menu

Full Dark, No Stars - Stephen King (2010)

Alternatieve titel: Aardedonker, zonder Sterren

mijn stem
4,07 (58)
58 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Griezel

352 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Het verhaal "1922" begint met de bekentenis van Wilfred James. Hij heeft zijn vrouw Arlette om het leven gebracht. In "Big Driver" neemt schrijfster Tess een sluiproute om op tijd te zijn bij een boekenclub. Deze route heeft echter consequenties. Harry Streeter lijdt in "Fair Extension" aan kanker. Hij sluit een deal met de duivel, maar zoals altijd moet daar een prijs voor betaald worden. "A Good Marriage" draait om Darcy Anderson. Zij struikelt over een doos in de garage en komt na twintig jaar huwelijk opeens heel veel over haar man te weten.

zoeken in:
avatar van DMF
5,0
DMF
Stephen King toont opnieuw aan dat hij zijn pensioen nog maar even uit moet stellen. Met Under the Dome wist hij mij vorig jaar weg te blazen; met Full Dark, No Stars doet hij dat eveneens.

Van King's korte verhalen ben ik altijd al fan geweest, al heb ik ze nog niet eens allemaal gelezen. King draait in zijn boeken nog wel eens om de pot heen. De één verwijt hem dat, ik kan het doorgaans wel waarderen, zeker omdat de karakters vrijwel altijd uitstekend in elkaar steken. In de short stories heeft King daar simpelweg geen tijd voor en ligt het tempo erg hoog. Dat geldt voor alle vier de verhalen in deze bundel.
De titel verraadt direct het thema van de verhalen. Voor de meeste hoofdpersonen is er even geen ster aan de hemel te zien. Alle King-ingrediënten zijn aanwezig. Gewone karakters die plots in ongewone situaties terechtkomen en zich anders gaan gedragen. Hiermee is King groot geworden en de succesformule werkt nog steeds.

Het eerste verhaal is 1922. Een bijzonder uitgangspunt maakt dit alleen al interessant: een man vermoordt zijn vrouw na een ruzie over het landgoed. De vrouw wordt verstopt en elke keer als er iemand op het erf komt stijgt de spanning flink. Want ze zullen haar niet vinden, toch?
Ondanks de daad die vader Wilfred en zoon Henry op hun naam hebben, kreeg ik als lezer toch sympathie voor ze. Je leeft automatisch met ze mee en de ontwikkelingen die het verhaal in een ander daglicht zetten, deden me echt wat. Dat is precies wat ik zoek in een boek.

Big Driver raakte me iets minder, maar dat verhaal teert meer op de spanning dan op de personages. Schrijfster Tess Jean krijgt een tip van de bibliothecaresse. Een binnendoorweg zal haar sneller naar huis brengen, maar uiteraard loopt dat anders dan verwacht. Dit is mijns inziens wel het spannendste verhaal van de vier, maar ik had met Tess als hoofdpersoon wel minder binding. De vele wendingen en het uitstekende einde maakten echter alles goed. Eveneens een ijzersterk verhaal, al haalt het het nét niet bij 1922.

Fair Extension gaat over Dave Streeter. Hij lijdt aan kanker en zijn lijdensweg zal vermoedelijk niet lang meer duren. Zeker niet nadat hij de duivel in levende lijve tegenkomt. En daar zit voor mij een groot stuk van herkenning: het verhaal speelt zich af in een voor vele bekende King-stad en de duivel zou wel eens een heel erg goede bekende voor de King-lezer kunnen zijn: Pennywise uit IT! Het verhaal speelt zich dus af in Derry en in de tekst staat duidelijk dat de duivel (George) lange tanden heeft en dat hij er uit ziet als de slechtste clown ooit. Expliciet wordt Pennywise niet genoemd, maar in het nawoord hint King er wel nadrukkelijk naar. Daarnaast zegt George dat hij al heel lang leeft. Voor mij informatie genoeg. Ook mevrouw Denbrough, moeder van Bill en wijlen Georgie, komt nog in het verhaal voor trouwens. Net als de zin "Long days and pleasant nights" uit The Dark Tower. King haalt wel vaker dat soort geintjes uit door te verwijzen naar eerdere boeken. Ik ben er ook altijd naar op zoek eigenlijk. Dat soort dingetjes maken het lezen nog eens leuker en bovendien herkenbaarder. Mede dankzij deze verrassing en het schitterende plot vol humor, verkies is Fair Extension tot mijn favoriet.

Tot slot is er nog het verhaal A Good Marriage, dat, net als 1922, het moet hebben van de personages, al is de portie spanning nog vrij hoog. Darcie Anderson ontdekt opeens wel erg veel over haar op reis zijnde man en dit zet hun relatie in een ander daglicht. Ook hier krijgt de hoofdpersoon weer een lastige keuze en opnieuw weet King dit schitterend te beschrijven. Eveneens een erg sterk en bijzonder verhaal.

Full Dark, No Stars gaat over (wan)hoop, liefde en keuzes maken. Het zijn thema's die King al jarenlang gebruikt en dat maakt deze bundel niet heel erg variërend, maar dat geeft helemaal niet. De personages, de spanning en de schrijfstijl zijn weer van dusdanig niveau, dat ik volop heb genoten. Het is zonde dat het slechts vier verhalen zijn. King mag wat mij betreft nog jaren blijven publiceren. Gelukkig zit hij nog vol met plannen. Voor Full Dark, No Stars heb ik dan ook de hoogste beoordeling over.

* * * * *

avatar van John Frusciante
3,5
Weer een prima verhalenbundel van King. Alle verhalen zijn goed maar ‘1922’ springt er toch wel bovenuit.

Het eerste verhaal ‘1922’ gaat over een man die een bekentenis aflegt over de moord op zijn vrouw. Hij heeft zijn vrouw vermoord omdat zij een stuk geërfde grond wil verkopen aan een varkensslachterij. Hij dumpt haar lichaam in een put en gooit deze later dicht. Ik vond dit het beste verhaal van deze bundel, omdat King een prachtige sfeer creëert, en omdat er weer ouderwetse horror momenten in voor komen.

Het tweede verhaal is ‘Big Trucker’ en gaat over een schrijfster die na een lezing gegeven te hebben. Een binnenweg neemt om sneller thuis te komen, met alle gevolgen van dien. Dit verhaal is spannend, en ik vond het hoofdpersonage ook erg sympathiek. Alleen vond ik de vele plotwendingen wat tegenvallen. Maar door het sympathieke hoofdpersonage en wederom een erg goede sfeer scoort dit verhaal toch een ruime voldoende.

Het derde verhaal ‘Fair Extension’ is een beetje het buitenbeentje van de bundel, maar daardoor ook wel weer een fijne afwisseling. Het verhaal gaat over een man die een deal met de duivel sluit om van zijn kanker af te komen, maar iemand anders moet hier wel een hoge prijs voor betalen. Het verhaal is vrij voorspelbaar maar door het toffe hoofdpersonage en de vaak tragikomische gebeurtenissen en beschrijvingen is dit verhaal toch erg aangenaam om te lezen.

Het vierde en laatste verhaal ‘A Good Marriage’ gaat over een vrouw die er achter komt dat haar man, waar ze al 27 jaar mee getrouwd is, een seriemoordenaar is . Dit is een vrij rustig verhaal en word nergens echt spannend. Het is wel interessant om te lezen hoe de vrouw met deze ontdekking omgaat.

Stephen King bewijst met deze bundel dat hij het verhalen vertellen nog lang niet verleerd is. Een goede bundel waar ik me zeker mee heb vermaakt .

avatar van Shaky
4,0
Fijne bundel die van begin tot eind de kwaliteit weet vast te houden, maar net dat beetje extra mist om een echte topper te zijn.

1922:
Opgedeeld in twee delen waarbij het eerste deel vele malen interessanter is dan het tweede deel waar de setting wordt losgelaten en het verhaal behoorlijk uit de bocht schiet. De personages en de laatste pagina maken echter veel goed.

Big Driver:
Uitstekend verhaal dat een onterecht zwak einde heeft. Opbouw, personages en horror/thriller-gehalte zijn uitstekend. Helaas eindigt het met een anticlimax en zonder die laatste paar bladzijdes was dit een vrijwel perfect King-verhaal geweest.

Fair Extention:
Lekker ouderwets uitgangspunt waar King met genoeg humor en luchtigheid een gitzwart onderwerp behandelt.

A Good Marriage:
Zelfde principe als verhaal twee: uitstekend begin, maar een enigszins onbevredigend einde. De opbouw verdient echter een extra pluim.

Er zit veel overlap tussen de verhalen; thema's, keuzes van personages en volgorde van gebeurtenissen zijn wederkerende aspecten en dat pakt erg goed uit. Daardoor is dit niet slechts een bundel met vier willekeurige verhalen, maar is er continuïteit en logica.

Ondanks de soms wat zwakke eindes heb ik me uitstekend vermaakt: 4*

avatar van stambec
4,5
wauw, wat een boek. ik werd in alle vier de verhalen gezogen en heb nog flink gediscussieerd en nagedacht over hoe ik zou reageren in dit soort extreme situaties. voor mij de beste verhalenbundel van King en 1 van zijn betere werk. enige reden dat ik 4,5 ipv 5 sterren heb gegeven is omdat een aantal boeken nog net wat beter zijn, haha. "school nie veel"

Gast
geplaatst: vandaag om 23:59 uur

geplaatst: vandaag om 23:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.