menu

Wierook en Tranen - Ward Ruyslinck (1958)

mijn stem
3,59 (68)
68 stemmen

Nederlands
Oorlog

128 pagina's
Eerste druk: Manteau, Brussel (België)

Een Antwerps gezin - moeder, vader en hun tienjarig zoontje Waldo - wordt bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog meegesleurd door de chaotische stroom van burgers, die voor de Duitsers op de vlucht slaan. Bij een bombardement komen de ouders van Waldo om het leven. De weesjongen ontmoet toevallig het iets oudere buurmeisje Vera, dat in het gedrang haar moeder is kwijtgeraakt. De Duitsers hebben ondertussen de vluchtende massa ingehaald, en de kinderen beginnen hun terugtocht naar de vaderstad...

zoeken in:
JonnieBrasco
Indrukwekkend hoe de schrijver ons hier de oorlog vanuit kinderogen en -harten laat beleven. Personage Waldo is naief, onwetend en daardoor aandoenlijk om te volgen. Het meisje Vera is iets ouder en zelfstandiger, maar nog steeds een kwetsbaar slachtoffer. Het meest aangrijpende stuk vond ik waarin zij verkracht wordt door Duitse soldaten, aangrijpend ook omdat het jongetje er allemaal weinig van begrijpt.
Waar ik andere oorlogsboeken waarin kinderen centraal staan (zoals bijv. Kinderjaren van Jona Oberski en Het Bittere Kruid van Margo Minco) al snel een beetje grijs en sober verteld vind, is dit me toch bijgebleven als een wat kleurrijker boek, ondanks de schokkende gebeurtenissen.

avatar van ANDREO
5,0
Dit boek heeft van meet af aan mijn afkeer van oorlog meebepaald!

avatar van andnino
3,5
pretty much mee eens

avatar van PeterW
1,5
PeterW (crew)
Dit boek was bij mij op school verplichte kost; het heeft me nooit kunnen boeien.

avatar van The_Eye
2,0
Hopeloos verouderd, maar niet op alle fronten slecht.

avatar van Donkerwoud
4,0
Een van de weinige verplichte boeken op school die me echt wist te raken. Over de oorlog in al zijn gruwelijkheid.

avatar van Lancer
3,0
Ook voor mij een verplicht boek op de middelbare school. Toen vond ik het helemaal niks. Misschien ook doordat de leraar de minst begeesterde ooit was. Wat een kwelling.

Nu toch maar weer eens opgepakt. En inderdaad hopeloos verouderd qua taalgebruik en zinsbouw. Maar toch wel een aangrijpend verhaal. En knap geschreven vanuit het perspectief van een negenjarige. Het was al bij al een andere belevenis dan 30 jaar geleden.

avatar van manonvandebron
4,0
De Tweede Wereldoorlog wordt getoond door de ogen van een negenjarig jongetje dat met verwondering naar de wereld kijkt. Geweld en vluchtelingenstromen verbreken z'n naïeve, kinderlijke opvattingen. Tegelijk spreekt er een liefde uit voor de natuur van de Westhoek en de Leiestreek. Z'n vriendschap met een vijf jaar ouder buurmeisje is een vorm van puurheid die teloor dreigt te gaan.

"De avond was een griezelig spook, dat met zijn lange schaduwarmen over de daken der huizen in het haar van de mensen greep".

Ruyslinck gebruikt beeldspraak om een sombere stemming op te roepen. De Duitsers worden aangeduid met scheldwoorden als smeerlappen, rotzakken, bloedhonden en tankduivels. De titel verwijst naar de bedwelmende geur van wierook in een rouwdienst. De dood is als een rode draad aanwezig. Dit zwaarmoedige boek kan nog steeds ontroeren.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:55 uur

geplaatst: vandaag om 23:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.