menu

Loverboy - René Appel (2005)

mijn stem
2,41 (28)
28 stemmen

Nederlands
Thriller

297 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Yoka Kamphuys schrijft misdaadromans met als hoofdpersoon privé-detective Anouk Akkerman. Ze werkt aan een verhaal waarin Anouk een weggelopen tienermeisje moet zien te vinden. Intussen vermoedt ze dat haar eigen man vreemdgaat. Ze treedt in Anouks voetsporen als ze zijn gangen probeert na te gaan. Dan gaan fantasie en werkelijkheid op een gevaarlijke manier door elkaar lopen.

zoeken in:
avatar van donnie darko
2,5
Een plek in de flop 100 verdient dit boek toch echt niet, hoor. Zeer vlot boek waar ik makkelijk in twee dagen doorheen geraakte. De thema's spraken me aan, en de personages waren allemaal mooi uitgewerkt. Het is geen echt grootse roman, maar het is zeker niet slecht. Ik vond het sfeertje doorheen het boek zeer goed spannend gehouden en ik heb het dus met plezier gelezen.

3.5*

avatar van thomzi50
Inmiddels al een gehele ster verlaagd zo te zien?

avatar van donnie darko
2,5
Ja, ik vind hem uiteindelijk veel te cliche. Buiten goed doorlezen doet hij niet veel. Ik moest trouwens over dit boek een recensie maken voor school, ik zal hem hier anders ook eens posten:

René Appel: “Loverboy”

Een onsuccesvolle misdaadschrijfster vermoedt dat haar man haar bedriegt, achtervolgt hem en ontdekt dat het waar is. Vervolgens vermoordt ze hem om dan nog contact te zoeken met zijn minnares en diens pas geboren baby, trouwens het buitenechtelijk kind van haar man. “Als daar geen middelmatige roman in zit”, moet René Appel hebben gedacht, vooraleer hij begon aan Loverboy. En gelijk heeft hij, het hele boek straalt middelmatigheid uit, en voor vele fans zal dat genoeg zijn, maar deze lezer had van de inmiddels 60-jarige Appel toch iets meer verwacht. Zijn eenentwintigste roman is mat, klef en emotieloos en is niet beter dan de gemiddelde Aspe. Of gaat deze recensent daarmee te ver? Want Appel is wél een vakman, en weet duidelijk hoe hij een roman spannend en vlot moet maken. Het boek leest als een trein en laat je niet op je honger zitten. Maar is dat genoeg om echt meerwaarde aan een roman over te houden? Deze lezer antwoordt resoluut neen. Appel probeerde duidelijk wel om deze roman speciaal en anders te maken door er het overbekende Droste-effect in te verwerken. Want Yoka, het hoofdpersonage, schrijft immers ook nog een boek over Anouk, het hoofdpersonage van haar misdaadromans. “In Loverboy heb ik weer eens iets nieuws geprobeerd, namelijk een verhaal in een verhaal en ik heb het idee dat dat goed gelukt is”, zegt Appel tegen Crimezone, de site voor en door thrillerfans. Ongetwijfeld zullen veel mensen hem gelijk geven en dit een geweldige vondst vinden, ware het niet dat deze techniek René Appel al vele malen, en beter, is voorgedaan. Het voegt ook niks aan het verhaal toe en wekte enkel irritatie op, want het verhaal van Anouk is zo ongelooflijk saai en slecht geschreven dat het deze lezer menigmalen dichter bij de haard deed schuiven.
De heer Appel is ook een veelschrijver. Hij heeft deze eeuw al zes boeken gepubliceerd en dat is heel erg te merken aan dit boek. Zijn fans wachten om het halfjaar op een nieuwe roman, en dat doet veel af aan de inventiviteit van zijn novelles. Hij zou daarop afgerekend moeten worden, maar in plaats daarvan wordt hij ook nog genomineerd voor de Gouden
Strop, de belangrijkste literatuurprijs voor misdaadboeken van Vlaanderen en Nederland. Dit bewijst weeral maar eens de achteruitgang van de populaire roman in Vlaanderen en Nederland. De mensen lezen geen goede misdaadromans meer, dus voelen de schrijvers zich ook niet meer gedwongen om goede boeken te schrijven. Want waarom zouden ze nog moeite doen om een goede novelle te schrijven als het grote publiek de brol die veel sneller geschreven is, ook lezen, en waarschijnlijk nog meer. Misschien, misdaadschrijvertjes van mijn voeten, om deze lezer ook tevreden te stellen, want na het lezen van een roman als Loverboy blijft deze man enkel met een gevoel van tijdverspilling zitten.
De Gouden Strop heeft trouwens ook niet meer zo’n hoge status als in het eind van de jaren ’80, wat nog maar eens mijn punt over de luie misdaadschrijvers bewijst. Het eerste jaar dat de prijs werd toegekend, in 1986, moest Gerben Hellinga zelfs nog het onderspit delven met zijn ‘Merg en Been’ voor Geeraerts’ “De Zaak Alzheimer”. Onverdiend weliswaar, maar beide romans zijn wel beter dan alles wat er de laatste 10 jaar in het nederlandstalige misdaadgenre is geschreven.
Laat dit ook een oproep zijn aan alle lezers van de Vlaamse misdaadromans. Wees niet tevreden met Pieter Aspe en al zijn afkooksels(Deflo, Patrick de Bruyn, Stan Lauryssens ...). Zoek naar een uitdaging en lees of herlees misschien een paar romans uit uw jeugd want aan een roman als Loverboy houdt niemand iets over, buiten eventuele zelfmoordneigingen.
Deze recensent stelt echter voor dat wanneer u zich toch aan deze roman wil wagen, u er beter aan begint met de nieuwe cd van Gainsbourgs dochter Charlotte, 5.55, want dat heeft mijn zit er alleszins toch een stuk minder moeilijk op gemaakt. Haar dromerige stem liet deze lezer zelfs op momenten denken dat hij tranen in de ogen kreeg door de pijnlijke situatie waarin Yoka zich bevond.
Het boek telt 280 pagina’s. Dat zal wel genoeg zijn om mijn vuurtje morgen aan de gang te krijgen.

hinie
Wat een waardeloos boek. Ook bij mij wekte het verhaal irritaties op. Vond het nergens interesant, en dan dat einde..pffff, wat gemakkelijk.
Ik denk dat ik hem ook maar in de haard flikker.

avatar van thomzi50
Vind het wat overdreven om een 2,5* boek meteen in de haard te willen gooien.

hinie
Een 0,5 ook?

avatar van thomzi50
Achja, ik zou zelf nooit boeken verbranden

hinie
Ik ook niet. Was meer bij wijze van spreken!

avatar van Occasional
1,5
Ik vond hem zelf niet echt geweldig, om het zacht uit te drukken
Ik sluit me aan bij hinie op vlak van het einde.

0,5
niet doorheen te komen

Vlas
Na 130 bladzijden met 'het is nu 11uur, Hans zit nu vast bij die Eefje' gezeik ben ik gestopt met lezen en heb ik achterin naar de ontknoping gekeken.. en constateerde ik dat ik niks heb gemist. Waarschijnlijk de sufste ontknoping van Appel's boeken. Telkens die stukken uit het boek dat hoofdpersoon Yoka aan het schrijven was boeiden me ook niet. Onbegrijpelijk waarom NRC deze heeft gekozen voor haar leesclub.

**

EDIT: Ook hier is de term thriller misplaatst

avatar van Froid de canard
1,5
Ik heb het lang geleden van de bibliotheek geleend in de veronderstelling dat het boek over loverboys ging. Het verhaal van Anouk Akkerman (het verhaal in het verhaal dus) gaat daar inderdaad over. Het boek zelf niet, dat vond ik toentertijd wel jammer. Wat is dat verhaal over Anouk Akkerman vreselijk slecht zeg, dat had René er echt uit moeten laten. Dan was het boek beter geweest, maar nog niet denderend. Het idee van fantasie loopt door werkelijkheid vind ik overigens wel interessant, evenals het feit dat Yoka (een ogenschijnlijk normale vrouw) aardig wat steekjes los heeft zitten.
Ondanks dat het boek redelijk vlot te lezen viel vond ik het vreselijk langdradig. Ik werd er gewoonweg nerveus van. Ik zal toegeven dat dat deels kwam doordat er een spanning in het boek zat, maar als die omslaat in nervositeit is dat toch niet in de goede zin van het woord. Het einde werd te lang uitgesteld. Het einde was wel mooi geschreven. Ik hou wel van dat melodramatische.
Als ik alles op een rijtje zet vind ik het zeker geen goed boek. De 1,5* heb ik dus echt gegeven voor de losse steekjes van Yoka en het melodrama. Verder blijft er niets over.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:20 uur

geplaatst: vandaag om 21:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.