op dit moment ook enigszins langdradig, al heb ik nergens het "doorbijten" gevoel gehad. Erg veel vaart en actie is er lange tijd niet, maar dit wordt vergoed door een uitgebreide uiteenzetting van 'De Kolonie.' Door de vele personages maakt Cronin helaas wel de fout door op sommige zaken iets te lang en te diep in te gaan. Er waren genoeg gebeurtenissen die wel wat sneller opgepakt konen worden, maar dat gebeurde mijns inziens wel te weinig. De band met de personages was ook wat minder.
In het derde en laatste deel verbeterde dat laatste aspect wel. Dit deel speelt zich dan ook af met een select groepje en volledig 'buiten de poort.' De laatste vierhonderd pagina's zijn dan ook een aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen. De vaart gaat er in geen van de verhaallijnen uit. En ondanks dat dit boek deel uitmaakt van een trilogie, is er geen absoluut open einde, al is er nog genoeg ruimte voor speculatie. Cronin sluit dit deel in ieder geval prima af.
Uiteindelijk heb ik erg genoten van dit boek. Je ziet duidelijk invloeden van andere post-apocalyptische producties, maar Cronin is met zijn 'glowsticks' en andere ideeën voldoende origineel. Ongeveer tweederde van het boek richt zich op de ontwikkelingen van de personages en de ontwikkelingen binnen De Kolonie. Hier en daar werd het wel iets te langdradig, maar het laatste deel van het boek is echt een aaneenrijging van bloedstollende gebeurtenissen. De toevalligheden zijn nog redelijk beperkt gebleven en neem ik graag voor lief. Ik ben erg benieuwd naar het tweede deel dat in 2012 vermoedelijk zal verschijnen volgens Cronin (en niet in 2010 zoals hierboven per abuis staat). Ik ga 'm kopen.
* * * * ½