menu

De Dagen van Leopold Mangelmann - Kom Liefje, Mijn Beste Vrienden Walgen van Me - Van Palermo naar San Francisco - Arnon Grunberg (1996)

Alternatieve titel: De Dagen van Leopold Mangelmann: Het Vroege Werk

mijn stem
1,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Sociaal

206 pagina's
Eerste druk: International Theatre & Film Books, Amsterdam (Nederland)

De toneelstukken van Grunberg spelen in een restaurant met de serveerster als meest waarschijnlijke god, zoals een van zijn personages haar noemt. Daar zit hij, eet pizza of pasta, drinkt espresso of cognac en wacht. Reden voor zijn verblijf is meestal het meisje dat er serveert en waar hij verliefd op is geworden. Het restaurant is een wachtkamer voor illusies die hij in zijn ouderlijk huis zo zelden aantrof. Thuis voedt het kampsyndroom van zijn moeder het onderlinge conflict, zoals in 'De dagen van Leopold Mangelmann'; eten wordt gezien als een vorm van overleven en de weigering van eten manifesteert het verzet tegen het leven. In die huiselijke kring is er structuur: het gezin, het gedeelde verleden, de school, de joodse rituelen. Dat heldere perspectief vervaagt als hij het ouderlijk huis verlaat. Vanaf die tijd speelt het leven zich af in anonieme etablissementen, het restaurant als schemergebied tussen waan en werkelijkheid waar de fantasie vrij spel heeft. Daar creëert hij zijn eigen wereld, al dan niet gevoed door een medestander in zijn levenslot met wie hij gesprekken aanknoopt. Gesprekken over het leven en de liefde, zoals in 'Kom liefje, mijn beste vrienden walgen van me', met op de achtergrond de vrouw voor wie hij bereid is duizend pizza's te eten. Op die plek is alles mogelijk want de liefde is nog niet ingelost, maar het zou kunnen gebeuren. Net als hij wachten daar ook de drie vrouwen uit 'Van Palermo naar San Francisco' die hopen op een beter leven, maar dat teloor zien gaan door een mislukte deal in het Oostblok. Het restaurant is bij Grunberg de plek van de hoop, waar de drank het leven lichter maakt

zoeken in:
avatar van thomzi50
2,0
Zitten humoritische dialogen in, die typisch Grunberg zijn, maar waar er in zijn romans nog enige dosering is door verschillende settings en handelingen tussen de dialogen door, wordt het hier al gauw eenzijdig - en dan gaat het nog heel erg lang door. Veelzeggend is dan ook dat het beste stukje de enige monoloog is die in het boek is opgenomen, aan het einde van het eerste toneelstuk - die is typisch voor de eerste romans van Grunberg. Al met al alleen aan te raden voor de fans, en zelfs daarvoor is dit een bij vlagen allesbehalve amusante leeservaring. Ik houd het op 2*.

0,5
Hier is duidelijk een gefrustreerde puber bezig om zijn publiek te overtuigen dat hij literatuur schrijft. deze toneelteksten kennen geen opbouw en er ontbreekt elk spoor van conflict. En zonder conflict geen drama. Dat is een ijzeren toneelwet waarvan Grunberg toen waarschijnlijk nog niet van gehoord had. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat deze teksten ooit door een gezelschap gespeeld zijn. Humor is ver te zoeken. De inhoudsbeschrijving hierboven, probeert met lege woorden de lege inhoud van Grunbergs werk te camoufleren. Zelfs fans zou ik aanraden dit werkje links te laten liggen. Had eigenlijk nooit uitgegeven mogen worden. Maar Grunberg leek na zijn debuut 'Blauwe maandagen' in de ogen van de uitgeverij een kassamagneet. Ik wil graag minder dan een halve ster uitbrengen, maar dat is helaas niet mogelijk Min drie sterren zou een betere kwalificatie geweest zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:31 uur

geplaatst: vandaag om 13:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.