menu

Het Uur U gevolgd door Een Idylle - Martinus Nijhoff (1941)

mijn stem
4,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Ideeƫnliteratuur

48 pagina's
Eerste druk: A.A.M. Stols, 's-Gravenhage (Nederland)

Dit is Nijhoffs vierde en laatste bundel, die twee lange gedichten bevat. In 'Het Uur U' weet Nijhoff op bijzondere wijze het mysterie achter alledaagse dingen en gebeurtenissen te beschrijven, in een stijl die steeds meer neigt naar spreektaal. In 'Een Idylle' treden drie personen op: Hermes, de begeleider van de doden, Protesilaos, een voor Troje gevallen Griekse soldaat, en zijn weduwe Laodamia. Protesilaos heeft van Zeus toestemming gekregen voor één uur uit de onderwereld naar huis terug te mogen keren. Vermomd als Hermes volgt Leodamia haar echtgenoot als hij weer naar het dodenrijk terug moet…

zoeken in:
avatar van Pythia
4,5
Beide gedichten zijn te vinden op het wereldwijdeweb.

'Een Idylle' is wat de titel zegt: een idylle..

http://www.koxkollum.nl/gedichten/idylle.htm

'Het Uur U' heeft sfeer en mysterie en je kunt er fijn op los uitleggen.
Wandelend door een stoffige, warme en bijna geheel verlaten straat (tijdens een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal) waan je je midden in het gedicht.

http://www.dbnl.org/tekst/nijh004uuru01_01/nijh004uuru01_01_0001.php

Gast
geplaatst: vandaag om 09:33 uur

geplaatst: vandaag om 09:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.