menu

Gerard Reve. Kroniek van een Schuldig Leven 2: De 'Rampjaren' 1963-1975 - Nop Maas (2010)

mijn stem
4,12 (4)
4 stemmen

Nederlands
Biografie

900 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Aan het begin van het boek zien wij de 40-jarige schrijver na de verschijning van 'Op weg naar het einde' (1963) in zijn tot nu toe onderbelicht gebleven rol als 'zielzorger' voor talloze, vaak gehuwde homoseksuelen. Ook meer geruchtmakende gebeurtenissen als het 'Ezelproces', zijn overgang tot het Rooms-Katholicisme, de toekenning van de P.C. Hooftprijs, de huldigingsavond in de Allerheiligst Hartkerk, de Grote Gerard Reve Show en Reve's als 'racistisch' beschouwde optreden tijdens de nacht van de poëzie in Kortrijk komen aan de orde. Door zijn talloze media-optredens wordt Reve een icoon van de bevrijdende jaren zestig en zeventig. Ondanks alle successen die hij kan noteren, spreekt hijzelf achteraf echter over 'rampjaren'. Hoe de kloof tussen zijn eigen denkbeelden en zijn imago bij zijn bewonderaars zich gaandeweg verdiept en hoe zijn liefdesleven in steeds woeliger vaarwater terechtkomt.

zoeken in:
avatar van Pieter
Het derde deel van de biografie van Gerard Reve zal voorlopig niet in de winkels terechtkomen. Joop Schafthuizen, de partner van de in 2006 overleden schrijver, geeft biograaf Nop Maas geen toestemming voor het gebruik van citaten uit ongepubliceerd werk.

"Ik heb geen enkel vertrouwen in de oprechtheid van de tekst van meneer Maas", zegt Schafthuizen (foto boven) in De Volkskrant. "Dit is een principiële kwestie."
Belga

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat het slotdeel van 700 pagina's (periode 1975-2006) zou verschijnen in februari 2011. Voor de eerste twee delen, met als overkoepelende titel "Kroniek van een schuldig leven", kreeg Maas veel lof van de pers. Het slotdeel voltooide hij in 2008. "Daarin komen de jaren van Reve met Schafthuizen uitgebreid aan de orde", zegt Maas, "en ik vermoed dat de levensgezel van mijn onderwerp liever had gezien dat bepaalde gebeurtenissen niet waren geschied."

Maas zegt dat er nu 2 scenario's zijn: ofwel komt er geen deel 3 ofwel moet hij alle Reve-citaten parafraseren. Schafthuizen heeft al laten weten dat hij zich ook tegen het gebruik van parafrases zal verzetten.
-------------------------
[email protected]


ZAP!
De link gaat naar een artikel over 'Congo' van van Reybrouck...

avatar van Raspoetin
ZAP! schreef:
(quote)
De link gaat naar een artikel over 'Congo' van van Reybrouck...
de website van de VPRO is een zooitje, dit is echter wel het juiste filmpje.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:49 uur

geplaatst: vandaag om 10:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.