menu

De Schilder en het Meisje - Margriet de Moor (2010)

mijn stem
2,86 (7)
7 stemmen

Nederlands
Historisch

256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Het is 3 mei 1664, de dag dat een achttienjarig meisje publiekelijk wordt gewurgd op de Dam in Amsterdam. Het is een evenement waar de halve stad voor uitloopt. Een schilder voelt geen neiging te gaan kijken. Hij heeft zijn gedachten bij een doek waar hij die ochtend materiaal voor heeft gekocht: rode en gouden pigmenten. Later die dag hoort hij van zijn zoon de details over de gruwelijke laatste minuten van het meisje.

zoeken in:
1,0
Ben nu op pagina 53 en vind er echt niets aan. Ver-schrik-ke-lijk. Helaas moet ik dit voor mijn studie lezen. Kan iemand (zonder te spoileren) me vertellen of het nog interessanter wordt of dat ik beter iets anders kan gaan lezen?!

avatar van liv2
Doorzetten Obeu, Doorzetten!!!!
Kan je tenminste zeggen waarom je het slecht vond, altijd meegenomen!

avatar van B. Ruth
Heel veel sterkte Obeu.
Bedankt voor de (verkapte) waarschuwing.

1,0
Update: ben nu op 109 en het is ietsjes beter geworden. Het leest op zich best vlot, alleen lopen de verhaallijnen erg door elkaar heen. Ook worden er veel personages ten tonele gebracht.

Maar ik kan het nog steeds niet aanraden.

1,0
Ik heb het boek uitgelezen en ben op 2.0 sterren gekomen. Het boek las op zich snel, maar heeft mij geen moment weten te boeien. De schrijfstijl van De Moor (wat ik al eerder opmerkte bij het lezen van haar verhaal "Nijd") vind ik verschrikkelijk stichtelijk en ietwat kinderachtig.

Het verhaal heeft me ook niet weten te boeien. Het boek loopt chaotisch door elkaar en door allerlei vage beschrijvingen heb ik me niet een goed beeld kunnen vormen van de relatie tussen schilder en het meisje. Behalve natuurlijk de gebeurtenissen aan het einde van het boek.

2.0 sterren. En dan mag De Moor nog blij wezen.

Ik kan me goed in je woorden vinden, Obeu, al geef ik een wat lagere score. Dit boek bevat gewoon totaal geen spanning. Er is geen enkele reden om door te lezen, omdat er gewoon he-le-maal niks interessants gebeurt in de personages totaal niet boeien. Vanwege de moord-met-bijl moest ik af en toe onder het lezen aan Misdaad en Straf denken en in contrast met dat boek wordt het verschil ook duidelijk: daar waar je in de laatstgenoemde ontzettend benieuwd bent naar de redenen voor Raskolnikows misdaad, ontbreekt een motief hier eigenlijk volledig en is de moord ook gewoon niet boeiend. Waarom? Omdat het personage gewoon niet boeiend is. En dat geldt niet alleen voor het meisje, maar ook voor de schilder. Ik vond het maar een vervelend boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:30 uur

geplaatst: vandaag om 07:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.