menu

Rusland voor Gevorderden: Berichten van een Overlever - Jelle Brandt Corstius (2008)

mijn stem
3,94 (25)
25 stemmen

Nederlands
Reis

185 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Mensen met een voorliefde voor Rusland, vindt Jelle Brandt Corstius, zijn mensen bij wie een steekje los zit. Bij hemzelf zit zeker een steekje los, want hij woont en werkt al enkele jaren in Rusland voor dagblad Trouw en reist veel door de landen eromheen. En dan nog het liefst door de meest onherbergzame gebieden. Een verblijf bij constant dronken rendierhouders in Siberië, een zoektocht naar uit de lucht gevallen ruimteafval in Mongolië, per tank door de toendra, in elkaar geslagen worden in een dorp boven de Poolcirkel en gearresteerd worden bij een bejaardendemonstratie. En als hij dan eindelijk weer thuis is in zijn sovjetflat in Moskou, is het leven ook niet simpel. Zijn kat dreigt hij na een van zijn reizen nooit meer terug te krijgen uit het 'luxe kattenhotel'. En in het weekend moet hij, zoals alle Moskovieten, naar een datsja waar 'nee' zeggen tegen twee liter wodka echt geen optie is.

zoeken in:
avatar van Jolienepientje
4,0
Er zit eigenlijk geen plot in het verhaal. De zeer geestige schrijfstijl van Jelle Brandt Corstius maakt echter alles goed.

4,5
Dit is zowel een van de leukste reisboeken als een van de leukste boeken over Rusland die ik ooit heb gelezen. JBC beschrijft hier de meest absurde situaties in een droogkomische stijl en besluit met een liefdesverklaring aan Rusland.

avatar van Raspoetin
4,0
Jelle Brandt Corstius heeft in het verleden voor de VPRO meedere bijzondere reisprogramma's gemaakt over Rusland en haar buurlanden (de serie Grensland wordt vanwege de huidige oorlog in Oekraïne opnieuw uitgezonden.)

Na de Russische inval van Oekraïne dit jaar is de programmamaker de verdienstelijke podcast Voordat de Bom Valt begonnen waarin Brandt Corstius de oorlog vanuit een andere perceptie benadert dan de andere doorgaans geopolitieke podcasts en nieuwsverslagen. Wat een fijne afwisseling oplevert.

Nu deze podcast tijdelijk on hold staat vanwege de opname van een nieuw reisprogramma in Kirgizië (ik las overigens vandaag dat de podcastserie op 22 augustus zal worden hervat) verschrijnt twee keer per week een aflevering van een nieuwe reeks met de titel Rusland voor Gevorderden. Hierin leest Jelle voor uit zijn gelijknamige boek en vult deze aan met nieuwe verhalen en actuele feiten. Een mooie gelegenheid om het boek uit de kast te trekken en met de auteur mee te lezen.

NB: in de eerste uitzending bevestigt Jelle mijn eerdere veronderstelling dat de titel een verwijzing is naar en dus eigenlijk een ode is aan Rusland voor Beginners: Tien Opstellen over Literatuur (1962) van de slavist Karel van het Reve.

Inhoudsopgave:

Inleiding
1. Altai
2. Kazachstan
3. Moskou
4. De Nenets
5. Armenië
6. Dieren
7. Moermansk
8. Kaukasus
9. Alcohol

Luister tevens mee!

Rusland voor Gevorderden/ Totdat de Bom Valt - Podcast

ZAP!
Waarom moet ik toch altijd weer kiezen voor een spotify of itunes? Beiden heb ik helemaal geen behoefte aan. Misschien kan ik dit boek ergens vinden...

avatar van Raspoetin
4,0
ZAP! schreef:
(quote)
Waarom moet ik toch altijd weer kiezen voor een spotify of itunes? Beiden heb ik helemaal geen behoefte aan. Misschien kan ik dit boek ergens vinden...
Ik dacht dat hij vrij te luisteren was op de website van Trouw. Anders moet deze volgens mij ook via de browser werken:

Podcast Luisteren (PodNL): Rusland voor gevorderden - podcastluisteren.nl

ZAP!
Raspoetin schreef:
Ik dacht dat hij vrij te luisteren was op de website van Trouw. Anders moet deze volgens mij ook via de browser werken:

Podcast Luisteren (PodNL): Rusland voor gevorderden - podcastluisteren.nl
O, dat is super. Dankjewel!

Gast
geplaatst: vandaag om 18:16 uur

geplaatst: vandaag om 18:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.