menu

Fever Dream - Douglas Preston en Lincoln Child (2010)

Alternatieve titels: Koortsdroom | Pendergast #10 | Helen #1

mijn stem
3,93 (15)
15 stemmen

Engels
Thriller

418 pagina's
Eerste druk: Grand Central, New York (Verenigde Staten)

De licht geheimzinnige, schok- en kreukvrije, altijd zeer beleefde maar daarom niet minder dodelijke agent Aloysius Pendergast is diep getroffen wanneer de dood van zijn vrouw Helen twaalf jaar geleden geen ongeluk blijkt. Helen is vermoord. Pendergast en zijn vriend Vincent D’Agosta vinden uit dat Helen fanatiek op zoek was naar een geheimzinnige neurologische vogelgriepvariant waarbij de geïnfecteerde eerst briljant creatief wordt… en kort daarna zijn verstand verliest. Hebben haar bevindingen tot haar moord geleid?

zoeken in:
5,0
Wederom heeft het duo: Preston&child een hoogwaardige, deskundige en unieke thriller weten af te leveren. In dit boek komen we agent Pendergast en D'agosta weer tegen, met wie je ook al kennis hebt kunnen maken in de voorgaande boeken. Ken je de voorgaande boeken niet, dan is er geen nood aan de man, aangezien je hem prima kan lezen zonder kennis te hebben van de voorgaande delen. Ik weet zeker dat iedereen al snel agent Pendergast in zijn hart zal sluiten. Het personage is heel erg uniek en mysterieus waardoor je niks anders kan doen dan van hem gaan houden. Ook dit boek is weer uniek hoogstandje, waarbij het verhaal enorm goed en deskundig is opgezet. Door alle punten samen leest het boek echt als een hogesnelheidstrein weg. Preston&child bewijzen maar weer eens dat ze horen waar ze zijn en dat is aan de top!

avatar van Arjen
2,5
Ik ben absoluut geen fan van het thriller genre, maar voor de boeken van Preston & Child maak ik graag een uitzondering. Dit zijn ook de enige thrillers die ik lees. Om de zoveel tijd even verstand op nul en genieten van de avonturen van special agent Pendergast. Inderdaad een uniek personage. Omdat ik verder nooit thrillers van andere auteurs lees, kan ik niet beoordelen hoe de boeken van Preston & Child zich verhouden tot andere boeken in dit genre. Maar voor mij is het iedere keer weer een vermakelijk en onderhoudend tussendoortje.

Overigens vind ik dat enige voorkennis wel vereist is als je dit boek wilt lezen. Zeker de verhaallijn rond Constance Green lijkt me anders niet te volgen.

Nog geen score omdat ik nog vijftig pagina's moet, maar het zal wel op 3,5 sterren uitkomen.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Arjen schreef:
Nog geen score omdat ik nog vijftig pagina's moet, maar het zal wel op 3,5 sterren uitkomen.

Dat is nog niet echt spectaculair.

avatar van Arjen
2,5
De score is toch uitgekomen op 2,5 ster. Want het einde was wel erg onbevredigend. Pendergast weet dat er nog iemand betrokken was bij de moord op zijn vrouw en toch laat hij de zaak ineens rusten. Terwijl er toch nog aanknopingspunten genoeg waren, June Brodie bijvoorbeeld moest hier ook meer van weten.
En hoewel het boek lekker vlot weg leest, is de intrige maar flinterdun en erg vergezocht. Nu is dat niet erg want dat zijn we wel gewend van Preston & Child. Dus niet te veel nadenken en gewoon lekker lezen...

avatar van DMF
3,5
DMF
Douglas Preston en Lincoln Child leveren opnieuw een solide Pendergast thriller af. Zoals altijd is de plot weer vergezocht, vrij ongeloofwaardig en vrij dun, maar de succesformule werkt, want ik heb me opnieuw weer prima weten te vermaken met het verhaal.

Je weet als lezer wat je voorgeschoteld gaat krijgen wanneer je aan dit boek begint: veel actie, een dosis spanning en je krijgt uiteraard heel veel Pendergast en zijn onorthodoxe manieren op je bord. Alle ingrediënten zitten ook in dit boek en opnieuw weten Preston en Child er wat leuks van te maken. Het verhaal start ook al direct erg sterk en meeslepend met de tocht van Helen en Pendergast in Afrika. De zoektocht naar de leeuw was sterk beschreven en zette direct de toon. Daarna kakt het wat betreft vaart enigszins in, totdat Pendergast de ontdekking doet waar het boek eigenlijk om draait: de dood van Helen was geen botte pech, maar een brute moord. Pendergast en zijn altijd trouwe assistent Vincent D'Agosta bezoeken vervolgens talloze plaatsen verspreid over Afrika en Amerika om te onderzoeken wie Heleen heeft vermoord en vooral waarom diegene dat gedaan heeft. De verschillende locaties zorgen voor veel afwisseling en zijn vrij interessant, waardoor het boek eigenlijk altijd wel bleef boeien.
Uiteraard gebruikt Pendergast weer zijn bijzondere 'onderzoeksmethoden' om een aantal mensen aan de tand te voelen. Dit maakt hem een vrij uniek en zeer bijzonder personage, maar na een tijdje weet je als lezer wel wat er zo ongeveer gaat gebeuren en dat Pendergast uiteindelijk toch te horen krijgt wat hij wil horen. Wat meer menselijkheid zou zijn personage toch interessanter maken en voor wat meer variatie in de verhalen zorgen. De manier waarop hij zijn tegenstanders telkens ondervraagt is op zich best aardig, maar na een tijdje allerminst verrassend.
Langzaam maar zeker ontdekken Pendergast en D'Agosta wat er aan de hand is en wie er achter de moord op Helen zitten. Preston en Child beschrijven deze zoektocht weer alleraardigst en hebben rond een van de personages nog een twist in huis die ik echter niet heel verrassend vond. De locatie voor de uiteindelijke ontknoping vond ik heel aardig gekozen en ook aardig uitgewerkt. Met het einde kon ik prima leven, al is het wel traditiegetrouw weer vrij ongeloofwaardig en vergezocht, maar dat weet je wanneer je aan verhalen van dit duo begint.

Ook het tiende Pendergast boek heeft weer de vertrouwde Preston en Child elementen. Ze leveren weer een alleraardigst verhaal af, maar het personage Pendergast is toch een beetje aan slijtage onderhevig. Verrassend is het personage Pendergast inmiddels niet meer, maar de plot en de over de top actie zorgen er voor dat de succesformule in stand blijft.

* * * ½

avatar van james_cameron
4,5
Wat mij betreft zitten de auteurs eindelijk weer op niveau met dit boek. De voorlaatste twee delen in de Pendergast-reeks waren solide maar ietwat aan de flauwe kant. Ditmaal is de boel weer wat meer intrigerend en een stuk spannender. Het begin in Afrika met de vrouw van Pendergast is gelijk ijzersterk. Naar het einde toe zakt het allemaal wat in, toewerkend naar het onvermijdelijke open einde, maar het verhaal blijft stevig op de rails.

avatar van cmr
3,5
cmr
Waar de mannen het vandaan halen om dit te schrijven, In het begin wat moete met er door heen te komen maar dat was snel over. Prima boek.

Vriendts
Pendergast wordt mij steeds minder sympathiek, als hij voor de lol dieren gaat afschieten hoop ik stiekum dat een leeuw terugschiet.

avatar van the Cheshire cat
Vriendts schreef:
Pendergast wordt mij steeds minder sympathiek, als hij voor de lol dieren gaat afschieten hoop ik stiekum dat een leeuw terugschiet.

Voor de lol dieren afschieten? Ellendeling!

avatar van Vaughn
the Cheshire cat schreef:
(quote)

Voor de lol dieren afschieten? Ellendeling!
Barbaars! Wat 'n idioot.

Nou, deze boeken ga ik dus nu daarom ook nooit lezen. Bye, bye Preston & Child! Zijn nog genoeg betere auteurs & boeken te vinden waar dit niet in gebeurd.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:44 uur

geplaatst: vandaag om 22:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.