menu

The Happy Isles of Oceania: Paddling the Pacific - Paul Theroux (1992)

Alternatieve titel: De Gelukkige Eilanden

mijn stem
4,25 (10)
10 stemmen

Engels
Reis

674 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Paul Theroux reist gedurende achttien maanden door Oceanië. Hij begint zijn reis in Nieuw-Zeeland, om daar door de ongerepte natuur te trekken. Vervolgens reist hij door naar Australië op zoek naar de 'aborigines', de oorspronkelijke bewoners van dit enorme continent. Daarna trekt Theroux per kano langs vrijwel alle eilandengroepen in de Stille Oceaan, woont enige tijd op een onbewoond eiland en eindigt zijn omzwervingen ten slotte op het mysterieuze Paaseiland.

zoeken in:
4,5
Voordat ik aan het boek begon vroeg ik me af hoe ver ik zou komen, maar al heel snel kwam ik erachter dat ik geen bladzijde wilde missen. Naast de onbekende en soms bijna onaardse plaatsen die hij bezoekt is de reis vooral een ontsnapping voor de schrijver en dat zelfde geldt eigenlijk voor de lezer. Voor Theroux was het geen vooropgezet plan, hij wilde er tussenuit, ontsnappen aan de realiteit. De setting past daar perfect bij. Tijd speelt geen rol waar hij is, zowel op de eilanden als in zijn hoofd. Tijd en data worden dan ook niet of nauwelijks genoemd. Je moet wel mee kunnen gaan in zijn lichtelijk misantropische en altijd cynische houding, maar dat levert wel een boeiend en geloofwaardig verslag op van zijn bevindingen. De referenties naar andere schrijvers en ontdekkingsreizigers zijn ook boeiend, en hij heeft er uiteraard een geheel eigen kijk op.

4,5
Op de eerste bladzijde deelt Theroux mee dat er aan zijn huwelijk met de Engelse Anne een einde is gekomen. Hij is bezorgd over zijn gezondheid, er zou een melanoom zijn geconstateerd, hetgeen achteraf gelukkig niet het geval blijkt te zijn. Wanneer je als lezer denkt dat deze ervaringen Theroux milder zouden hebben gestemd kom je bedrogen uit. De bewoners van de gelukkige eilanden krijgen er ongenadig van langs, ze zijn twistziek, onverschillig en noem maar op. Hun stranden liggen vol rotzooi . Geen eilandbewoner die op de gedachte komt om dit op te ruimen. Al waren hun voorvaderen geweldige zeevaarders, het nageslacht blijft aan land en eet spam uit blik. De Fransen krijgen er als kolonisators ongenadig van langs, Dame Cath Tizard, de gouverneur generaal van Nieuw Zeeland wordt door Theroux neergesabeld. (even gegoogeld, ze leeft nog, is nu 86 jaar) Dit alles ten tijde van de eerste Golfoorlog, die door Theroux via zijn radio wordt bijgehouden. De vertaling is van Tinke Davids.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:42 uur

geplaatst: vandaag om 09:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.