menu

Kniga Skitanij - Konstantin Paustovskij (1963)

Alternatieve titels: Boek der Omzwervingen | нига скитаний | Privé-Domein Nr. 103

mijn stem
4,00 (12)
12 stemmen

Russisch
Autobiografisch / Reis

247 pagina's
Eerste druk: Sovetskij Pisatel, Moskou (Sovjet-Unie)

Zesde en laatste deel van de autobiografische cyclus van Paustovskij waarin hij de periode na de Russische revolutie behandelt. De revolutie wordt geconsolideerd, de Nieuwe Economische Politiek wordt ingevoerd, wat gepaard gaat met grote hongersnood. Rusteloos als altijd zwerft Paustovskij door het land, hij bezoekt vrienden, schrijvers, hij werkt aan romans en verhalen, en schrijft reportages over nieuw gebouwde fabrieken. Hij schetst zijn indrukken van Moskou, de Oeral, de Kaspische Zee, Moermansk en Georgië. Naast lyrische beschrijvingen van het eindeloze Russische landschap bevat dit laatste deel van de memoires weer een aantal opmerkelijke portretten van tijdgenoten. Paustovskij onthoudt zich van politieke oordelen. Zijn aandacht gaat vooral uit naar allerlei journalistieke en literaire activiteiten waardoor het politieke en sociale gebeuren enigszins naar de achtergrond verschuift. 

zoeken in:
avatar van Lalage
4,5
De heruitgave van deze prachtige serie bevat in dit deel drie hoofdstukken en een deel van een hoofdstuk die eerder gecensureerd waren en nu voor het eerst zijn uitgegeven, zelfs nog voordat het in het Russisch openbaar wordt gemaakt. Deze gaan over het leven onder Stalin en bezorgen me kippenvel...

Hierboven staat dat Paustovski zich onthoudt van politieke oordelen. Dat is dus niet waar!

avatar van Lalage
4,5
Er zijn maar weinig boeken die zowel qua inhoud als qua schrijfstijl zo geweldig zijn.

Boek der omzwervingen – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van eRCee
Leuk dat je zo enthousiast bent. Ik neem me al geruime tijd voor om werk te maken van Paustovskij. Bij deze wat concreter: uiterlijk volgend jaar wil ik een boek van hem gelezen hebben (in principe dan deel 1 van z'n autobiografische cyclus).

Gast
geplaatst: vandaag om 11:13 uur

geplaatst: vandaag om 11:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.