menu

Vremja Bolsjiech Ozjiedanij - Konstantin Paustovskij (1958)

Alternatieve titels: De Tijd van de Grote Verwachtingen | Время больших ожиданий | Privé-Domein Nr. 61

mijn stem
4,32 (17)
17 stemmen

Russisch
Autobiografisch / Historisch

239 pagina's
Eerste druk: Sovetskij Pisatel, Moskou (Sovjet-Unie)

In dit vierde deel van de zesdelige autobiografie schrijft Paustovskij over zijn verblijf in Odessa aan de Zwarte Zee. Het Rode Leger heeft de stad veroverd, maar tijdens de jaren 1921-1922 gaat Odessa gebukt onder een hongersnood. Paustovskij heeft het niet alleen over de militaire en politieke gebeurtenissen. Hij heeft vooral aandacht voor de inwoners van Odessa, die trachten te overleven in deze woelige tijden. Hijzelf vindt een baan bij een krant en ontmoet er beroemde (zoals de auteur Isaak Babel) en minder bekende personen.

zoeken in:
avatar van Lalage
3,5
Als jonge man weet Paustovski door de ellende heen hoop te houden. Zo komt hij aan een baan bij de Morjak, een krant voor zeelieden. En daar gaat het grootste deel van dit boek over, want onder zijn collega’s zijn nogal wat bijzondere journalisten. Het is een beetje saai en sommige stukjes lees ik wat vluchtiger.

De tijd van de grote verwachtingen – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van eRCee
3,5
Deel 4: Odessa! (Nadat deel drie zich voornamelijk in Kiev afspeelde). Wat een ongelofelijk leven heeft deze man toch gehad. Bij sommige passages ga je je afvragen of je geen fictie aan het lezen bent. Begin en einde van het boek zijn erg goed, het middendeel beduidend minder, vooral wanneer Paustovskij de behoefte voelt om allerlei bijfiguren te gaan beschrijven. Zijn vriendschap met Isaak Babel is dan weer wel interessant om over te lezen. Sowieso is deze reeks als tijdsbeeld onschatbaar, literair ben ik er minder kapot van en ik vrees dat deel 2 het hoogtepunt is geweest.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:27 uur

geplaatst: vandaag om 08:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.