menu

The Lovely Bones - Alice Sebold (2002)

Alternatieve titel: De Wijde Hemel

mijn stem
3,77 (53)
53 stemmen

Engels
Psychologisch / Fantasy

352 pagina's
Eerste druk: Little, Brown, Boston (Verenigde Staten)

De veertienjarige Susie Salmon is al in de hemel als ze haar verhaal vertelt. Het zijn de argeloze jaren zeventig, toen er nog geen foto's van vermiste personen op de televisie werden getoond. In 1973, het jaar waarin ze van de aardbodem verdween, geloofde men niet dat deze dingen werkelijk konden gebeuren, zo vertelt Susie ons. Susie, een luchthartige maar vroegrijpe tiener, beschrijft de gebeurtenissen rond haar dood, en de vreemde nieuwe wereld waarin ze zich bevindt. Met pijn en verlangen ziet Susie vanuit de hemel toe hoe ontreddering haar achterblijvende familie treft.

zoeken in:
avatar van marzuq
Ha, nog steeds niet gelezen, maar Peter Jackson is deze aan het verfilmen op dit moment!!

2,0
Ik vond het zeer lastig om doorheen te komen, langdradig en erg saai. Het is een lange sleur en het verhaal komt niet echt op gang. Het concept is leuk, de uitwerking is minder.

avatar van oktober1972
3,5
Wisselend verhaal..soms kom je er niet doorheen en dan weet je niet hoe je moet stoppen.

avatar van little_lOve
4,0
Erg mooi boek. Zeker het eerste gedeelte erg ontroerend, op sommige stukjes zelfs bij mij tot tranen toe. Opvallend was hoe subtiel en echt alles was geschreven, geen geforceerde of overdreven dingen.
Bij sommige stukjes heb ik zelfs zitten lachen. De hele lijn met Harvey was erg boeiend en het einde vond ik erg goed. Gesloten in de zin van dat Susie verder gaat in de hemel. De ontwikkelingen door het boek heen zijn sowieso erg mooi.
Ben dan ook zeer benieuwd naar de film, door het goede boek en doordat ik erg van die '70-sfeer houd die ook op een mooie manier in het boek naar voren kwam.
4 sterren

4,0
Boek wordt na verloop van tijd steeds beter, met name doordat de mensen om Susie heen op aarde steeds ouder worden, waardoor je Susie's proces veel beter gaat begrijpen. Verder kent de film enkele schitterende passages waar je kippenvel van krijgt. Allen uiterst subtiel, maar daardoor waarschijnlijk zo doeltreffend. Ben reuze benieuwd naar de film...

4*

5,0
ik heb hem in 5 dagen uigelezen, zelf ben ik 12 jaar dus dat vind ik toch een hele prestatie (al zeg ik het zelf ^^) maar ik vond het een prachtig boek, het bleef me vanaf moment 1 boeien, een dikke 5*

5,0
Kaneel schreef:
Ik vond het zeer lastig om doorheen te komen, langdradig en erg saai. Het is een lange sleur en het verhaal komt niet echt op gang. Het concept is leuk, de uitwerking is minder.


niet mee eens, ik vond het boek juist lekker lezend.

3,5
The Lovely Bones heeft een opmerkelijk perspectief, namelijk dat van Susie Salmon. Vanuit haar eigen hemel, bekijkt en interpreteert ze de gebeurtenissen na haar dood.

Sebold zet een indrukwekkend volwassen Susie neer, maar ook haar achtergebleven familie of zelfs de wat minder aanwezige karakters zoals Holly, hebben stuk voor stuk hun eigen charmes. Sebold beschrijft het proces wat in de 'Inbetween' en op aarde plaatsvind bekwaam, wat het boek boeiend maakt. Ze weet je op de juiste momenten diep te raken. Voor mij was het boeiendste aspect, de scheiding tussen Susie en haar omgeving op aarde. Hoe hier op één of andere manier overheen te komen, echt contact maken, dat lukt bijna niet meer.

Ik wilde 'The Lovely Bones' dan ook bijna door mijn kamer smijten nadat Sebold Susie terug laat komen in het lichaam van Ruth. Wat volgt is sex met haar tienerliefde, Ray. Deze passage is bijna smakeloos in vergelijking met de strekking van de rest van het boek en doet voor mij gigantisch af aan het einde. Sebold trekt haar persoonlijke Ogilvie's en Char's uit de kast in de vorm van haar karakters. De subtiliteit? Totaal verdwenen. Juist dit aspect vond ik prachtig in het boek.

Desalniettemin zou ik The Lovely Bones een aanrader noemen. De verrassende en unieke aanpak van het vertelperspectief, de krachtige emotionele passages en goed uitgewerkte karakters maken het tot een geslaagd verhaal.

3,0
Ik vond het boek heel goed openen. de eerste 100 pagina's konden mij zeer goed boeien. Hierna herd het hellaas allemaal nog al chick flick niveau. ik vond dat erg jammer hetw erd allemaal een beetje oppervlakkig. gelukkig had het boek tegen het einde weer een sterke opleving het enige wat voor mij echt een tegen valler was dat zij aller eerst al terug op aarde komt in eht lichaam van Ruth en ten tweede dat haar zaak nooit word op gelost of haar botten gevonden. ik denk dat ik eht logischer en mooier had gevonden als ze rust had gevonden toen haar botten waren gevonden en herbegraven en zo ook haar familie rust vond.
uit eindelijk viel hij toch wat tegen ben ik bang, hoewel het beeld dat zij schetst van het systeem in de hemel wel ersrealistisch en mooi is. Ik ben benieuwed wat peter jackson er van gemaakt heefd.

*3

Vlas
The lovely bones is alleen een thriller wat de eerste honderd bladzijden betreft. Die eerste honderd bladzijden zijn ook het enige wat goed is aan het boek, voor de rest gaat het nergens meer over, en kabelt het verhaal onderwerploos voort. Aan oninterresante of overbodige personages (Ruth, moeder) wordt teveel aandacht besteed, en met de boeiende (Lindsey, Harvey) wordt niks gedaan. Het vreemde, holle einde is zo belachelijk dat je achteraf al bijna bent vergeten hoe goed het eerste deel was.

**

4,0
Een overweldigende roman.

3,0
Best leuk, maar ik had er meer van verwacht.

4,0
K*D
Een erg goed boek. Ik heb hem binnen een paar dagen uitgelezen, en de film al eerder gezien. Het verhaal blijft boeiend en ik wou graag door lezen (vooral aan het eind van het verhaal). Het slot was ook erg goed, voor mij was het echt van "zo hoort dit boek inderdaad te eindigen".

Overigens echt goed verfilmd, het verhaal is toch heel anders gemaakt maar je krijgt dezelfde sfeer en indruk mee.

Ik vind het alleen wel erg jammer inderdaad van de seks scene op een gegeven moment. Het leek wel zo onrealistisch tegenover de rest van het verhaal.

4,0
Ik heb het boek afgelopen weekend uitgelezen. Vond het prachtig vanaf het begin en heb op enkele momenten zelfs wat tranen weggeslikt. Erg mooi geschreven, en dat terwijl ik normaalgesproken alle boeken die ook maar iets in de richting bovennatuurlijk, leven na dit leven, geesten e.d. bevat oversla. In dit boek was het zo natuurlijk omschreven dat het me totaal niet stoorde. De enige teleurstelling vond ik inderdaad de scene die al in de vorige reacties is beschreven. Erg jammer, past ook totaal niet in de opzet van het verdere boek wat mij betreft.

Overigens heb ik bijna meteen er achteraan de film bekeken, wat ik beter niet had kunnen doen.. vond, zoals bijna altijd, het boek stukken beter en had beter even kunnen wachten om het boek wat meer te verwerken voordat ik de film bekeek. Echt teleurstelling.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:29 uur

geplaatst: vandaag om 19:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.