menu

A Single Man - Christopher Isherwood (1964)

Alternatieve titel: Een Enkele Man

mijn stem
4,08 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch

158 pagina's
Eerste druk: Methuen, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Los Angeles 1962, de Britse homoseksuele professor George Falconer worstelt met de betekenis van het leven na de dood van zijn partner Jim. George leeft compleet met zijn gedachten in het verleden en kan zich geen beeld van de toekomst vormen. We volgen hem gedurende een dag waarop een serie ontmoetingen en gebeurtenissen George er toe doen besluiten dat er geen betekenis aan het leven zit totdat een van zijn studenten in zijn eenzaamheid lijkt door te dringen...

zoeken in:
Dardan
Waking up begins with saying am and now.

Intussen horen we in de film het nummer Becoming George. Een mooi piano-stukje dat aan een langzaam tempo met het strijkwerk op de achtergrond het volgende nummer introduceert. Net zoals George die langzamerhand tot zichzelf komt en zichzelf klaar maakt voor 'zijn rol in de maatschappij'.

Wat meteen opvalt in het boek is het auctoriaal vertelperspectief, in tegenstelling tot de film waar we George persoonlijk beleven. De just-get-through-the-goddamn-day-sfeer is ook minder sterk in het boek naar mijn gevoel, George is nog steeds een gebroken man na Jim's dood. Alleen beseft hij maar al te goed dat hij écht verder moet met zijn leven, Jim is dood, de laatste levende herinnering (Doris) binnenkort ook. Vervangen hoeft niet, enkel iemand nieuw leren kennen om de eenzaamheid te doden.

Op zich is het verhaal niet bijzonder indrukwekkend maar; het erg interessante personage van George, de bij momenten erg leuke dialogen en gedachtegangen tussen de personages, en de aangename schrijfstijl van Isherwood maken dit een erg goed werk.

avatar van donnie darko
3,5
Vond de film vele malen beter. Het liet me allemaal wat koud, maar op zich mooi proza en een goed uitgewerkt hoofdpersonage.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.