menu

Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction - J.D. Salinger (1963)

Alternatieve titel: Heft Hoog de Nokbalk, Timmerlieden en Seymour: Een Introductie

mijn stem
3,86 (14)
14 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Streek/Familie / Psychologisch

248 pagina's
Eerste druk: Little, Brown, Boston (Verenigde Staten)

In "Raise High the Roof Beam, Carpenters" krijgt Buddy Glass verlof van het leger om de bruiloft van zijn broer Seymour mee te maken. Deze Seymour wordt beschreven door de ogen van zijn jongere broertje Buddy én de andere bezoekers van de bruiloft. In "Seymour: An introduction" vertelt Buddy wederom over Seymour, die later zelfmoord heeft gepleegd. Hij probeert dit zo accuraat mogelijk te doen, maar uiteindelijk lijkt het onmogelijk te zijn.

zoeken in:
avatar van Pythia
3,0
Het eerste van de twee verhalen is een echt Salinger-verhaal. Een aantal bruiloftsgasten belandt samen in een taxi en levert commentaar op Seymour Glass, waardoor een beeld van hem geschetst wordt. Om dat beeld compleet te maken, komt de niet aanwezige Seymour zelf ook nog aan het woord via zijn dagboek.

Het tweede verhaal vind ik totaal niet lijken op alles wat ik tot nu toe van Salinger heb gelezen. Ik vind het lastig Engels. Lange zinnen met veel komma's, en woorden die ik zou moeten opzoeken als ik er het geduld voor zou hebben. Een zin tweemaal lezen helpt in dit geval wel, en dan blijkt het eigenlijk best een mooie zin te zijn.
Buddy beschrijft minutieus zijn overleden oudere broer Seymour, maar meestal heb ik het gevoel dat Salinger zelf aan het woord is. Hij bespreekt Seymours fictieve gedichten en Buddy's fictieve korte verhalen en weidt uit over het schrijverschap in het algemeen.

avatar van slowgaze
3,5
Ik vond het tweede beter, de eerste was wel aardig, maar niet geweldig. Net zoals The Catcher.

avatar van Pythia
3,0
Het tweede verhaal vind ik in ieder geval interessanter dan het eerste.
Alles wat van Salinger op dit moment op boekmeter staat heb ik nu gelezen. De bundel 'Nine Stories' bevalt me het best.

avatar van slowgaze
3,5
Zoals gezegd, ik vond zowel The Catcher als dit boek wel aardig en onderhoudend, maar ik heb niet echt de behoefte om meer van Salinger te lezen. Hij was naar mijn mening wel redelijk overschat.

avatar van misterfool
3,5
'Heft Hoog de Nokbalk, Timmerlieden en Seymour: Een Introductie' bracht wat vermaak gedurende enkele treinreizen. Het boek bevat twee kortverhalen waarin steeds Buddy Glass aan het woord is; al verschilt de toon van de verhalen behoorlijk. Ik verkies het eerste verhaal. Seymour Glass schittert door afwezigheid op zijn eigen bruiloft. Vervolgens stapt broer Buddy in een auto met enkele familieleden van de bruid. Heel naturel vloeit wederzijs onbehagen over in een soort begrip. Gezamenlijk onheil broedt toch een zeker kameraadschap. Ondanks dat Seymour niet ten tonele verschijnt, leren we hem door de gedachten van de broer beter kennen. Heel erg mooi gedaan! Het tweede verhaal is een monoloog voornamelijk over schrijverschap. Door het ietwat geforceerde karakter las ik de tekst met eenzelfde tegenzin als waarmee sommige kinderen groenten eten. Mischien stond mijn hoofd er niet naar. Al met al kom ik uit op 3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:18 uur

geplaatst: vandaag om 23:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.