menu

Pope Joan - Donna Woolfolk Cross (1997)

Alternatieve titel: Paus Johanna

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Historisch

448 pagina's
Eerste druk: Ballantine Books, New York (Verenigde Staten)

Meer dan duizend jaar is haar bestaan ontkend - paus Johanna, de vrouw die haar leven leidde in mannenkleren, om uiteindelijk tot de hoogste functie van het christendom geroepen te worden. In de historische roman Paus Johanna wekt Donna Woolfolk Cross de legende tot leven van een onvergetelijk vrouw in haar niet aflatende strijd tegen beperkingen die ze niet kon accepteren.Als haar oudere broer tijdens een aanval van de Vikingen sneuvelt, 'steelt' de briljante Johanna zijn identiteit. ..

zoeken in:
avatar van J.Ch.
3,0
Het is al een aantal jaar geleden dat ik de film heb gezien, en sindsdien heb ik het boek willen lezen. Ik vond het verhaal van de film namelijk in concept erg interessant, hoewel de uitwerking soms wat tegenviel, en ik hoopte dat het boek beter zou zijn.

Nu blijkt echter de verfilming heel getrouw te zijn aan het boek, waardoor beide dezelfde mankementen hebben. Een vrouw die zich vermomt als man en het tot paus weet te schoppen, dat is interessant. De vrouw in kwestie zelf helaas niet. Ik moet mijn best doen om sympathie op te brengen voor Johanna, en dat lukt eigenlijk niet. Ze is een vrij steriel personage dat zich tijdens het boek nauwelijks ontwikkelt. Haar belangrijkste eigenschap is dat ze slim is, zeg maar gerust een betweter. Woolfolk Cross doet wel een poging om haar nog iets van een conflict mee te geven, maar slaagt daar nauwelijks in. Eens in de zoveel hoofdstukken vlamt er iets van een identiteitscrisis op, maar deze is nergens aangrijpend of zelfs maar overtuigend. De geloofscrisis komt nog minder vaak opzetten en komt nog minder uit de verf, terwijl je denkt dat dat toch een belangrijk punt zou zijn voor een paus. Niet dus.

Dan is er Gerold, Johanna's pleegvader/love interest. Nu ben ik doorgaans voorstander van dit soort complexe relaties, maar hier werkt het niet zo. Ik snap niet helemaal precies hoeveel leeftijdsverschil er tussen hen zit, volgens mij is het boek hierin niet helemaal consequent. Op een gegeven moment wordt Gerold 25 genoemd en Johanna 12, maar Gerold heeft wel een dochter die twee jaar ouder is dan Johanna. Was hij dan 11 toen hij vader werd? Is dat zelfs in de middeleeuwen niet een beetje vroeg? Dat terzijde is Gerold best een sympathiek personage, maar wel erg nobel en eenzijdig. Net zoals Johanna slim en eenzijdig is, en antagonist Anastasius ambitieus en eenzijdig is.

Nu gebeurt er van alles gedurende het verhaal, dat heel Johanna's leven behandelt. Het boek wordt daarom nooit saai, maar het is toch verbazingwekkend hoe weinig ontwikkeling de personages in al die jaren doormaken. Ook de onderlinge verhoudingen, zelfs de potentieel zeer interessante verboden liefde tussen Gerold en Johanna, worden nooit echt spannend. Het einde, ook al in concept dramatisch zeer interessant, deed me dan ook weinig.

Daar komt nog bij dat de schrijfstijl van Woolfolk Cross bij vlagen tenenkrommend is. 'Johanna viel ten prooi aan allerlei verwarrende gevoelens' en 'Johanna leunde achterover in Gerolds armen en voelde zijn inspirerende kracht' - en deze twee zinnen op één bladzijde. Dat klinkt meer als iets voor een Bouquet-reeks dan voor een historische roman die zichzelf uiterst serieus neemt.

Zoals ik al zei is het plot zelf wel degelijk interessant, en er zit ook zeker vaart in het verhaal. Dreiging van Vikingen, burgeroorlogen en het gekonkel aan het pauselijke hof; allemaal boeiend genoeg. Er had alleen zoveel meer in gezeten als de personages beter uitgewerkt waren en de schrijfstijl anders was geweest. Nu blijft het een middelmatige roman. Met een extra halve ster erbij, omdat ik nu eenmaal een zwak heb voor alle verhalen over een vrouw in een mannenpositie, kom ik op drie sterren uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:36 uur

geplaatst: vandaag om 22:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.