menu

Het Einde van de Standaardtaal: Een Wisseling van Europese Taalcultuur - Joop van der Horst (2008)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

375 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

De stroom van klachten over slechte spelling, ontlezing, slordige uitspraak, dalend niveau van het onderwijs, invloed van sms-taal en het gebruik van Engelse leenwoorden is niet van de lucht. En zelfs degenen die niet klagen, erkennen dat er op taalgebied onthutsend veel verandert: we lezen en schrijven anders dan tien of twintig jaar geleden. Wat overkomt ons? Volgens taalhistoricus Joop van der Horst zijn deze ontwikkelingen te zien als een wisseling van taalcultuur, die zich niet alleen in Nederland maar in alle westerse landen voltrekt. Onze ideeën over taal, spelling, woordenboeken, grammatica en onderwijs zijn in de Renaissance ontstaan. Wat we momenteel beleven is het einde van die Renaissance-taalcultuur, en het begin van een radicaal andere omgang met taal. Het einde van de standaardtaal beschrijft de geschiedenis van de geschreven en gedrukte taal zoals die zich vanaf de Renaissance heeft ontwikkeld.

zoeken in:
avatar van Pieter
3,5
Ik heb de auteur volgend jaar als professor aan mijn universiteit dus ik zal maar oppassen met de commentaar.
Eigenlijk kan ik hier alleen maar positieve dingen zeggen. Het boek overtrof mijn verwachtingen. Dit is niet alleen een boeiende geschiedenis van de taal in het algemeen en in het bijzonder van het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans en Duits maar ook een bijzonder doordacht werk over het einde van de renaissance-visie op taal. Wat dat allemaal inhoudt, moet je zelf ontdekken. Hoewel de auteur een docent is, hoeft men helemaal niet een volledig lexicon aan termen uit de taalkunde en morfologie te kennen, om dit boek te volgen. Van Der Horst legt alles helder uit met een hoop voorbeelden zodat ook een niet-Taal & Letterkunde student alles kan volgen. 3,5* En ik kijk er naar uit om de colleges van de man bij te wonen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:12 uur

geplaatst: vandaag om 11:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.