menu

A Burnt-Out Case - Graham Greene (1960)

Alternatieve titels: Een Opgebrand Geval | Genezen Verklaard

mijn stem
3,25 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Heinemann, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Als Querry, een wereldberoemde architect, merkt dat hij niet meer van het leven geniet en ook geen troost meer vindt in de kunst verbrandt hij alle schepen achter zich en gaat naar Afrika. Hij arriveert anoniem in een leprozenkolonie in Congo. De dokter aldaar omschrijft hem als een in psychisch opzicht “opgebrand mens”, een term voor een leproos gemutileerd door ziekte en amputatie. Querry's geest wordt weer helder als hij werk verricht voor de kolonie en langzaam hersteld hij. Maar ontdekt de kleine blanke gemeenschap wie hij werkelijk is en nemen de gebeurtenissen een onverwachte wending.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
In een nieuwe vertaling uitgebracht door De Bezige Bij.

avatar van eRCee
3,0
Greene is natuurlijk wel gezien als een Rooms-Katholiek schrijver, maar dit lijkt me eerder een post-katholiek boek, over de zieleroerselen van een man die z’n geloof is kwijtgeraakt en als een soort moderne Ivan Karamazov naar een nieuwe oriëntatie zoekt. Hoewel modern niet helemaal de lading dekt, want de worsteling die in A burnt-out case wordt getekend zal voor velen denk ik achterhaald aanvoelen. Wat ik zelf het grootste minpunt vond is dat de personages wel erg exemplarisch zijn allemaal, en dat er in en rond de beschreven leprozenkolonie weinig echt vlees en bloed te bespeuren valt. Niettemin weet Greene het interessant te maken, vooral als het boek eenmaal op stoom gekomen is, en de met het grootste gemak en zonder enige stilistische opsmuk gecreëerde tropische sfeer helpt ook. Prima boek weer van Greene, maar niet al te bijzonder.

avatar van manonvandebron
3,5
geplaatst:
Graham Greene bezocht een leprakolonie in Belgisch Congo, maar het verhaal en de plaatsnamen zijn fictief. Wel was er echt een missionaris die cheroots rookte, een soort Indische sigaren. De geneeskunde maakte vorderingen in de strijd tegen lepra of melaatsheid.

De titel heeft een dubbele betekenis. Lichaamsdelen van leprapatiënten werden vroeger soms verbrand. Een Congolees genaamd Deo Gratias heeft stompen in plaats van handen. Het hoofdpersonage Querry is een voormalig architect van kerken die aan een burn-out lijdt. Hij is figuurlijk opgebrand. Hij is cynisch, gelooft nergens in, en drinkt veel whisky. Deze atheïst discussieert met de paters over geloof en over verschillende soorten liefde.

Twee mensen verspreiden leugens over Querry. De katholieke journalist Parkinson, die een goed verhaal belangrijker vindt dan de waarheid, stelt hem voor als een hedendaagse heilige, een nieuwe Albert Schweitzer. Een getrouwde vrouw beweert dat ze zwanger van hem is. Haar echtgenoot reageert als een moderne Othello. Het is een knappe roman, maar hij staat in de schaduw van The Heart of the Matter, die een gelijkaardige thematiek heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:40 uur

geplaatst: vandaag om 21:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.