menu

Bespokojnaja Joenost - Konstantin Paustovskij (1954)

Alternatieve titels: Onrustige Jeugd | Беспокойная Юность | Privé-Domein Nr. 32

mijn stem
4,36 (21)
21 stemmen

Russisch
Autobiografisch / Sociaal

293 pagina's
Eerste druk: Sovetskij Pisatel, Moskou (Sovjet-Unie)

Het tweede deel van de zesdelige autobiografie waarin hij de oorlogsperiode 1914 tot 1917 beschrijft. Paustovskij beschrijft de gebeurtenissen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en deze oorlog zelf, die mede door de Russische nederlagen tot een prelude wordt van de Russische revolutie. De jonge Kostik, wegens broederdienst vrij van militaire dienst, studeert aanvankelijk nog aan de universiteit. Maar de mobilisatie en de oorlogssfeer veroorzaken bij hem een diepe persoonlijke crisis. Hij staakt zijn studie in Kiev, vertrekt naar Moskou en werkt als arbeider, tramconducteur en visser, op de vlucht voor zichzelf. Hij meldt zich als ziekenverzorger bij het leger en maakt kennis met de verschrikkingen van het front. In deze grote paniek beleeft hij niettemin een van zijn meest intense liefdesavonturen. Na ook zelf gewond te zijn geraakt wordt hij door de Moskouse krant als journalist naar een kleine stad in de provincie gezonden. Paustovskij toont zich een scherp waarnemer, die de ontwrichting van Rusland en het menselijk leed treffend weet weer te geven.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,5
Paustovski weet wat zijn doel in het leven is: schrijven. Daarvoor wil hij alle aspecten van het leven meemaken, dus hij wil veel reizen en veel mensen ontmoeten.
Tussen de oorlogsverhalen door staan weer zeer mooie beschrijvingen van de natuur.

Onrustige jeugd – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van eRCee
4,0
Onrustige jeugd is nogal een eufemisme hier. Na zijn relatief onbezorgde jongelingsjaren wordt Konstantin Paustovski geconfronteerd met WO I. Omdat hij student is en jongste zoon van het gezin hoeft hij niet in militaire dienst, maar van studeren is na een paar pagina's al geen sprake meer. Hij wil zich inzetten voor Rusland en daarnaast levenservaring en indrukken opdoen voor zijn grote droom: schrijver worden. De start is een baan als tramconducteur in Moskou. Al snel meldt hij zich echter als veldhopsik op een trein en komt het achterland van het front in beeld. Het eerste deel van het boek kan overkomen als een weinig enerverende vertelling, de tweede helft is prachtig mooi. Veel indruk maakt het sterven van Ljolja aan de zwarte pokken, goeie genade. Ook de korte bespiegelingen van Paustovski zijn hier erg fraai, bijvoorbeeld wanneer het gaat over de waarde van fantaseren over het toekomstige leven in je adolescentenjaren. Net als in deel 1 (waar het boek zich overigens ook prima los van laat lezen) spat de liefde voor literatuur en poëzie er af. (Men bediscussieert ergens of de opzet van Oorlog en vrede een idee is van Lermontov dat in handen is gevallen van Tolstoj.) De plaats- en natuurbeschrijvingen zijn eveneens kenmerkend. Onrustige jeugd begint in de herfst maar het grootste gedeelte speelt zich af in winterse omstandigheden, vol grauwe sneeuw. En geleidelijk aan kondigt de revolutie zich aan, waar Konstantin ook weer middenin zit: aan het einde van deel 2 is hij journalistiek reporter in een klein dorpje nabij Moskou en vindt de februari-revolutie plaats. Met zo'n nationale geschiedenis en zo'n levensverhaal is het niet gek dat de zesdelige biografie van Paustovski een geweldige leesreis vormt.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:40 uur

geplaatst: vandaag om 05:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.