menu

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet - David Mitchell (I) (2010)

Alternatieve titel: De Niet Verhoorde Gebeden van Jacob de Zoet

mijn stem
4,25 (62)
62 stemmen

Engels
Historisch

480 pagina's
Eerste druk: Sceptre, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De Zeeuw Jacob de Zoet is griffier bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Zijn doel is fortuin te maken om terug te keren naar Nederland en te trouwen met zijn verloofde. Hij komt terecht op Decima, een minuscuul eilandje in de baai van Nagasaki, waar het Nederlanders is toegestaan om zich te vestigen om handel te drijven met Japan. Jacob wordt verliefd op een Japanse vroedvrouw, de dochter van een samoerai. Zo raakt hij verstrikt in verschillende intriges en samenzweringen.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
4,0
Bibliophiles are not uncommon in Leiden, but bibliophiles made wise by reading are as rare there as anywhere

Als echte Leidenaar doet zoiets verdriet, al gaat het over het Leiden van de 18e eeuw! Ik doe alsof ik me niet aangesproken voel

Anyway, David Mitchell is na het vreemde uitstapje Black Swan Green weer terug waar hij ooit begon. The Thousand Autumns of Jacob de Zoet kent drie dikke delen plus twee (!) epilogen, verdeeld in hoofdstukken die consequent locatie en tijd aangeven. In het eerste deel is dat de Nederlandse handelpost Dejima en het jaar is 1799.

Bij het eerste deel had ik wat moeite om in het verhaal te komen. Er worden veel oude scheepsvaarts- en handelstermen gebruikt en het aantal personages is minstens zo groot als een gemiddelde Dostojewski. Toch boeit het eerste deel, door de tekening en botsing van de Japanse en Nederlandse cultuur anno 1800 en door de prachtige verhalen van de Nederlandse knechten. En natuurlijk door die verschrrrikkelijke bevalling in het eerste hoofdstuk.

En dan het tweede deel. Hier is Mitchell op zijn allerbest. Dit deel speelt zich af in een bijzonder klooster, met bijzondere nonnen die bijzondere taken hebben. Het verhaal verandert hier van een historisch drama in een thriller, zodat je het boek nauwelijks kunt wegleggen. Hier vinden we het Mitchelliaans mededogen met de verstotenen der aarde en de manier waarop deze aandoenlijke losers hun waardigheid proberen te behouden. Kortom, dit deel is spannend, ontroerend en onthutsend.

In het derde deel keren we terug naar Dejima. Het verhaal blijft spannend, en dat heeft alles te maken met de komst van een Engels schip. En meer vertel ik niet…

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet lijkt geschreven alsof er rekening is gehouden met een verfilming. Het boek is zelden beschouwend, steeds beleef je het moment, zonder dat er wordt vooruit- of teruggekeken. Bovendien is het opvallend filmisch beschreven, vol kleur en geluid, vol historische bouwwerken, krakende schepen, ruige natuur en onalledaagse personages. Je leest alsof je naar een film kijkt. Best apart eigenlijk.

Maar levert het een meesterwerk op? Nou, nee. Er zijn nogal wat schoonheidsfoutjes, zoals de Engelse taalgrapjes van de Nederlandse personages. Het tweede deel sluit bovendien niet soepel aan op het eerste en derde deel. Je hebt teveel het gevoel alsof je een aparte novelle leest. Maar het grootste bezwaar is dat je steeds het gevoel hebt dat Mitchell iets wil vertellen over kapitalisme, religie en liefde, maar daar nooit aan toe komt. De parallellen tussen toen en nu zijn duidelijk, maar veel verder dan dat kom ik niet.

Het zijn maar kleine smetjes op een prima geheel. The Thousand Autumns of Jacob de Zoet biedt uren, uren en nog eens uren leesplezier. Vanaf de helft van deel 1 leest het als een trein, en het doet echt verdriet als je het boek eenmaal uit hebt. Dikke aanrader dus.

avatar van david bohm
5,0
Ik heb erg van dit boek genoten. Het onderwerp vind ik goed gekozen en fascinerend. Bovendien is het mooi uitgewerkt. Tijdens het lezen waande ik me in die andere tijd en wereld, zo werd ik meegezogen door Mr Mitchells verhaal.
Minpuntje vind ik de wat plotselinge entree van het Engelse schip en de epiloog had van mij achterwege mogen blijven. In plaats daarvan had het oorspronkelijke verhaal wel wat verder uitgemolken mogen worden van mij.
Echt jammer dat het verhaal uit was. Ik vind het een proeve van meesterschap. Mr Mitchell is nog jong dus dit beloofd nog wat.

avatar van Donkerwoud
Boek om in de gaten te houden te gaan houden. Klinkt zeer intrigerend.

4,0
Mitchell keert terug in topvorm na het teleurstellende tussendoortje (?) Black Swan Green. In 3 gedeeltes wordt de geschiedenis verhaalt van de vrome Jacob de Zoet die tegen wil en dank carrière moet maken op een eilandje voor de kust van Japan (zie hiervoor het schrijven van dutch2.0 bovenaan deze pagina). Het boek zit vol mooie overdenkingen en beschrijvingen en is een prachtige blik in de tijd van de VOC en met name ook het Japan van rond 1800. Vooral het eerste deel is ijzersterk, maar ook daarna (als De Zoet minofmeer naar de achtergrond verdwijnt) is er nog genoeg te genieten, ik kon het in ieder geval moeilijk wegleggen!

4*.

4,0
Zeer spannend avonturenverhaal, prachtige structuur met steeds nieuwe wendingen en onverwachte samenhangen. Zijn research over de geschiedenis en de Japanse en Nederlandse cultuur is zeer grondig gebeurd, al is een clicheetje hier en daar niet vermeden. Toch vond ik het oppervlakkiger dan Cloud Atlas. Het idee van de algemene slechtheid en onbetrouwbaarheid van de mensen, die uiteindelijk toch dient om "het leven" toe te laten de ergste uitwassen weg te snijden komt pas helemaal op het einde aan de orde.

avatar van Abubakari
5,0
Het mooiste boek wat ik in 2011 las.

Liefde, moord, magische krachten, een wonderlijk klooster, verraad, corruptie en onsterfelijkheid vormen enkele van de ingrediënten in dit fantastische verhaal. Een prachtige historische roman die een beeld geeft van het leven eind achttiende/begin negentiende eeuw. Van vrijwel elke belangrijke persoon in het boek wordt de geschiedenis van zijn of haar leven in anekdote vorm verteld, hetgeen het boek nog mooier maakt dan het al is. Vette aanrader, al moet je je wel even door het begin (veel namen + dingen die op hun plaats moeten vallen) heen lezen, maar daarna blijf je lezen.

Melchert
Aardig boek over een bijzondere tijd. Niet een boek wat ik wil uitdragen.

Lukk0
Het laat bij mij een beetje een vreemd gevoel achter, deze David Mitchell. Het eerste deel dacht ik te maken te hebben met een kandidaat voor mijn lijstje met absolute favorieten, maar dat werd daarna door het tweede deel ruw onderbroken. In tegenstelling tot dutch2.0 hierboven vind ik dit deel duidelijk minder, de praktijken in het klooster gaan me allemaal net iets te ver en komen mij vooral veel te ongeloofwaardig over. Het past in mijn ogen niet in de historische omlijsting van het eerste en derde deel.

Wel ben ik erg enthousiast over Mitchell's schrijfstijl en het uitgebreide onderzoek dat hij verricht heeft. Ondanks het vrij ontoegankelijke onderwerp en het grote aantal personages wordt je direct meegesleept in de tijdsgeest, en dat is een groot compliment waard. Ik zou deze roman van Mitchell dan ook aan iedereen aanbevelen, maar blijf door dat tweede deel toch enigszins met een onvoldaan gevoel achter.

avatar van -JB-
4,0
"De Niet Verhoorde Gebeden van Jacob de Zoet" is een historische roman die speelt op VOC handelspost Deshima, bij Nagasaki. Het karakter Jacob de Zoet is losjes gebaseerd op Hendrik Doeff die opperhoofd van Deshima was tussen 1803 en 1817. Vooral het derde deel van het verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen, waarbij een Engelse schip probeerde in Deshima piraterij te plegen (beter bekend als het Phaëton-incident).

De thematiek van het boek is eerlijkheid en betrouwbaarheid en dus krijgt hoofdpersoon Jacob de Zoet te maken met corruptie, misleiding en verraad. Soms lijkt trouweloosheid meer succes te hebben in het Deshima van de 19e eeuw, maar uiteindelijk overwint de eerlijkheid. In tegenstelling tot veel gebruikers hierboven ben ik beduidend minder enthousiast over deze historische roman van Mitchell. Ook de hoge positie in de top 250 is mij een beetje een raadsel.

Het boek is eigenlijk een bundeling van drie losse verhalen, die door Mitchell op het eind nog wel een beetje worden samengebracht. Maar het gevolg hiervan is dat je eigenlijk 3 keer aan een nieuw boek begint en steeds weer opnieuw in het verhaal moet komen. Hoofdpersoon Jacob de Zoet wordt het tweede deel vrijwel volledig vergeten. Het tweede deel blijft vervolgens onafgerond, om vervolgens tot het eind van het derde deel weer volledig vergeten te worden. Het geheel wordt hierdoor erg rommelig. Om het allemaal nog een beetje op te lossen schrijft Mitchell vervolgens 2 (!) epilogen. Maar deze 'eind-goed-al-goed' hoofdstukken maken het er allemaal niet beter op (had hij beter achterwege kunnen laten).

De karakterontwikkeling van hoofdpersonen Jacob de Zoet en Orito is vrij zwak. Zo lijkt de Zoet vrij vlak en gevoelloos om te gaan met het verraad van Vorstenbosch in deel 1 en is het een raadsel waarom Orito in deel 2 na haar ontsnapping terug gaat naar het klooster. De algemene thematiek ligt er vrij dik op en het boek kent verder weinig vernieuwende inzichten, waardoor het meer een spannend boek is dan een literaire roman.

Juist in de spanningsopbouw in de drie delen zitten de kwaliteiten van Mitchell. Als je eenmaal in het verhaal zit en de vele personages kent, weet hij drie keer naar een spannende climax te werken. Ook beschrijvingen van Deshima in de tijd van de VOC zijn interessant en duidelijk goed uitgezocht. Hierdoor is het boek ook weer geen totale tegenvaller, 3*.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:31 uur

geplaatst: vandaag om 11:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.