menu

Marcel - Erwin Mortier (1999)

mijn stem
3,41 (35)
35 stemmen

Nederlands
Sociaal / Streek/Familie

142 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

In het middelpunt van het verhaal staat een klein jongetje, dat door zijn grootouders wordt opgevoed, ergens op het Vlaamse platteland. En tegelijk draait het, bijna onmerkbaar, om een jongeman, Marcel, die enkele decennia eerder aan het Duitse Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die grootmoeder, 'als de averechtse baker van haar ras', van alle overleden familieleden aanlegt.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Eens met Michael1992, oneens met Pythia. Tuurlijk, de stijl van het debuut van Mortier schurkt aan tegen het randje van overdaad maar ik heb dat toch 100 keer liever dan de hele zwik boeken zonder noemenswaardige eigen stijl of die zogenaamd 'sober' zijn geschreven (negen van de tien keer betekent dat gewoon dat de auteur niet genoeg talent heeft om een boek lang mooie zinnen te formuleren). Daarbij weet Mortier beklijvende beelden op te roepen, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij het bezoek aan de stoffenzaak. Het onderwerp zelf is ook nog niet zo standaard, aangezien het in Marcel draait om de familieverering van een omgekomen nazi, en dat bezien vanuit de ogen van zijn jongere en nog onschuldige 'dubbelganger'. Toch had deze sterke premisse inderdaad wat beter uitgewerkt mogen worden. Dan had deze korte roman misschien meer indruk gemaakt. Nu roept het vooral nieuwsgierigheid op naar de rest van het oeuvre van Erwin Mortier. Sluitertijd ligt al klaar.

avatar van GeertDV
5,0
"Marcel" en "De onbevlekte", Erwin Mortier
Voor je begint aan “De onbevlekte” lees je best eerst “Marcel”. Vele personages uit het eerste boek komen terug in het laatste; de voorkennis maakt “De onbevlekte” interessanter.
Zeer mooie, beeldrijke, Vlaamse taal. Zeer Vlaams thema: de zwarte aarde waarin wij wortelen. Twee kleine boekjes, maar de taal is zo dens, dat de dosering juist is.
Wie tussen de vijftig en de zeventig jaar oud is, zal veel van de levenshouding, het spreken en het zwijgen van zijn ouders en grootouders herkennen.
“Marcel” is het beste van de twee boekjes; het beantwoordt meer aan de regel van eenheid van tijd, plaats en handeling.
In “De onbevlekte” reizen we door de tijd van de overgrootmoeder, de grootmoeder, tot het nu van de hoofdpersoon. Maar het is ook een mooi verhaal, een voor de schrijver noodzakelijke sierajuin op het dak van de kapel.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:40 uur

geplaatst: vandaag om 09:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.