menu

Onmacht - Charles den Tex (2010)

mijn stem
2,52 (42)
42 stemmen

Nederlands
Thriller

96 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek, Amsterdam (Nederland)

In de relatie tussen Ellen en Victor is het stadium van de kleine irritaties ruimschoots gepasseerd. Er ontstaat onmacht om uit te spreken wat er dwars zit, wat er niet gaat, wat verstikt. De een probeert het onvermijdelijke te negeren, de ander heeft al maatregelen genomen om de situatie draaglijk te maken. Dan neemt het verhaal een onverwacht gruwelijke wending. Uitgegeven ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek 2010.

zoeken in:
Vlas
Zoveelste slechte Juni-geschenkje. Allereerst hebben de eerste 60 bladzijden niets met een thriller te maken; op onrealistische wijze wordt beschreven hoe de verhoudingen tussen Ellen, Victor en Bas liggen. Dan komt 'de gruwlijke wending die het geheel neemt' (Victor gaat dood, precies zoals je al na bladzijde 11 had verwacht). Deze wordt, in de stijl van de rest van deze 'thriller', ook weer op geheel onrealistische wijze opgelost. Ik verwachtte nog een verrassend einde, maar ook dat blijft uit. En zo hebben we te maken met de zoveelste good-girl-gone-bad-and-good-again 'literaire thriller' met happy end.

verdere minpunten:
-De schrijver vond het nodig lidwoorden en af en toe persoonlijke voornaamwoorden weg te laten, zodat het leest als een bouquet-roman
-Laat een volwassen auteur alsjeblíeft geen hippe taal uitslaan als 'wrede MILF' etc.
-Boekje heeft niks met onmacht te maken, titel slaat dus nergens op
-Dit is geen thriller te noemen

**

2,0
Ik weet nog dat ik een aantal jaren geleden het boek 'Onbegrepen' van Karin Slaughter meekreeg als Juni-geschenk. En hoewel me niet helemaal meer voor ogen staat wat ik er precies van vond, weet ik nog wel heel goed dat ik me toen voorgenomen heb om geen 'echte' boeken van haar te kopen. Dat boekje was echt ondermaats.

Ik blijf na het lezen van dit boekje met exact hetzelfde gevoel zitten. Op zich vond ik het begin nog niet eens zo heel slecht. In dit gedeelte kun je heel duidelijk de spanning voelen die aanwezig is in het gezin, maar eigenlijk door niemand wordt benoemd. Hier komt verandering in als er een ruzie ontstaat. Tot hier kan ik alles nog redelijk behappen, tot er zich verschillende ongeloofwaardige gebeurtenissen op slechts één avond opstapelen en zich maar blijven opstapelen. Bovendien is het einde véél en véél te makkelijk, absoluut onbevredigend in mijn ogen. Al met al een voordeel dat het boek zo kort is en dat je dus na het lezen van dit mislukte Juni-geschenk niet al te veel kostbare tijd hebt verspild.

avatar van Meester
2,0
Als Charles den Tex zich echt dacht te etaleren met dit gratis boekje dan faalt hij daar in mijn ogen schromelijk in. De eerste paar bladzijdes waren aardig en dacht ik nog dat kan wel iets worden. Die gedachten werden enkele alinea's verder weer verdreven toen het verhaal verviel in een kluwen van voorspelbaarheid en slappe wendingen. Wat Vlas hierboven opmerkt klopt. Het werkt gewoon niet als een volwassen auteur zich tracht in te leven in een puber. In het laatste deel, 'Later' geheten, wordt het einde afgeraffeld om misschien binnen de limiet te blijven. Je bent binnen enkele uren door Onmacht heen, dat is maar goed ook.

2,0
Onmacht is inderdaad een compleet foute titel. Zoals verwacht, een flutromannetje met seks en moord, wat redelijk geloofwaardig begint en helemaal uit elkaar valt en niet serieus meer is te nemen.

2*

avatar van Donkerwoud
2,0
Ik ben ergens na veertig bladzijdes de draad kwijt geraakt omdat het me zo weinig meer interesseerde. Best knap voor een novelle. Het grootste manco is dat geen van de personages ook maar enigszins uitgediept wordt. Hun gedrag is nogal onrealistisch en roept weinig sympathie op van de lezer. Niet echt een tegenvaller, maar ik had stiekem gehoopt dat ik degene zou zijn die iets zou vinden in het boek wat de tegenvallende score hier teniet doet. Maar dat is dus gewoon niet zo.

avatar van XeeGen
3,0
Als dit me geld had gekost had ik vast lager gestemd, maar zoals het spreekwoord gaat: je moet een gegeven paard niet in de bek kijken.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:59 uur

geplaatst: vandaag om 00:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.