menu

Hampels Fluchten - Michael Kumpfmüller (2000)

Alternatieve titel: Lotgevallen van een Beddenverkoper

mijn stem
3,00 (6)
6 stemmen

Duits
Psychologisch / Sociaal

496 pagina's
Eerste druk: Kiepenheuer & Witsch, Keulen (Duitsland)

We schrijven 1962 wanneer Heinrich Hampel met enkel een rugzak zich meldt aan de Oost-Duitse grens in Herleshausen-Wartha. Hij wil weer in Jena gaan wonen, waar hij vroeger is opgegroeid. De grenspolitie is verbaasd, maar handelt zoals het hoort. Eerst moet Heinrich in een kamp wachten totdat alles is uitgezocht. En zo ontmoet hij Stasi beambte Harms, die hem weldra meldt dat ook zijn vrouw Rosa met zijn 2 kinderen besloten heeft Heinrich achterna te reizen naar de DDR. Het gezin probeert zo goed mogelijk weer een nieuw leven in Jena op te bouwen en probeert alle goede kanten van de socialistische republiek uit te buiten. De brieven naar hun in het westen achtergebleven familie zijn vooral in het begin nog enthousiast. Heinrich was op de vlucht voor schuldeisers in het Westen en vluchtte als laatste redmiddel naar Oost-Duitsland, met achterlating van huizen en talloze vriendinnen. Hoe kwam Heinrich in de schulden en gaat hij het redden in de DDR?

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Niet het meesterwerk waarvoor sommigen (met name Duitsers) dit boek blijkbaar houden. Lotgevallen van een beddenverkoper is mijns inziens zelfs in veel opzichten niet meer dan modaal. Er zijn echter zeker twee punten waarin het boek opvalt. Het eerste is dat de achtergrond waartegen het verhaal speelt, het naoorlogse Duitsland en het leven in de DDR, veel luchtiger is dan je zou verwachten. Het tweede zijn enkele stijlelementen; bijvoorbeeld de keuze van Kumpfmuller om rond een chronologisch verhaalverloop telkens heen en weer te blijven springen in de tijd. En ook de manier waarop hij lange zinnen maakt, met veel verbindingskomma's, tussenzinnen en herhaling van het woord 'en', zodat het lijkt of er haast is bij het vertellen. Hierdoor wordt min of meer de illusie gecreeert dat er vaart zit in het verhaal. Dat is ook wel nodig, want Lotgevallen van een beddenverkoper is aan de zwaarlijvige kant. Veel ontwikkeling is er daarnaast niet en de hoofdpersoon is nauwelijks interessant te noemen. Verder vond ik de reeds eerder genoemde setting een beetje te mat blijven. Kortom, aardige poging van deze debutant maar Kumpfmuller bereikt absoluut niet het niveau van de oude Duitse literaire glorie en ik denk eigenlijk ook niet dat dat erin zit.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:40 uur

geplaatst: vandaag om 09:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.