menu

Natsjalo Nevedomogo Veka - Konstantin Paustovskij (1956)

Alternatieve titels: Begin van een Onbekend Tijdperk | Начало неведомого века | Privé-Domein Nr. 5

mijn stem
4,18 (17)
17 stemmen

Russisch
Autobiografisch / Historisch

219 pagina's
Eerste druk: Sovetskij Pisatel, Moskou (Sovjet-Unie)

In dit derde deel van de zesdelige autobiografie vertelt de Russische schrijver in negentien episodes over zijn eigen belevenissen gedurende de Oktoberrevolutie (1917-1920). Driemaal maakte Paustovskij de revolutie mee: in Moskou in 1917, in Kiev in 1919 en in Odessa in 1920. Aktief (als soldaat) en passiever (als journalist) kon hij van de plotselinge veranderingen getuige zijn: de neergang van de intelligentsia, het volksleven, couleur locale, reisbelevenissen. Paustovskij schetst het Russische drama in reportages van gevechten, belegeringen, achtervolgingen, ontsnappingen en portretten van beroemde schrijvers en revolutionairen. Een fascinerend verslag van revolutie, contrarevolutie en burgeroorlog.

zoeken in:
4,5
Kan iemand mij informeren over mogelijke verschillen tussen de nieuwe uitgave van Van Oorschot en de zesdelige reeks Herinneringen die zijn uitgegeven bij Prive-domein? Ik zocht de boeken uit de Prive-domein reeks van Paustovskij, maar veel aanbieders vragen hier erg veel geld voor? Heeft dat met verzamelaarswaarde te maken, of zijn deze boekjes echt zo speciaal?

avatar van Halley23
4,5
Halley23 (moderator)
Heeft naar mijn mening met verzamelaarswaarde te maken want de vertaler is dezelfde nl. Wim Hartog. Dat er al die jaren geen herdrukken van de Privé Domeinreeks zijn geweest, ondanks de voortdurende vraag, schijnt te maken te hebben met een voortslepend conflict tussen Hartog en De Arbeiderspers. De ruzie tussen Hartog en AP ontstond toen de uitgeverij bleef weigeren een contract met de erven Paustovski af te sluiten en royalty’s te betalen. Hoe dat zit met de Van Oorschot weet ik niet.

avatar van Lalage
3,0
Dit is een opeenvolging van gebeurtenissen en anekdotes. Ik lees het niet zo vlot en het voelt soms moeizaam. Paustovski schrijft lange zinnen en kiest mooie woorden, die geweldig goed vertaald zijn door Wim Hartog.

Begin van een onbekend tijdperk – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

JaapV en Halley23 Hebben jullie de serie van Van Oorschot inmiddels gevonden? Het laatste deel, met boek 5 en 6 uit de serie, komt eind augustus uit. Ik hoop dat er ook weer een e-book-versie bij is. En anders zijn de deeltjes ook nog wel te leen in de bibliotheek.

4,5
Lalage,
Inmiddels de uitgaves deel 1 en 2 en deel 3 en 4 van van Oorschot gelezen. Dus nu is het wachten op deel 5 en 6. Dit deel zou eerst in juni uitkomen, maar het inderdaad wachten tot augustus.

avatar van eRCee
3,5
Dit derde deel van de Paustovski-reis (biografie dekt de lading niet helemaal), vind ik tot nu toe de minste. Wat ook Lalage al zegt: het is vrij fragmentarisch, een opeenvolging van gebeurtenissen. Daarbij focust de schrijver vooral op dingen die in zijn ogen historisch relevant zijn en niet zozeer op zijn persoonlijk leven. Voor het langstrekken van een trein met een losgeslagen militie trekt Paustovski bijvoorbeeld meerdere pagina's uit, maar als zijn moeder en zusje blootsvoets in Kiev aankomen dan moet je het doen met een enkele alinea. Met die insteek zelf is overigens niks mis, meer tijd om scenes zich te laten ontrollen had dit boek echter goed kunnen doen. Niettemin staat er ook in Begin van een onbekend tijdperk weer een aantal prachtige passages. De reactie op bloemen in de tram te Moskou is daar één van, het geschreeuw van een stad waar een progrom dreigt een tweede, en tenslotte ook de aftocht van het niet-Russische deel van de bevolking van Kiev aan het einde. De natuur en de literatuur krijgen in dit deel minder aandacht dan eerder, de ik-persoon worstelt soms ook met de vraag of dit zoeken naar schoonheid wel op z'n plek is tijdens de grote gebeurtenissen die zijn volk doormaakt. Gelukkig ontmoet hij ook mensen die de waarde daarvan wel degelijk hoog houden. Ben benieuwd hoe dat gaat in de tweede helft van deze zesdelige-serie, ik denk dat nummer vier in de reeks van de winter volgt.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:52 uur

geplaatst: vandaag om 11:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.