menu

L'Après-Midi d'un Faune - Stéphane Mallarmé (1876)

Alternatieve titel: De Middag van een Faun

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Frans
Romantiek / Ideeënliteratuur

12 pagina's
Eerste druk: Alphonse Derenne, Parijs (Frankrijk)

"L'Après-Midi d'un Faune" ("De Middag van een Faun") is Mallarmé's beroemdste werk en een mijlpaal in de geschiedenis van het Franse symbolisme. Het beschrijft de sensuele ervaringen van een faun die zojuist is wakker geworden van zijn middagdutje en zijn ontmoetingen die ochtend met enkele nimfen bespreekt in een droomachtige monoloog.

zoeken in:
ags50
Naar aanleiding van dit korte verhaal componeerde Claude Debussy "Prélude à l'après-midi d'un faune", een symfonisch gedicht voor orkest, dat voor het eerste ten gehore werd gebracht op 22 december 1894. De nog steeds wereldberoemde balletdanser Vaslav Nijinsky (1889-1950) bedacht de choreografie voor het ballet "L'après-midi d'un faune" dat zijn première beleefde op 29 mei 1912. Nijinsky nam zelf de rol van de faun voor zijn rekening en veroorzaakte een groot schandaal door aan het einde te doen alsof hij zich masturbeerde met de sjaal van een der nymfen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:13 uur

geplaatst: vandaag om 00:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.