menu

Brosok na Joeg - Konstantin Paustovskij (1960)

Alternatieve titels: De Sprong naar het Zuiden | Бросок на юг | Privé-Domein Nr. 83

mijn stem
4,14 (11)
11 stemmen

Russisch
Autobiografisch / Reis

234 pagina's
Eerste druk: Sovetskij Pisatel, Moskou (Sovjet-Unie)

Het vijfde deel van de zesdelige autobiografie waarin het verhaal over de Sovjetrussische opbouwtijd wordt voortgezet, maar wat domineert is de schildering van de mens in het landschap. In dit deel schetst hij zijn zwerftochten langs de Zwarte Zee en in het Kaukasusgebied kort na de revolutie. Zijn karakteristieken van verschillende merkwaardige persoonlijkheden wisselen af met anekdotes en lyrische beschrijvingen van natuur en landschap. Aan historische gebeurtenissen schenkt Paustovskij in dit deel minder aandacht. De dramatische episodes zijn talrijk genoeg - berenjachten, het beslechten van vetes, een duizelingwekkende tocht naar de Ararat maar Paustovskij leeft zich in dit deel bij voorkeur uit aan toevallige gebeurtenissen en omstandigheden.Natuurlijk zijn er ook weer de schrijvers, de schilders, de journalisten en de despootjes uit de streken rond Batoem en Tiflis, die de verworvenheden van de revolutie op soms bizarre wijze nuanceren om er zelf een nieuwe macht aan te ontlenen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Bij Van Oorschot verscheen in hun serie 'Russische Bibliotheek' in mei 2018 deel 3 van de autobiografie van Paustovski, waarin gecombineerd dit boek 'Sprong naar het Zuiden' en het daaropvolgende 'Boek der Omzwervingen'.
Volgens de uitgever zou met recht sprake zijn van een 'wereldprimeur', omdat aan hun boek vier extra hoofdstukken zijn toegevoegd, die eerder niet door de Russische censuur kwamen.

avatar van Lalage
4,5
Wow echt, dan moet ik het misschien toch aanschaffen als het e-book straks ook uit is. Ik kon niet wachten en heb de laatste twee delen uit de bibliotheek geleend...

avatar van Lalage
4,5
"Voor mij was toentertijd alles vreemd in Abchasië, de bergen, de rivieren, de plantengroei, de mensen. De reusachtige bergtoppen waarvan ik de namen nog niet kende, tekenden zich het scherpst af tijdens de zonsondergang. In het licht van de ondergaande zon gloeiden hun ijzige tanden als kolen. (…)
Deze eerste, enigszins onheilspellende indruk van de bergen veranderde pas in de lente toen ik diep in Abchasië doordrong en de bergen in hun volle schoonheid met hun beukenbossen, schuimende rivieren en wildwoekerende begroeiing aanschouwde.
Ik kende niemand in Soechoem en zwierf vaak in mijn eentje in de omgeving van de stad rond. Ik durfde niet ver weg te gaan."

De sprong naar het zuiden – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.