menu

Hodejegerne - Jo Nesbø (2008)

Alternatieve titel: Headhunters

mijn stem
3,41 (27)
27 stemmen

Noors (Bokmål)
Thriller

269 pagina's
Eerste druk: Aschehoug, Oslo (Noorwegen)

Roger Brown is een succesvolle headhunter, zijn vrouw Diana is eigenaar van een kunstgalerij. Ze leiden een luxeleven, een leven dat ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Als Roger bij een opening kennismaakt met Clas Greve, ziet hij een oplossing voor zijn financiele problemen. Niet alleen is Greve de perfecte kandidaat voor een bestuursfunctie bij een van Rogers opdrachtgevers, hij bezit ook een van de meest gewilde werken van Peter Paul Rubens. Roger begint aan de voorbereiding van een kunstroof, maar al snel raakt hij in grote problemen en wordt hij meegezogen in een wereld van huurmoordenaars en oplichters.

zoeken in:
avatar van thrillseeker
3,0
Eerst vond ik het hoofdfiguur maar een vreselijke eikel, met zijn te dure auto, te dure huis en te mooie vrouw. Later vond ik werd hij wel wat symphatieker maar toch....

vermeerf
Leuk boek dat me door de vertelstijl soms aan American Psycho van Bret Easton Ellis deed denken. Net als in dat boek vertelt de hoofdpersoon het verhaal en is hij inderdaad niet al te sympathiek. Vlot verhaal dat de vaart en spanning er goed inhoudt.

avatar van poepsieske
4,0
Geniaal verhaal toch?

avatar van Freud
Titel klinkt als een of ander West-Vlaams gezegde

avatar van Abubakari
3,5
Roger, een arrogante dertiger die boven zijn stand leeft en een vermaard headhunter is, een mooie vrouw heeft die in de kunst zit, en om zijn te dure lifestyle vol te kunnen houden schilderijen jat, is de hoofdpersoon. Hij ontmoet op een vernissage een man die uiterst geschikt lijkt voor een directeursfunctie bij een bedrijf waarvoor Roger werkt.
Het is de start van een nachtmerrie achtige trip voor Roger.

Origineel verhaal?
Ja best wel. Alles blijkt zich nogal anders te ontknopen dan Roger denkt en Nesbö blijft de lezer doorlopend op het verkeerde been zetten. Prettig weglezend verhaal met de nodige (soms vrij gore) humor. Nadeel is wel dat door de vele verrassende plotwendingen de geloofwaardigheid hoe langer hoe meer verloren gaat. Al mocht dat de pret slechts lichtelijk drukken. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand (Clas Greve dus), zo ver gaat om die baan te krijgen. Maar daar lag wat mij betreft dan ook de enige zwakte in dit boek. Maar desondanks -als je je daarvoor verder afsluit- een tamelijk snel en bizar verhaal vol spanning, verrassing, verraad, moord en doodslag. En humor.

De rest van de recensie (inclusief hoe een schrijver ontdekt kan worden + voorleestips + de problemen bij het vinden van coole thrillers) staat -vanaf 20 sept.- op mijn website
Abubakari de Vries' Blog | Berichten uit het Misantropisch Regenwoud - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van Abubakari
3,5
Oh ja... In de flaptekst (staat hier ook naast de cover) spreekt men in de laatste zin over 'huurmoordenaars'. Ik ben ze niet tegen gekomen in het boek. Raar dat dat in de flaptekst staat. Tenzij Lotte en Diana voor huurmoordenaars door moeten gaan, maar dat lijkt mij ook niet.

3,5
Op de Noorse flaptekst is er alvast geen sprake van huurmoordenaars. Laatste stuk: Iedereen wil iets. Niemand krijgt het gratis. Toch niet zonder over lijken te gaan. De "headhunt" start.
(Roger wil zijn vrouw en rijkdom, Clas Greve wil de toppositie en het bedrijf overnemen, Diana wil een kind, ...)

Het begin lijkt inderdaad een beetje op American Psycho. Vreselijk antipathiek hoofdpersonage. Ook weinig actie. En dan, van het ene op het andere moment, begint de actie. Eigenlijk op het moment dat Roger tijdens de inbraak bij Clas Greve naar Diana belt, en de ringtone van zijn vrouws' GSM hoort... De stijl verspringt naar wat we van Nesbø gewoon zijn, de plot steekt goed in elkaar, ... nu nog de film bekijken!

Tabula Rasa
Prutswerk van Nesbø. De schrijver heeft met zijn 'Harry Hole'-reeks aangetoond veel beter te kunnen dan dit zouteloze werkje. De schrijfstijl maakt nog enigzins goed.

avatar van .:JV:.
3,0
Eindelijk 'Headhunters' van talentvolle duizendpoot Jo Nesbø gelezen. Deze thriller stond al een tijdje op m’n verlanglijstje. De Noorse man behoort tot mijn favorieten. Je hebt schrijvers die de meest ingewikkelde zinsconstructies bouwen om toch maar te laten zien hoe goed ze zijn. Maar soms gaat door die taalkundige dubbelzinnigheid in hun moedertaal een hoop verloren in de Nederlandse vertaling. En dan heb je er bijzonder weinig aan, want veel van de oorspronkelijke zinspelingen bestaan niet in de Nederlandse (of een andere) taal. Jo Nesbø daarentegen schrijft zoals ik het op een luie zondagavond graag lees: kleurrijk gezwind maar toch eenvoudig. Helder en zonder al te veel poespas. Een typisch Scandinavisch trekje.

Het boek is een pageturner van formaat met verrassingen tot aan de epiloog. In 'Headhunters' volgen we niet de fratsen van Harry Hole. Roger Brown, de hotshot van een groot Noors rekruteringsbedrijf is in deze Noorse thriller het hoofdpersonage.

Brown, die door iedereen in zijn nabije omgeving benijd wordt (behalve om zijn kleine gestalte), is dus een succesvolle headhunter en gaat zodoende, in opdracht van multinationals, op zoek naar geschikte kandidaten voor goedbetaalde topfuncties. Brown heeft echter ook een duistere kant. Om zijn luxueuze levensstijl te kunnen blijven financieren - en zijn knappe vrouw niet te teleurstellen -, houdt Brown zich namelijk tevens bezig met het roven van kunstwerken. Een ideale bijverdienste zo blijkt, want als headhunter kent hij de meeste van zijn slachtoffers als geen ander. Het feit dat zijn vrouw een kunstgalerij uitbaat, helpt natuurlijk ook. Op een bepaald moment ontmoet het ietwat arrogant neergezette hoofdpersonage, dankzij zijn aantrekkelijke blonde eega, Clas Greve. Een Nederlander met een verleden. Ik wil niet te veel prijs geven, maar kort daarna neemt het leven van Roger Brown een heel andere wending aan.

Ook de zwarte humor die de Noor in haast al zijn boeken verwerkt, wordt zo subtiel en droog gebracht zonder de enerverende plot ook maar voor een seconde uit het oog te verliezen. Zo is, om een voorbeeld te geven, de sterfput-scene geniaal neergepend. Ontzettend spannend, claustrofobisch en toch zielig grappig. Nesbø op zijn best. De spanning wordt meermaals ten top gedreven, het vertrouwde Harry Hole-recept volgend.

Hoewel de avonturen van de tegen de bierkaai vechtende, melancholische Harry Hole mijn voorkeur genieten, is 'Headhunters' een bovengemiddelde Scandinavische thriller die garant staat voor uren leesplezier.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:26 uur

geplaatst: vandaag om 15:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.