menu

Mama Tandoori - Ernest van der Kwast (2010)

mijn stem
3,26 (35)
35 stemmen

Nederlands
Streek/Familie

214 pagina's
Eerste druk: Nijgh & van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

De moeder van ik-figuur Ernest, Mama Tandoori, leeft volgens de stelregel: 'gratis is goed'. Voortdurend is zij op zoek naar koopjes: in de buurtsuper, maar ook bij het kopen van een huis en zelfs in haar huwelijk. Ze trouwt met een jonge student Medicijnen aan de Erasmus Universiteit, een Nederlandse jongen, afkomstig uit een familie waarvan de leden een bovenmatige interesse voor de insectenwereld aan de dag leggen. Moeder is een temperamentvolle (lees: opvliegende en zeer wonderlijke) Indiase mevrouw die de strijd aanbindt met alles wat ze niet begrijpt: met het salaris van haar man, met de ambities van haar zoons, met makelaars, met de ABN-Amro en vooral met haar schoonfamilie. Want meer nog dan welke aanbieding in de supermarkt dan ook, aast Mama Tandoori op de nalatenschap van de dementerende moeder van haar man. De erfenis als ultieme koopje, met de familie – Opa Luxemburg voorop – als gezworen vijanden.

zoeken in:
3,0
Leuk boek, wat een mens zeg die moeder maar ja ze is natuurlijk niet zomaar zo geworden.
Ik denk dat ik als Nederlander niet kan bevatten wat deze mensen hebben meegemaakt.
Eén nadeel, ik heb dit boek gelijk na De Verborgen geschiedenis gelezen en na dat meesterwerk valt elk boek natuurlijk wat tegen, zeker ook om de totaal verschillende onderwerpen.
Maar mijnheer Kwast heeft wel degelijk humor en bij vlagen schreef hij erg mooi.
Ik ga hem wel in de gaten houden die rare Kwast!!

avatar van Remco
3,0
Mama Tandoori is een aardig tussendoortje. Het boek begon wat mij betreft sterk om daarna wat verder te kabbelen en uiteindelijk weer sterker te eindigen. Het boekje is vermakelijk maar niet meer dan dat. De manier waarop de moeder, het gezin en de familie wordt beschreven doet me heel even denken aan boeken van John Irving hoewel minder sterk.

Ergerlijk is de blurb die op de cover is geplaatst van Herman Koch :' Dit is nu al het geestigste en ontroerendste boek dat ik dit jaar heb gelezen.'
Wanneer dit werkelijk waar is heeft Koch waarschijnlijk nog maar bar weinig gelezen dit jaar en zou hij zich beter op de vlakte houden iets dergelijks over een boek te zeggen. Ik geloof eerder dat aan Koch is gevraagd iets leuks te quoten zodat het boekje lekkerder verkoopt!

Jammer dat de blurbs steeds prominentere plekken krijgen in Nederland. Vanuit de Anglosaksische literatuur was ik wel gewend dergelijke quotes te negeren omdat deze meestal volledig uit verband werden getrokken en je als lezer op het verkeerde been werd gezet.

Misschien is het aardig om de blurb hier bij boekmeter eens als topic in te gaan zetten. Zoiets als:' de meest uit haar verband getrokken quote....'

Voor mij blijft Mama Tandoori een aardig tussendoortje, niet slecht maar zeker niet fantastisch!

2,5
Helemaal eens met Remco: een aardig tussendoortje, maar meer ook niet. vd Kwast valt een aantal maal in herhaling met de toon van zijn humor, dat maakt het soms wat flauw. Begin en eind inderdaad sterk wat resulteerde in een vette glimlach om hoe hij zijn moeder omschrijft.

avatar van Muuske
3,0
Leuke humor. Leest vlot. Leuk om even deel uit te maken van zo'n bijzonder gezin.

avatar van JeffreyvdK
2,5
Het was zo af en toe grappig, maar niet meer dan dat. Ik ben het daarom ook eens met Remco: dit is een leuk tussendoortje.

2,5 ster.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:25 uur

geplaatst: vandaag om 13:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.