menu

Full Dark, No Stars - Stephen King (2010)

Alternatieve titel: Aardedonker, zonder Sterren

mijn stem
4,07 (58)
58 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Griezel

352 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Het verhaal "1922" begint met de bekentenis van Wilfred James. Hij heeft zijn vrouw Arlette om het leven gebracht. In "Big Driver" neemt schrijfster Tess een sluiproute om op tijd te zijn bij een boekenclub. Deze route heeft echter consequenties. Harry Streeter lijdt in "Fair Extension" aan kanker. Hij sluit een deal met de duivel, maar zoals altijd moet daar een prijs voor betaald worden. "A Good Marriage" draait om Darcy Anderson. Zij struikelt over een doos in de garage en komt na twintig jaar huwelijk opeens heel veel over haar man te weten.

zoeken in:
avatar van cowboyveeman
Weer een verhalenbundel?

avatar van PeterW
PeterW (crew)

avatar van DMF
5,0
DMF
Jup, en een terugkeer naar een oude bekende plaats: Hemingford Home uit The Stand. Het verhaal "1922" zal zich daar afspelen.

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Elke verhalenbundel van King vind ik fantastisch.

Deze gaat zonder meer in mijn boekenkast komen

4,0
ah, eindelijk weer een nieuwe king! meteen kopen zodra die uit is

vermeerf
4 nieuwe novella's van King, kan al niet wachten! Deze gaat zeker voorrang krijgen, zo gauw hij uitkomt meteen lezen!

avatar van LDeVries
Ben benieuwd, ik ga hem zeker lezen

avatar van s0njaa
3,5
9 november nederlandse release?

Ik ben zo benieuwd.. Ben nog bezig in Under The Dome.. Maar goed....

avatar van Dr Channard
4,0
Ik begin erin te komen ; in King zijn verhalenbundels. Ik zou zegge : Laat maar kome !

avatar van Ravenwood
Oeh mooi, ben nu bezig met Na Zonsondergang!

DMF schreef:
Jup, en een terugkeer naar een oude bekende plaats: Hemingford Home uit The Stand. Het verhaal "1922" zal zich daar afspelen.


dat was toch waar moeder abagail woonde? weet het niet meer precies, is tijdje geleden dat ik dat boek heb gelezen.

avatar van DMF
5,0
DMF
Ravenwood schreef:
Oeh mooi, ben nu bezig met Na Zonsondergang!

(quote)


dat was toch waar moeder abagail woonde? weet het niet meer precies, is tijdje geleden dat ik dat boek heb gelezen.


Klopt helemaal.

avatar van DMF
5,0
DMF
Eerste verhaal ("1922") uitgelezen. Zo. Indrukwekkend. Deed me een beetje denken aan Pet Sematary. Geweldige sfeertekeningen en karakters weer, typisch King. Erg van genoten, op naar het tweede verhaal.

avatar van AmazingPP
4,5
Heb dit boek gisteren binnen gekregen. Eerst even "Hartzeer" van Chelsea Cain uitlezen en dan begin ik onmiddellijk in dit boek. Ben erg benieuwd. Als het net zo goed is als "Gevangen" dan zal ik zeker genieten van dit boek!

avatar van DMF
5,0
DMF
Stephen King toont opnieuw aan dat hij zijn pensioen nog maar even uit moet stellen. Met Under the Dome wist hij mij vorig jaar weg te blazen; met Full Dark, No Stars doet hij dat eveneens.

Van King's korte verhalen ben ik altijd al fan geweest, al heb ik ze nog niet eens allemaal gelezen. King draait in zijn boeken nog wel eens om de pot heen. De één verwijt hem dat, ik kan het doorgaans wel waarderen, zeker omdat de karakters vrijwel altijd uitstekend in elkaar steken. In de short stories heeft King daar simpelweg geen tijd voor en ligt het tempo erg hoog. Dat geldt voor alle vier de verhalen in deze bundel.
De titel verraadt direct het thema van de verhalen. Voor de meeste hoofdpersonen is er even geen ster aan de hemel te zien. Alle King-ingrediënten zijn aanwezig. Gewone karakters die plots in ongewone situaties terechtkomen en zich anders gaan gedragen. Hiermee is King groot geworden en de succesformule werkt nog steeds.

Het eerste verhaal is 1922. Een bijzonder uitgangspunt maakt dit alleen al interessant: een man vermoordt zijn vrouw na een ruzie over het landgoed. De vrouw wordt verstopt en elke keer als er iemand op het erf komt stijgt de spanning flink. Want ze zullen haar niet vinden, toch?
Ondanks de daad die vader Wilfred en zoon Henry op hun naam hebben, kreeg ik als lezer toch sympathie voor ze. Je leeft automatisch met ze mee en de ontwikkelingen die het verhaal in een ander daglicht zetten, deden me echt wat. Dat is precies wat ik zoek in een boek.

Big Driver raakte me iets minder, maar dat verhaal teert meer op de spanning dan op de personages. Schrijfster Tess Jean krijgt een tip van de bibliothecaresse. Een binnendoorweg zal haar sneller naar huis brengen, maar uiteraard loopt dat anders dan verwacht. Dit is mijns inziens wel het spannendste verhaal van de vier, maar ik had met Tess als hoofdpersoon wel minder binding. De vele wendingen en het uitstekende einde maakten echter alles goed. Eveneens een ijzersterk verhaal, al haalt het het nét niet bij 1922.

Fair Extension gaat over Dave Streeter. Hij lijdt aan kanker en zijn lijdensweg zal vermoedelijk niet lang meer duren. Zeker niet nadat hij de duivel in levende lijve tegenkomt. En daar zit voor mij een groot stuk van herkenning: het verhaal speelt zich af in een voor vele bekende King-stad en de duivel zou wel eens een heel erg goede bekende voor de King-lezer kunnen zijn: Pennywise uit IT! Het verhaal speelt zich dus af in Derry en in de tekst staat duidelijk dat de duivel (George) lange tanden heeft en dat hij er uit ziet als de slechtste clown ooit. Expliciet wordt Pennywise niet genoemd, maar in het nawoord hint King er wel nadrukkelijk naar. Daarnaast zegt George dat hij al heel lang leeft. Voor mij informatie genoeg. Ook mevrouw Denbrough, moeder van Bill en wijlen Georgie, komt nog in het verhaal voor trouwens. Net als de zin "Long days and pleasant nights" uit The Dark Tower. King haalt wel vaker dat soort geintjes uit door te verwijzen naar eerdere boeken. Ik ben er ook altijd naar op zoek eigenlijk. Dat soort dingetjes maken het lezen nog eens leuker en bovendien herkenbaarder. Mede dankzij deze verrassing en het schitterende plot vol humor, verkies is Fair Extension tot mijn favoriet.

Tot slot is er nog het verhaal A Good Marriage, dat, net als 1922, het moet hebben van de personages, al is de portie spanning nog vrij hoog. Darcie Anderson ontdekt opeens wel erg veel over haar op reis zijnde man en dit zet hun relatie in een ander daglicht. Ook hier krijgt de hoofdpersoon weer een lastige keuze en opnieuw weet King dit schitterend te beschrijven. Eveneens een erg sterk en bijzonder verhaal.

Full Dark, No Stars gaat over (wan)hoop, liefde en keuzes maken. Het zijn thema's die King al jarenlang gebruikt en dat maakt deze bundel niet heel erg variërend, maar dat geeft helemaal niet. De personages, de spanning en de schrijfstijl zijn weer van dusdanig niveau, dat ik volop heb genoten. Het is zonde dat het slechts vier verhalen zijn. King mag wat mij betreft nog jaren blijven publiceren. Gelukkig zit hij nog vol met plannen. Voor Full Dark, No Stars heb ik dan ook de hoogste beoordeling over.

* * * * *

avatar van Dr Channard
4,0
Amai 5 sterren ! Deze moet ik halen

avatar van AmazingPP
4,5
Ben er gisteren in begonnen en heb nu bijna het eerste verhaal (wat werkelijk een prachtig stukje verhalen vertellen is) uit. Erg goed; King is helemaal terug na een wat teleurstellende (Lisey's verhaal, Duma) periode. Ben benieuwd naar de rest van dit boek....

StephenKingfan
Teleurstellend? Ik reken Lisey's Verhaal tot het beste wat hij ooit geschreven heeft en Duma is ook grandioos. Under The Dome was ook geweldig maar haalt het voor mij niet bij Lisey's Verhaal. Zal vanavond in dit boek beginnen. Ben erg benieuwd.

avatar van Dr Channard
4,0
Inderdaad, vind ook de allerlaatste boeken van King allesbehalve teleurstellend

Ik heb het boek , maar ik ben nog eerst in een ander bezig.

avatar van AmazingPP
4,5
Ik kon er niet inkomen in Lisey's Verhaal en Duma. Ik zal ze zeker nog een kans geven na jullie commentaren. Ik vind The Stand nog steeds het beste wat de man heeft geschreven, alhoewel ik Gevangen ook geweldig vond! Zo zie je maar, smaken verschillen nu eenmaal.

avatar van Dr Channard
4,0
@AmazingPP : Inderdaad. Gevangen vond ik ook een zeer goed boek en De Beproeving heb ik hier thuis, maar die klepper is ook voor later (al ben ik wel benieuwd). Aardedonker , Zonder Sterren lees ik spoedig.

StephenKingfan
Ik ben bezig in het eerste verhaal van het boek. Tot nu toe echt GE-WEL-DIG!!!

Dit wordt een kerstcadeautje

avatar van Dr Channard
4,0
Het recentste boek van Stephen King is uitgelezen. Het zijn vier verhaaltjes over personen die het niet meer zien zitten in het leven (die zich dus inderdaad in de donkerste plaats van hun leven bevinden). Een onderwerp dat voor King-fans een alledaagse maaltijd is als ze een boek van hem verslinden.

Wat de verhaaltjes zo leuk maakt, is dat ze dicht aansluiten bij de realiteit (buiten Verlenging). Dit maakt het ook allemaal extra spannend en je leeft je hiermee lekker in met de personages. Ook zitten er soms harde stukken in de verhaaltjes. Stephen King heeft zich zeker niet ingehouden tijdens het schrijven. De mensen die zeggen dat Stephen King 'milder' is geworden na zijn auto-ongeluk moeten dit eens lezen.

Aardedonker, Zonder Sterren, begint met het verhaaltje 1922. Volgens mijn mening is dit het beste van de vier verhaaltjes. Het verhaal heeft alles. Personages waar je je enorm mee inleeft, spannend (met op de koop toe een geweldig gruwelijke scène) maar ook zeer triest. Met deze elementen maakt King een zeer goed recept. Ook leest het verhaal als een trein. Voor je het weet ben je door de pagina's heen en heb je eigenlijk spijt dat het verhaaltje uit is.

Het tweede verhaaltje is het minste van de bundel. Maar dit wil niet zeggen dat het tegenvalt... integendeel , De Grote Trucker is een goed verhaaltje over een alledaagse (maar onprettige) gebeurtenis. Ook hier zijn sommige scènes hard en heeft het verhaal een goede spanningsopbouw. Maar jammer genoeg zwakt het naar het einde toe een beetje af omdat King weer eens gebruik maakt van zijn 'stemmetjes' (wie King vaakt leest, weet waarover ik het heb). En in dit verhaal overdrijft hij wel... Verder niets op aan te merken. Een goed verhaal !

Het derde verhaaltje (en tevens ook het kortste met de naam Verlenging) is een verhaal dat een beetje uit de bocht valt. Doordat het deze keer helemaal niet te maken heeft met de realiteit. Dit verhaaltje heeft fictieve invloeden, maar is in vele opzichten geslaagd. Spannend is het niet, maar het heeft de nodige humor en het concept is goed gevonden. Met dit verhaaltje heb ik me het meeste vermaakt.

'Een Goed Huwelijk' is het laatste van de bundel. Ook hier is de spanning ver te zoeken en schrijft King hier meer dramatisch. Het verhaal bevat een geweldig hoofdpersonage en een realistisch, tastbaar plot. Hoe zou je jezelf voelen, als je ontdekt dat je echtgenote/echtgenoot een mysterieuze moordenaar is Prachtig omschreven van King.

Om het een beetje samen te vatten zijn alle verhalen in Aardedonker, Zonder Sterren zonder twijfel geslaagd. Het eerste is mijn favoriet en de andere drie doen het ook goed. Daarom verdient dit boek een dikke 4*.

vermeerf
Weer 4 geweldige verhalen van King waarmee hij soms echt onder je huid kruipt. Alleen De Verlenging is wat minder maar 1922, Grote Trucker en Een Goed Huwelijk zijn erg goed.

avatar van John Frusciante
3,5
Weer een prima verhalenbundel van King. Alle verhalen zijn goed maar ‘1922’ springt er toch wel bovenuit.

Het eerste verhaal ‘1922’ gaat over een man die een bekentenis aflegt over de moord op zijn vrouw. Hij heeft zijn vrouw vermoord omdat zij een stuk geërfde grond wil verkopen aan een varkensslachterij. Hij dumpt haar lichaam in een put en gooit deze later dicht. Ik vond dit het beste verhaal van deze bundel, omdat King een prachtige sfeer creëert, en omdat er weer ouderwetse horror momenten in voor komen.

Het tweede verhaal is ‘Big Trucker’ en gaat over een schrijfster die na een lezing gegeven te hebben. Een binnenweg neemt om sneller thuis te komen, met alle gevolgen van dien. Dit verhaal is spannend, en ik vond het hoofdpersonage ook erg sympathiek. Alleen vond ik de vele plotwendingen wat tegenvallen. Maar door het sympathieke hoofdpersonage en wederom een erg goede sfeer scoort dit verhaal toch een ruime voldoende.

Het derde verhaal ‘Fair Extension’ is een beetje het buitenbeentje van de bundel, maar daardoor ook wel weer een fijne afwisseling. Het verhaal gaat over een man die een deal met de duivel sluit om van zijn kanker af te komen, maar iemand anders moet hier wel een hoge prijs voor betalen. Het verhaal is vrij voorspelbaar maar door het toffe hoofdpersonage en de vaak tragikomische gebeurtenissen en beschrijvingen is dit verhaal toch erg aangenaam om te lezen.

Het vierde en laatste verhaal ‘A Good Marriage’ gaat over een vrouw die er achter komt dat haar man, waar ze al 27 jaar mee getrouwd is, een seriemoordenaar is . Dit is een vrij rustig verhaal en word nergens echt spannend. Het is wel interessant om te lezen hoe de vrouw met deze ontdekking omgaat.

Stephen King bewijst met deze bundel dat hij het verhalen vertellen nog lang niet verleerd is. Een goede bundel waar ik me zeker mee heb vermaakt .

avatar van AmazingPP
4,5
Ik heb het alweer een poosje uit, maar was vergeten mijn commentaar op te schrijven, bij deze dus! Weer een prachtig boek van King, vooral het laatste verhaal sprak mij aan. Het zal je toch overkomen! Het minste verhaal vond ik "Fear Extension", dat vond ik nogal vergezocht, zeker in vergelijking met de andere drie verhalen, die als het ware echt zouden kunnen gebeuren. King is wat mij betreft weer helemaal terug en kan niet wachten op zijn nieuwe. Die staat al in pre-order op de site met de blauwe mannetjes! Dit boek? 4,5 *!

StephenKingfan
4 ERG goede verhalen. Kon niet kiezen tussen 3,5* en 4*. Waarom 3,5 als ik ze goed vond? Nouja, ik ben gewoon niet zo van de korte verhalen. Maar met dat cijfer zou ik het boek te kort doen!

4,0
Zeer leuke verhalenbundel. Het meeste wat over deze verhalen gezegd kan worden zonder teveel weg te geven, is hierboven reeds vermeld.

Rest me gewoon te zeggen dat alle 4 verhalen gewoonweg goed zijn. Ideaal als je even geen zin hebt in een wat dikkere turf van King. Het tempo ligt hoog en het leest allemaal erg vlot.

avatar van Vos1980
4,0
Een erg goed boek van King; een van zijn betere boeken van de laatste tijd. Mooie spannende vlotlopende verhalen, met een leuke twist. De verhalen lezen gemakkelijk weg en roepen een passende sfeer op. Doordat ze kort zijn missen ze (gelukkig) de wat langdradige stukken, waar King soms patent op lijkt te hebben. Mooi boek!

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Een verhalenbundel met 4 verhalen waar ik 2 verhalen typisch 'King' vond en 2 niet des King. Hij geeft in het nawoord ook aan dat de verhalen wat harder en meer drama zijn.

1922
Begint sterk, leest als een trein, maar tegen het einde aan, in verhouding gezien, toch te ongeloofwaardig. Wel beeldig geschreven, ook in de tijd dat het zich afspeelt. 3,5*

De Grote Trucker
Het tweede verhaal vond ik (voor King begrippen) best wel, af en toe expliciet beschreven. Hiermee doel ik op de verkrachting en nasleep Het hoofdpersonage deed best veel denken als een Sopie Kinsella-karakter. De luchtigheid van haar denken, maar ook dit had wel wat en haar wraak was goed. Goed beschreven ook. 4*

De Verlenging
Dit verhaal begon fantastisch, maar had ik graag veel langer uitgewerkt zien worden. Daarom komt het wat te beknopt over. Niet afgeraffeld, want dit was de bedoeling, maar ik denk dat, gezien het concept, King hier een mooi boek van had kunnen maken. 3,5*

Een Goed Huwelijk
Wat mij betreft het beste verhaal van de vier.
Een sterke combinatie van spanning en drama. Een verhaal dat goed in elkaar steekt met wat kleine verassende wendingen. Maar ook een voor King-begrippen wat "heftiger" verhaal.
4*

2 verhalen waren fantasierijk, 2 realistischer.

Per verhaal toch zeker een aantal memorabele, en zo nu en dan expliciete, of expliciet beschreven gebeurtenissen. Over het algemeen goed. Als ik de verhalen per stuk waardeer kom ik uit op 3,75. Ik besluit op 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:10 uur

geplaatst: vandaag om 08:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.