menu

The Apprentice - Tess Gerritsen (2002)

Alternatieve titel: De Leerling

mijn stem
3,71 (57)
57 stemmen

Engels
Thriller

384 pagina's
Eerste druk: Ballantine, New York (Verenigde Staten)

Boston wordt geteisterd door een reeks schokkende misdaden. Ze lijken het werk te zijn van één crimineel: seriemoordenaar Warren Hoyt, bijnaam De Chirurg. Maar die is onlangs achter de tralies beland, zodat de politie vermoedt dat het een van zijn bewonderaars is. Rechercheur Jane Rizzoli wil de moordende gek een halt toeroepen. Ze is ook vastbesloten een einde te maken aan de invloed van de opgesloten Hoyt op haar leven, maar houdt er geen rekening mee dat ze zelf het doelwit zou kunnen worden.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
3,0
Zeer leuke medische thriller. Dit is het vervolg op de Chirurg maar heb het eerst gelezen. Verheug me al op de andere boeken van Tess. Het is net zoals met Ludlum, Grisham etc. als je er een boek van goed vind dan heb je een hele resem aan gelijkaardige maar goede boeken nog te lezen.

avatar van AmazingPP
3,5
Ik heb dit boek nog niet helemaal uit, dus mijn stem kan eventueel nog veranderen, maar dit is het eerste boek van Gerritsen wat me niet volledig pakt. Het blijft maar doorkabbelen op De Chirurg en het vervalt een beetje in herhalingen, vind ik. Maar goed... Niet ieder boek van Gerritsen kan goed zijn. Er moet ook eens een mindere tussen zitten. Ik denk dat ik hem heb gevonden... 3,5*

4,5
Super vervolg op de chirurg.
Het blijft spannend vanaf pagina 1 tot het eind.

avatar van DMF
3,0
DMF
Opnieuw een erg leuk en vlot boek van Tess Gerritsen, maar het feit dat dit boek een vervolg is op De Chirurg ligt er wel héél dik bovenop.

Er zijn tussen De Chirurg en De Leerling wel erg veel parallellen te trekken. De plot ontwikkelt zich eigenlijk precies hetzelfde: er volgen in beide boeken in korte tijd veel moorden, men verzint na gedegen politiewerk een hinderlaag en pakt de verkeerde op: in De Chirurg schoot Rizzoli iemand neer en dit keer was de taxichauffeur onschuldig. Uiteindelijk raakt iemand die nauw bij het politiekorps betrokken is ook betrokken bij de moordenaar(s) en het loopt maar net goed af.
Dat vond ik toch wel het grootste minpunt van het boek. Het was allemaal weinig origineel, wat niet wegneemt dat het verhaal en de personages prima zijn, net zoals het eerste deel. De introductie van Maura Isles was ook leuk en betekende opnieuw een karakter met een aparte achtergrond in de verhaallijn.
Ook FBI-agent Dean bracht was extra's in het verhaal. Dankzij zijn verleden ga je als lezer toch gissen wat zijn exacte rol nou is en of zijn bedoelingen echt wel zo goed zijn als hij pretendeert. Jane Rizzoli eist opnieuw alle aandacht op. Haar halsstarrigheid werd op het eind van het verhaal alleen wel een kleine ergernis. Dat constante 'ik-moet-erbij-horen-als-vrouw" had wel een vrij hoog Calimero gehalte.
Het vrij abrupte einde zag ik wel aankomen doordat De Leerling zoveel op zijn voorganger lijkt. Gelukkig hangt dat nu niet van toevalligheden aan elkaar, zoals in deel één iets meer het geval was.

Met De Leerling levert Tess Gerritsen een verhaal dat erg lijkt op zijn voorganger. Iets meer originaliteit had zeker een hogere beoordeling opgeleverd. Gelukkig steekt het verhaal prima in elkaar en krijgen de karakters genoeg aandacht. De Isles/Rizzoli reeks zal ik later zeker vervolgen.

* * * ½

3,0
Ik vond dit helaas 1 van de minste boeken van Tess. Ik zit normaal aan haar boeken gekluisterd en lees tot diep in de nacht door omdat ik ze niet kan wegleggen.
Zoals DMF hieronder zo geniaal beschrijft is het Calimero gehalte van Jane R. inderdaad heel hoog.
Hopelijk komt er een einde aan haar issues na dit boek gezien de verandering in haar leven.
Desondanks dit iets mindere deel zal ik zeker nog de rest van haar boeken lezen.

avatar van Dr Channard
3,5
Goed vervolg, maar inderdaad is het voorgaande boek beter. Twee nadelen dat het boek heeft is het feit dat het hoofdpersonage Jane echt wel een truttig personage is die je soms gaat irriteren. Ook is de climax heel kort en niet zo spannend als het voorgaande deel. Dit gezegd zijden, is dit boek zeer goed geschreven en lees je het in een mum van tijd uit. 3.5*

3,0
Mwah vod em wat saai en langzaam op gang komen.
Einde was helaas ook veels te kort.
Verhaal kon me wel boeien maar niet zo goed als haar andere boeken
3*

3,5
Jane Rizzoli krijgt in dit boek wederom te maken met de chirurg. Het leest weer zeer makkelijk weg. Echt een boek dat je voor de afwisseling tussen de 'zware jongens' door leest. De schrijfstijl van Tess Gerritsen bevalt me wel.

Helaas is dit boek minder goed dan voorganger de Chirurg. Dat komt doordat de chirurg (en zijn handlanger) slechts een bescheiden rol spelen. Het grootste deel van het boek gaat over de gevoelens van Rizzoli. De dingen die ze in het vorige boek heeft beleefd hebben hun sporen nagelaten. Dat zij het hier moeilijk mee heeft weten we op een gegeven moment wel.
De climax van het boek komt zo laat dat je er al bladzijden lang op zit te wachten. Een verrassing kan het dan ook niet meer genoemd worden. Aardig is dan weer wel dat Gabriel Dean een eigenaardig karakter in het geheel vormt. Daardoor blijft lang onduidelijk of hij te vertrouwen is.

De crime scenes worden zo als altijd goed beschreven. Geweldig wat voor zieke geesten zij steeds weer tevoorschijn tovert.

Al met al geen hoogvlieger, maar een aardig boek, dat je zo uit hebt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:39 uur

geplaatst: vandaag om 13:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.